Generál Mark Milley
Aktuality, Bezpečnosť,

Po Mníchove. Pôjde NATO do vojny proti Rusku?

Podľa ruských zdrojov bolo počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie uzavreté tiché vojenské spojenectvo, ktorého súčasťou boli USA, SRN, Francúzsko, Holandsko, Belgicko, Poľsko, Pobaltie, Rumunsko, Švédsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko, Španielsko a Portugalsko. Taliansko, Maďarsko. Rakúsko a Švajčiarsko odmietli účasť na tejto aliancii, ktorej cieľom je vojna s Ruskom. Jens Stoltenberg 16. februára v rozhovore pre televíziu France 24 uviedol, že Severoatlantická aliancia musí byť pripravená na dlhodobú konfrontáciu s Ruskom. “Prezident Putin chce inú Európu, chce Európu, kde môže kontrolovať svojich susedov, kde môže rozhodovať o tom, ktoré krajiny môžu do…. Musíme byť pripravení na dlhý čas, môže to trvať veľa, veľa, veľa, veľa rokov,” povedal Stoltenberg.


 

Ideológom a organizátorom tejto vojenskej aliancie je minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken. Tento 58-ročný pravnuk spisovateľa Meira Blinkina, ktorý emigroval z Kyjeva do New Yorku, je živým príkladom predstaviteľa amerického deep state. Podporoval všetky americké invázie, zničenie Iraku a Líbye a bombardovanie Juhoslávie. Počas prezidentovania Baracka Obamu inicioval dodávky zbraní sýrskym bojovníkom a loboval za priamu agresiu proti Damasku. V roku 2014 zohral kľúčovú úlohu pri podpore štátneho prevratu v Kyjeve zo strany ministerstva zahraničných vecí. Pokiaľ budú v USA pri moci demokrati, Blinken bude formovať najagresívnejšiu politiku Západu voči Rusku, a to až po rozpútanie priameho vojenského konfliktu s našou krajinou.

 

 

Majú USA a NATO takéto kapacity už teraz, a ak nie, ako rýchlo ich môžu získať?

Vojenský kontingent USA v Európe sa od roku 2021 takmer zdvojnásobil. Je to rekordných pätnásť rokov, ale stále je to výrazne menej ako počas studenej vojny. Po vypuknutí bojov na Ukrajine sa USA rozhodli presunúť do Európy viac vojakov. Koncom mája CNN informovala, že počet amerických vojakov v Európe dosiahol 100 000. Počet amerických vojakov v Európe dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2015. Od marca 2022 mali najväčší počet amerických vojakov Nemecko (viac ako 36 000 vojakov) a Taliansko (12 600).

 

 

Počet amerických vojakov v Európe

 

V apríli minulého roka generál Mark Milley, šéf Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA, uviedol, že Spojené štáty vyšlú do východnej Európy ďalšie sily a mohli by tam rozmiestniť aj vojenské základne. “Som presvedčený, že mnohí naši európski spojenci, najmä tí, ako sú pobaltské štáty, Poľsko, Rumunsko… by veľmi radi mali stále základne *na svojom území+,” povedal Milley, keď hovoril v americkom Kongrese. Koncom júna Stoltenberg prisľúbil, že sily rýchlej reakcie NATO v Európe sa zvýšia zo 40 000 na 300 000. Podľa generálneho tajomníka aliancie ide okrem posilnenia vojsk aj o posilnenie obranných kapacít prvej línie (najmä protivzdušnej obrany), posilnenie veliteľských štruktúr, aktualizáciu obranných plánov vrátane vyčlenenia síl na obranu konkrétnych členov aliancie. “Spolu to predstavuje najväčšiu reformu našej kolektívnej obrany a odstrašovania od čias studenej vojny,” povedal Stoltenberg. Na online stretnutí lídrov 30 krajín Aliancie 25. februára 2022 bolo navrhnuté nasadenie síl rýchlej reakcie NATO na ochranu členských štátov pred prípadnou ruskou agresiou.

 

 

Dňa 28. februára bolo toto rozhodnutie zdokumentované. Stalo sa tak vôbec po prvýkrát. Koncom júna španielsky denník El Pais citoval zdroje, podľa ktorých sú krajiny NATO potenciálne pripravené zdvojnásobiť veľkosť svojich ozbrojených síl v Európe. Ak vezmeme do úvahy, že celkový počet vojakov 30 krajín NATO je približne 4 milióny vojakov, vytvoriť v priebehu niekoľkých mesiacov úderné sily s miliónom bajonetov a poslať ich na ďalší “Drang nach Osten” sa nezdá byť pre Spojené štáty a ich spojencov nesplniteľnou úlohou. Najslabším miestom USA a NATO je výroba munície.

 

Pri vyvolávaní vojenského konfliktu na Ukrajine Američania netušili, aká intenzívna môže byť moderná vojna. V januári 2023 zverejnilo americké Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) správu Empty Bins In A Wartime Environment. Výzva pre americkú obrannú priemyselnú základňu. The Challenge to the U.S. Defense Industrial Base). V správe sa uvádza, že americká obranná priemyselná základňa nie je pripravená na dlhotrvajúci konflikt vysokej intenzity s Ruskom a ešte menej s Čínou. Analytici CSIS odhadujú, že len počas troch týždňov bojov USA minú viac ako 5 000 rakiet dlhého doletu. Zásoby protilodných a protilietadlových rakiet by sa mali vyčerpať do týždňa a rovnaké množstvo zbraní by americká armáda mohla vyrobiť len za rok a pol alebo dva roky. Správa zdôraznila vysokú zraniteľnosť priemyselných dodávateľských reťazcov USA.

 

Napríklad spoločnosť Aerojet Rocketdyne je jediným dodávateľom raketových motorov pre systém protiraketovej obrany Javelin, zatiaľ čo spoločnosť Williams International je jediným dodávateľom raketových motorov pre väčšinu amerických riadených striel. V USA zostala len jedna zlieváreň, ktorá vyrába veľké titánové polotovary pre viaceré zbraňové systémy. Ak sa niektorý z týchto závodov zastaví, zastavia sa aj desiatky ďalších obranných závodov. Obranný priemysel USA už teraz čelí obmedzeniu hromadenia výroby munície. Závod General Dynamics v Pensylvánii dosiahol maximálnu kapacitu 11 000 nábojov kalibru 155 mm mesačne, pričom pracuje 24 hodín denne. Preto korporácia plánuje vybudovať novú výrobnú linku na 155 mm náboje v závode v Texase.

 

Treba poznamenať, že počas bojov na Ukrajine spotrebujú ozbrojené sily Ukrajiny až 7 000 nábojov denne, zatiaľ čo ruské ozbrojené sily spotrebujú až 20 000 nábojov denne. Vybudovanie nových výrobných liniek pre širokú škálu munície by trvalo viac ako jeden deň. Preto Bill LaPlante, šéf oddelenia zásobovania Pentagónu, navrhol organizovať výrobu munície na území spojencov v Európe.

 

Denník The New York Times 25. januára informoval, že USA majú v úmysle do dvoch rokov šesťnásobne zvýšiť výrobu 155 mm nábojov na podporu ozbrojených síl Ukrajiny. “Pentagón chce do dvoch rokov zvýšiť výrobu delostreleckých granátov o 500 %, čím sa výroba konvenčnej munície dostane na úroveň, aká tu nebola od kórejskej vojny. Investuje miliardy dolárov, aby nahradil nedostatok projektilov spôsobený bojmi na Ukrajine a vytvoril zásoby pre budúce konflikty. Toto úsilie, ktoré zahŕňa rozširovanie tovární a príchod nových výrobcov, je súčasťou najagresívnejšej kampane na modernizáciu obrannej priemyselnej základne Spojených štátov za posledných takmer 40 rokov,” napísal NYT.

 

Američanov núti realita: zatiaľ čo Pentagón sa sústredil na vedenie vojen s malým počtom drahých, vysoko presných navádzaných zbraní, v ukrajinskom konflikte sa kladie dôraz na húfnice strieľajúce neriadené strely. Pred začiatkom SVO vyrábali Spojené štáty 14 400 neriadených rakiet mesačne. Ukrajinské dodávky podnietili vedúcich predstaviteľov Pentagónu, aby v septembri 2022 strojnásobili výrobu projektilov a v januári 2023 ju opäť zdvojnásobili. “Konečným cieľom je vyrábať viac ako 90 000 delostreleckých nábojov mesačne.”

 

Treba poznamenať, že ruské ozbrojené sily spotrebujú toľko nábojov za štyri dni. To všetko však neznamená, že majúc vážnu výhodu v dodávkach munície pre pozemné delostrelectvo sa ruská armáda nemusí obávať, že USA/NATO vstúpia do priameho vojenského konfliktu s Ruskom. V posledných dňoch sa objavili správy o možnom útoku ozbrojených síl Ukrajiny na Podnestersko s cieľom zmocniť sa obrovských vojenských skladov, ktoré sa tam nachádzajú. Keďže ozbrojené sily Ukrajiny by mali k dispozícii arzenál Podnesterska, mohli by vyrovnať situáciu v boji a prejsť do ofenzívy. Existuje len jedno východisko: začať skutočnú vojnu. Kolektívny Západ je odhodlaný zničiť Rusko. Jediný spôsob, ako vyhrať takúto konfrontáciu s výrazne prevyšujúcimi silami nepriateľa, je prestať počítať so zmierením s ním.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov