Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

NATO obvinilo ukrajinských delostrelcov z rozhadzovania

Krajiny NATO majú čoraz ťažšie poskytnúť Ukrajine muníciu. V Británii a Spojených štátoch sa to vysvetľuje tým, že ukrajinské ozbrojené sily sa na bojisku správajú kvôli „sovietskej stratégii“ márnivo, a preto majú v úmysle učiť Ukrajincov vojenskú ekonomiku. Do akej miery je tento plán realizovateľný, aké sú jeho nedostatky a aké výhody dáva Rusku „hlad po munícii“ v Kyjeve?


 

Estónsko sa na pozadí nedostatku nábojov pre ozbrojené sily Ukrajiny rozhodlo vyrábať muníciu vo vlastnej krajine. Podľa kancelára ministerstva obrany Kustiho Salma potrebuje Tallinn od budúceho roka dosiahnuť objem výroby 700 000 kusov ročne. O tomto probléme sa však neuvažuje len v Estónsku.

 

O tom, že Ozbrojené sily Ukrajiny „požierajú“ všetky vojenské zásoby, sa hovorilo aj vo Washingtone deň predtým. Pentagon bude nútený zvýšiť vojenské výdavky, pretože „munícia je drahá,“ cituje Financial Times generála Marka Milleyho, predsedu Zboru náčelníkov štábov USA .

 

The Wall Street Journal s odvolaním sa na analytikov poznamenáva, že Ukrajina spotrebúva delostrelecké granáty dodané Západom asi dvakrát rýchlejšie, ako ich vyrábajú Spojené štáty a ich spojenci. To by podľa publikácie mohlo viesť ku kritickému vyčerpaniu zásob do leta alebo jesene tohto roku.

 

Darcovské štáty medzitým riešia problém hladu po granátoch, Ozbrojeným silám Ukrajiny sa odporúča používať náboje hospodárnejšie.
„Ruský alebo sovietsky spôsob boja je použitie veľmi ťažkej munície s masívnym delostreleckým ostreľovaním. My na Západe a v NATO takto nikdy nebojujeme… Trénujeme ich bojovať podľa západného vzoru,” povedal britský minister obrany Ben Wallace.

 

Washington má tiež v úmysle vycvičiť ozbrojené sily na používanie delostreleckej munície s menšou intenzitou, informovali noviny Politico. Americký minister obrany Lloyd Austin upozornil, že na to potrebuje ukrajinská armáda lepšie ovládať manévrovanie.

 

Vo všeobecnosti, ako poznamenal Financial Times , ozbrojené sily Ukrajiny používajú denne päť až šesťtisíc delostreleckých granátov, čo je porovnateľné s potrebami malej európskej krajiny na rok v čase mieru. Štáty zároveň pred začiatkom operácie vyrábali mesačne 14,4 tisíc kusov neriadenej munície. Neskôr sa však Spojeným štátom podarilo zvýšiť produkciu na 90 tisíc kusov mesačne.

 

„Skutočnosť, že ukrajinské ozbrojené sily nebudú mať dostatok nábojov, sa stala známou už na jeseň, keď sa Spojené štáty snažili nájsť nové príležitosti na ich výrobu v Európe. Washington odovzdal ukrajinským ozbrojeným silám náboje, ktoré sa vyrábali 20 rokov, no spotrebovali sa za necelý rok. Teraz potrebujú podporiť Ukrajinu a zároveň doplniť svoje zásoby,“ povedal pre noviny VZGLYAD Iľja Kramnik, výskumník z Ústavu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov (IMEMO) Ruskej akadémie vied.
„Aby mala Ukrajina toľko munície, koľko teraz míňa, je potrebné niekoľkonásobne zvýšiť produkciu. Zvládnu to USA? Otázka je diskutabilná. Zároveň by som nebol príliš frivolný, pokiaľ ide o myšlienku otvorenia nového výrobného závodu v Estónsku,“ povedal.
„Je zrejmé, že náklady na jeho vytvorenie budú znášať Spojené štáty a ďalšie vedúce krajiny NATO. Majú množstvo programov na podporu vojenskej výroby v partnerských krajinách. Okrem Estónska bude výroba organizovaná aj v Bulharsku, Pakistane a ďalších krajinách. Spolu to bude dobrý výsledok pre kolektívny Západ,“ verí.

 

„Nedostatok nábojov v ozbrojených silách Ukrajiny však s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k zníženiu intenzity bojov, čo bude určite hrať v prospech Ruska, ktoré bude mať príležitosť vybudovať zásoby nábojov a zvýšiť ich produkciu,“ poznamenal expert.

 

„Hlad po granátoch je skutočným problémom všetkých západných spojencov ozbrojených síl Ukrajiny, ktorého korene siahajú až do studenej vojny. Spojené štáty, ktoré sa pripravovali na konfrontáciu so ZSSR, vtedy rátali s tým, že konflikt s použitím konvenčných zbraní potrvá len niekoľko týždňov, po ktorých prerastie do stavu jadrovej vojny,“ povedal Vadim Kozyulin. vedúci Centra IAMP Diplomatickej akadémie ruského ministerstva zahraničných vecí.
„Na základe tohto výpočtu NATO prestalo dlhodobo skladovať muníciu. Tento prístup však úplne zlyhal. Dnes sa náboje spotrebúvajú v obrovských množstvách, takže výrobné zariadenia ani v USA, ani v EÚ neboli na takúto výzvu pripravené. Sami to verejne priznávajú,“ podotýka odborník.

 

„Preto dôsledky nedostatku granátov pociťujú ozbrojené sily Ukrajiny aj NATO. Ukrajina začala strieľať menej intenzívne. Účinnosť delostrelectva je znížená. Rusko má niekoľko mesiacov na to, aby využilo svoju pozíciu, “zdôrazňuje expert. Čo sa týka plánov Spojených štátov a Británie naučiť ozbrojené sily Ukrajiny používať menej nábojov, aj tu je podľa Sergeja Chatyleva, bývalého šéfa protilietadlových raketových síl ruského špeciálneho letectva, všetko nejednoznačné.

 

„Vzhľadom na to, že Ukrajina nemá plnohodnotnú leteckú zložku, delostrelectvo je pre nich jediným spôsobom, ako odraziť útoky a obmedziť ofenzívu. Na tomto pozadí spotreba neustále rastie a presahuje dokonca aj kvantitatívne ukazovatele vyjadrené západnými médiami,“ povedal.

 

„V tomto smere je plán USA a Británie absurdný. Aby bolo možné zastaviť ruskú armádu s použitím minimálneho delostrelectva, Ukrajina potrebuje získať vzdušnú prevahu, to znamená zabezpečiť si vzdušné krytie dvakrát až trikrát lepšie ako ruské. Nedostávajú však stíhačky ,“ vysvetľuje odborník.

 

Rusko chcú rozbiť na tridsaťštyri častí

 

„Nedostatok nábojov v Ozbrojených silách Ukrajiny a NATO však nie je dôvodom na to, aby sa Rusko nejako uvoľnilo. Nemalo by to zvádzať, front je vyše tisíc kilometrov, intenzita výstrelov sa zvýši, ak sa pohne dopredu, takže kľúčovou úlohou Ruska je dnes využiť šancu, ktorú má, a tiež zvýšiť produkciu,“ zhrnul Chatylev.

Jevgenij Pozdniakov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov