.
Aktuality, Pozemná technika,

Severokórejské vojenské sily. Varovanie potenciálnemu agresorovi

8. februára sa v Pchjongjangu konala vojenská prehliadka pri príležitosti 75. výročia vzniku Kórejskej ľudovej armády. Zábery spoločnosti Maxar Technologies ukazujú na námestí raketu podobnú Hwasong-17, ktorá je najväčšou cestnou medzikontinentálnou balistickou strelou na kvapalné palivo na svete. Je schopná dosiahnuť územie USA.


 

 

CNN uvádza, že okrem Hwasong-17 Severná Kórea predviedla aj maketu novej medzikontinentálnej balistickej rakety na pevné palivo, ktorá by v prípade uvedenia do prevádzky poskytla Pchjongjangu mobilnejšiu a ťažko odhaliteľnú jadrovú strelu. “Na prehliadke bolo predstavených približne tucet medzikontinentálnych balistických rakiet,” píše americký portál Defence News, “čo je bezprecedentný počet, ktorý zdôrazňuje, že Kim Čong-un neustále rozširuje svoje vojenské kapacity. Podľa odborníkov je v KĽDR v plnom prúde masová výroba nových rakiet a ťažkých odpaľovacích zariadení.

 

 

Na prehliadke boli viditeľné aj nové tanky, ultra veľké raketomety a 152 mm samohybné delostrelecké systémy. Armáda KĽDR má 1,3 milióna vojakov (a približne ďalšie 4 milióny v zálohe) a patrí medzi päť najväčších na svete. “Jedna americká administratíva za druhou,” píše Politico, “nebola schopná zabrániť Severnej Kórei vo vývoji toľkých medzikontinentálnych balistických rakiet, ktoré by mohli dosiahnuť Spojené štáty… Na záberoch… je vidieť, ako severokórejská armáda predvádza 10 až 12 medzikontinentálnych balistických rakiet Hwasong-17 ulicami Pchjongjangu. USA majú len 44 pozemných stíhačiek, ktoré môžu byť vypustené z Aljašky a Kalifornie, aby zničili blížiacu sa medzikontinentálnu balistickú strelu. Za predpokladu, že severokórejské zbrane môžu pojať štyri hlavice, je možné, že Pchjongjang by mohol na USA vystreliť viac hlavíc, ako má Amerika záchytných zariadení…”

 

 

Po dokončení testov a uvedení raketového systému do prevádzky sa Severná Kórea stane po Rusku a Číne treťou krajinou, ktorá bude mať v mobilnom pozemnom raketovom systéme ICBM(Intercontinental ballistic missille) rakety tohto doletu. “Odkaz Severnej Kórey a jej vodcu Kim Čong-una je jasný: napriek všetkému úsiliu nás USA nemôžu zastaviť. Je to demonštrácia vzdoru, ktorá zároveň poukazuje na ohromujúci vojenský pokrok krajiny a neschopnosť Západu prinútiť Kimovu vládnucu rodinu, aby sa vzdala svojich zbraní,” uvádza Politico. Zatiaľ čo raketa Hwasong-17 sa na prehliadke v Pchjongjangu predstavila už minulý rok, rakety na tuhé palivo sa ukazujú po prvýkrát. David Schmerler, vedúci pracovník Middlebury Institute for International Studies v Monterey, hovorí: “Návrhy sa môžu mierne meniť od jednej prehliadky k druhej, ale pridanie kontajnerového odpaľovacieho zariadenia odráža úsilie krajiny vyrobiť pozemnú medzikontinentálnu balistickú strelu na pevné palivo. “Toto je diera v 20-ročnej politike protiraketovej obrany USA založenej na obrane proti “obmedzenej” raketovej hrozbe zo strany Severnej Kórey.

 

Hrozba už je reálna. Spojené štáty nemôžu očakávať, že protiraketová obrana bude voči severokórejskej odvete takmer nezraniteľná,” poznamenáva Ankit Panda, vedúci pracovník Carnegie Endowment. Washington však naďalej nadúva svoje líca. Lloyd Austin na tlačovej konferencii v Soule povedal, že USA sú pripravené brániť Južnú Kóreu pred KĽDR, a to aj jadrovými zbraňami. Vojenské kapacity oboch krajín pritom nie sú porovnateľné. Washington ospravedlňuje svoju vojenskú expanziu v regióne tým, že hovorí o “rastúcej sile” Pchjongjangu. Na území Južnej Kórey je v súčasnosti dislokovaná 8. americká armáda – viac ako 28 000 vojakov vrátane približne 8 000 pilotov.

 

Pentagón každoročne uskutočňuje spoločné cvičenia s Južnou Kóreou, aby si precvičil údery proti KĽDR. Počet príslušníkov juhokórejskej armády v roku 2018 bol 3 699 000. V roku 2019 mala Južná Kórea jeden z najväčších vojenských rozpočtov (10. miesto na svete), ktorý dosiahol 43 miliárd USD. Konstantin Blochin, výskumník z Centra bezpečnostných štúdií RAS, hovorí: “Severokórejský prípad je pre Spojené štáty bolestivý, ale zároveň sa využíva ako zámienka na zakrytie skutočných cieľov a zámerov vytvoriť v APAC nový blokový systém proti Číne – akési ázijské NATO. Washington sa snaží zvýšiť počet potenciálnych partnerov, ktorí sú agresívni voči ČĽR, ale… to len urýchli preteky v zbrojení. Vojenská prehliadka v Pchjongjangu nie je hrozbou. Je to varovanie pre potenciálneho agresora.

Vladimir Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov