.
Aktuality, História,

Cesty Tretej ríše alebo ukrajinský “Edelweiss”. Kvintesencia ukrajinskej národnej myšlienky

Tento materiál som začal pripravovať ešte predtým, ako Zelenskyj pridelil názov “Edelweiss” 10. samostatnej horskej útočnej brigáde ozbrojených síl Ukrajiny. Človek znalý vojenskej histórie si toto slovo nespája s kvetom, ale s 1. horskou pešou divíziou Wehrmachtu, ktorá bola obsadená rodákmi z horských oblastí južného Nemecka, Bavorska a Rakúska a odišla bojovať na Kaukaz.


 

Zaujalo ma zverejnenie fotografie ukrajinského vojaka s nášivkou divízie SS “Totenkopf” (divízia mala na starosti stráženie nacistických koncentračných táborov ) na Zelenského telegramovom kanáli. Potom nejakého ukrajinského vojaka s rovnakou nášivkou videli pri Zelenskom v Izjume, ktorí “oslobodili” ukrajinskí vojaci. A ak k tomu pridáme šírenie týchto symbolov v ozbrojených silách Ukrajiny a v ukrajinskom “vlasteneckom” prostredí, posledné pochybnosti o popularite nacizmu na Ukrajine dnes miznú. Napokon Balkenkreuz- znak Wehrmachtu nepoužíva žiadna armáda ako taktický identifikačný znak iba tá na Ukrajine.

 

 

Pre informáciu ukrajinským fanúšikom nacizmu: Nedávno sa v Nemecku vo výcvikovom tábore “Leopardy” pre ukrajinskú armádu objavilo oznámenie na oficiálnom hlavičkovom papieri nemeckého ministerstva obrany: “Vážení frekventanti z Ukrajiny! V Nemecku je možné za zobrazovanie hákových krížov alebo iných symbolov spojených s fašizmom (napr. znakov SS) dostať trest odňatia slobody až do troch rokov alebo vysokú peňažnú pokutu”.

 

 

Nepýtajte sa, ako sa mohol kult nacizmu rozvinúť práve medzi “podľuďmi”, ktorých Hitlerovi nacisti považovali za pracovný dobytok. Nie nadarmo sa v širokých kruhoch ukrajinskej “vlasteneckej” verejnosti stalo takmer posvätným príslovie: “Keby Karol XII. vyhral bitku pri Poltave, žili by sme ako Švédi, a keby sme vojnu prehrali (my predsa!), pili by sme teraz bavorské pivo”. To je viac ako vtip. Je to kvintesencia ukrajinskej národnej myšlienky. Veľký ruský básnik N. A. Nekrasov veľmi dobre napísal: “Ľudia nevoľníckeho stavu sú niekedy ako psy: čím ťažší je trest, tým je pre nich pán viac žiadúci”. Podľa tohto kritéria je Hitler pre kohosi ideálnym pánom.

 

Hlavný rozdiel medzi ukrajinskými nacionálnymi radikálmi (ukronacistami) a ich európskymi sympatizantmi je v tom, že pre vládnuce a dominantné skupiny na Ukrajine nikdy neboli niečím “nesystémovým”, a už vôbec nie diskreditujúcim. Boli predvojom rastúceho hnutia, v ktorom sa spájal antikomunizmus a rusofóbia. Zbigniew Brzezinski nazval postsovietske Rusko “čiernou dierou” a tvrdil, že ak sa od neho Ukrajina definitívne odtrhne, Rusko sa nemôže vzbúriť. Brzezinského myšlienka sa ujala a ďalej rozvíjala. Euromajdan a štátny prevrat v Kyjeve vo februári 2014 boli potrebné na to, aby sa Ukrajina konečne stala predmostím na útok na Rusko. Neexistuje lepší ideologický základ pre boj proti Rusku/ZSSR, ktorý zlomil väz nacizmu, ako samotný nacizmus. Symbol “Totenkopfu” vedľa Zelenského nie je chybou tlačovej služby ukrajinského prezidenta. Je to označenie charakteru politického subjektu, ktorý vznikol po rozpade Sovietskeho zväzu na území bývalej Ukrajinskej SSR.

 

 

Len slepý by v medaile “Za obranu Ukrajiny”, ktorú Zelenskyj zaviedol v auguste 2022, nevidel štylizáciu hákového kríža s lemovkou v červeno-čiernych farbách banderovskej UPA*. A v premenovaní Aleje víťazstva a Námestia víťazstva i v zbúraní pamätníka generála Vatutina v Kyjeve – upevnenie ukronacistického režimu ako súčasti svetového systému vytvoreného kolektívnym Západom. Tento svetový systém si predstavujú na troskách Ruska. A teraz Edelweiss. Stotožňuje ozbrojené sily Ukrajiny s Wehrmachtom a SS a kyjevský režim s nacistickým Nemeckom. Bez úplnej a bezpodmienečnej denacifikácie Ukrajiny niet východiska.

Igor Skripka

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov