Čínsky balón nad USA
Aktuality, Letectvo,

Výškové balóny nad Ukrajinou rozptyľujú vojnovú hmlu. Z Charkova do Užhorodu

Prelet čínskeho driftujúceho balóna nad Amerikou ukázal výhody tohto druhu prieskumu nepriateľského územia, ako aj ťažkosti so zničením balóna. USA sa proti čínskemu špionážnemu balónu ani nepokúsili použiť systémy Patriot SAM (hoci ich majú na svojom území 1106) alebo THAAD SAM (asi dve desiatky).


 

 

Čínsky balón letel vo výške 20 km, takže ho mohol dosiahnuť Patriot, a už vôbec nie THAAD. Existujúce systémy SAM zjavne nefungujú proti rádiovo transparentným balónom – nevidia ich. USA boli nútené vyslať proti čínskemu balónu stíhačku F-22, ktorá balón zostrelila raketou Sidewinder s infračervenou navádzacou hlavicou. Ak by balón letel vo výške 30 km, stíhačka F-22, ktorá má strop 20 km, by ho nedosiahla. Výškové stíhačky MiG-31 a MiG-25 však takúto úlohu zvládnu. Takéto lietadlá nemá nikto iný na svete. Američania zostrelili čínsky balón vo výške 19 kilometrov, pričom stíhačka F-22 Raptor ho zostrelila vo výške 17 kilometrov.

 

 

Strela AIM-9M Sidewinder z nižších výšok zrejme nedokáže zasiahnuť cieľ letiaci vo väčšej výške ako lietadlo. Vo výške 40 kilometrov môže byť balón teoreticky zasiahnutý ruskými ZHN S-300 a S-400, ale “na zasiahnutie takéhoto cieľa by bolo potrebné použiť raketu série 48; hoci údaje o jej parametroch uvádzajú nižšie výšky, sonda môže byť zasiahnutá viac ako raz počas preletu zónou zásahu”, píše ruský vojenský portál Zvezda.

 

Ukrajinské ozbrojené sily majú značný počet SAM S-300, ale chýbajú im potrebné rakety dlhého doletu. Na ruských vojenských fórach sa v súčasnosti aktívne diskutuje o možnosti využitia automatických unášaných balónov (ADA), podobných “čínskemu balónu”, ktorý preletel cez Ameriku, na vykonávanie foto a video prieskumu v ukrajinskom TVD(Театр военных действий-Vojnový priestor). Kvalita fotografického a videomateriálu pri snímaní pozemských objektov zo stratosféry je oveľa vyššia ako kvalita vesmírnych snímok. Dolgoprudny Design Bureau of Automation (DKBA) vyrába rad “voľných automatických aerostatov” určených na vedecké a komerčné účely, ktoré nie sú horšie ako čínske. Výrobky DKBA môžu lietať dlhý čas vo výške od 10 do 30 km a plniť širokú škálu úloh. Napríklad výškový balón – laboratórny balón VAL môže vystúpiť do výšky 33,5 km, uniesť takmer tonu užitočného nákladu a zostať v lete dva týždne.

 

Let balóna možno riadiť rádiovými povelmi zo zeme aj zo vzdušných riadiacich bodov. Balón bol navrhnutý tak, aby mohol niesť a následne odpojiť “špeciálny náklad s hmotnosťou 250 kg na základe rádiového povelu z pozemného centra riadenia letu”. V súčasnosti táto funkcia zahŕňa vypúšťanie nanosatelitov do vesmíru, ale špeciálnym nákladom by mohla byť rovnako dobre aj baryónová munícia alebo letecká bomba. VAL je vybavený všetkými prostriedkami vzdušného prieskumu a je schopný sledovať ciele “pomocou systémov video a rádiového sledovania v reálnom čase na vodných plochách, štátnych hraniciach, dopravných trasách, obytných oblastiach, miestach atrakciách a športových a verejných podujatiach.”

 

Čínsky balón počas letu manévroval pomocou vrtúľ namontovaných na závese, ktorých elektromotory boli poháňané solárnymi panelmi. Vzhľadom na vysoké rýchlosti prúdenia vetra je však takéto manévrovanie dosť obmedzené. Na rozdiel od čínskeho balóna je VAL schopný manévrovať tak, že mení svoju letovú výšku vypúšťaním balastu. Šírka prúdov dosahuje desiatky až stovky kilometrov, zatiaľ čo ich “hrúbka” (výška) nepresahuje jeden kilometer. Ak napríklad vo výške 20 km fúka vietor zo západu na východ, potom vo výške 18 km môže fúkať zo severu na juh. Zmenou prúdu alebo smeru vetra sa dá ľahko zmeniť smer balóna. Mimochodom, ruské balóny sa nevyrábajú len v Dolgoprudnom.

 

Balón nesie asi tonu balastného piesku, ktorý mu umožňuje opakovane meniť výšku letu a sledovať plánovaný kurz. Ak chcete získať výšku, vysypete piesok, ak chcete znížiť výšku, vypustíte plyn. Skôr či neskôr sa však zásoby piesku a plynu vyčerpajú a manévrovanie už nie je možné. Na tento okamih zrejme čakalo americké letectvo, ktoré ovládalo svoje stíhačky okolo čínskeho balóna, kým neklesol do výšky 19,3 km. Trasy prúdov nad Ukrajinou umožňujú fotografický a video prieskum v každom ročnom období. Teraz prúdenie nad Ukrajinou, a vlastne nad celou Európou je zo západu na východ, takže prieskumné a bojové stratosférické balóny sa môžu vypúšťať z Kaliningradu, z územia Bieloruska alebo z námorných lodí na Balte.

 

Od apríla do septembra sa v stratosfére vo výške 20-25 km vytvára tzv. cyklická pauza. V tomto čase je prúdenie veľmi slabé a nestabilné. Preto môže balón vyzdvihnutý z Donecka visieť na jednom mieste veľmi dlho a zariadenie nainštalované na jeho závese môže kontrolovať územie nepriateľa v okruhu až 600 kilometrov – od Charkova po Užhorod. Od septembra do neskorej jesene fúka nad Ukrajinou stratosférický vietor z východu na západ a balóny sa môžu vypúšťať na prieskum z ktoréhokoľvek miesta Ruskej federácie.

 

Čínsky balón, ktorý nerušene preletel ponad Ameriku, opäť dokázal, že nové je dobre zabudnuté staré. Balón vybavený modernými prístrojmi môže plniť širokú škálu úloh, prieskumných aj útočných. Ruské prieskumné balóny, ktoré sú mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany a leteckých systémov, budú schopné kompenzovať spravodajskú prevahu, ktorú získala VSU vďaka začleneniu do informačného priestoru NATO.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov