Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

USA priznali bezmocnosť pred ruskými raketami

USA nedokážu ubrániť štát od ruských a čínskych rakiet, uviedol nedávno v The Wall Street Journal bývalý poradca Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton. „Americký systém protiraketovej obrany v dnešnej podobe nie je schopný ochrániť štát od mohutných útokov balistických rakiet,“ vyhlásil.


 

Z Ruska a Číny vraj plynie jadrová hrozba, pričom americká PRO nie je na to adekvátna, je obmedzená, bez ohľadu na to, že Washington v roku 2001 odstúpil od Zmluvy o protiraketovej obrane (ABM). „Zatiaľ čo naši súperi vyvíjali hypersonické a iné nás ohrozujúce technológie, zadržiavacie prostriedky Ameriky a jej pripravenosť symetricky na to vojensky reagovať, boli znižované,“ tvrdí Bolton a ďalej vysvetľuje, že súčasný systém PRO predpokladal obranu pred „hŕstkou“ útočiacich rakiet zo strany „štátov-vyvrheľov“, predovšetkým z KĽDR a Iránu, ale aj od náhodných odpalov rakiet z Ruska a Číny. Lenže dnešná americká PRO už nezodpovedá súčasným ohrozeniam a preto sa jej zdokonalenie stalo rozhodujúcou prioritou pre národnú bezpečnosť USA.

 

Znak Národnej raketovej obrany USA

 

Moskva pokračuje vo vývoji a konštruovaní celej generácie hypersonických zbraní. Jej „Cirkon“ je prvou hypersonickou krídlatou raketou sveta, spôsobilou dlhodobého aerodynamického letu s manévrovaním v atmosfére. Dosahuje maximálnu rýchlosť 9 Machov, maximálna dĺžka jej letu je 1000 km. „Cirkon“ je schopný ničiť tak hladinové, ako aj pozemné ciele. Iná technika, bojová hlavica „Avantgard, dokáže 27-krát prekonať rýchlosť zvuku, čiže v závislosti od podmienok dokáže za hodinu preletieť 33 tisíc km. Okrem týchto, Moskva má ešte manévrujúcu balistickú raketu „Kinžal“, ktorá je odpaľovaná zo vzduchu. Práve kvôli týmto ruským bojovým novinkám John Bolton súrne žiada napraviť situáciu a kvalitatívne upevniť protiraketovú obranu USA.

 

Operačná účinnosť systému PRO.

 

Čo na to Biden?
Vyzerá to tak, že chápe o akú dôležitú úlohu ide, pretože už počas svojho senátorovania sa v roku 2001 rozhodne postavil proti odstúpeniu do Dohody o protiraketovej obrane z roku 1972 a vytvorenia systému PRO. Biden bol vtedy presvedčený, že plány Bushovej administrácie sa rovnajú „štartovacej pištoli, ktorej výstrel spustí nové preteky v zbrojení“.

 

Časy sa však menia. V „Prehľade o protiraketovej obrane“, uverejnenom Bidenovou administráciou koncom októbra, sa hovorí o „rozširujúcom a zväčšujúcom sa riziku“, ktoré raketové technológie spôsobujú Spojeným štátom, ich spojencom, ich ozbrojeným silám v zahraničí, a taktiež o vzrastajúcej potrebe protiraketovej obrany.

 

Raketový projekt USA v Európe.

 

Aký názor Biden mení?
Bidenov názor sa zmenil nielen kvôli Iránu, ktorý svoje vyhlásenia o úspechoch v oblasti raketových technológií doplnil o hrozbu, že každý, kto sa pokúsi zasiahnuť do záležitosti štátu, „draho za to zaplatí“. Kým experti vyslovujú predpoklady o tom, že Severná Kórea sa pripravuje na už siedme atómové testy (prvé od roku 2017), Bidenovu administráciu znepokojuje, že Pchjonjang môže pokročiť od testov jadrových zbraní k ich nasadeniu proti akémukoľvek protivníkovi. Jedným z dôkazov toho je nedávna hrozba ministra obrany USA Lloyda Austina, že takýto úder bude znamenať „koniec existencie režimu Kim Čong-una“.

 

Severokórejské raketové systémy, ktoré sú, rovnako ako iránske, založené na ruskej raketovej technológii SCUD, sú prudko zdokonaľované. A keďže Irán nedávno informoval o svojich úspechoch v oblasti moderných rakiet i o svojom jadrovom programe, určite mu napomohla technická pomoc od Pchjongjangu. Irán sa v podstate riadi príkladom Severnej Kórei.

 

Pchjongjang testuje svoju modernú výzbroj v zrýchlenom tempe, vrátane odpalu 23 rakiet 2. novembra 2022, z ktorých jedna spadla blízko teritoriálnych vôd Južnej Kórei. Vzápätí Severná Kórea testovala medzikontinentálnu balistickú raketu (MBR), čo prinútilo japonské úrady prijať opatrenia na zabezpečenie civilnej obrany, hoci nakoniec sa ukázalo, že tento štart sa nevydaril.

 

Kto sa komu vyhráža?
Jadrová hrozba narastá aj od Číny a Ruska, tvrdí Západ. Obe krajiny vraj vystupujú s čoraz agresívnejšími vyhláseniami ohľadne jadrových zbraní a útočnej vojny (naozaj ide o svojský pohľad Západu, pretože napr. Rusko sa mu nikdy jadrovou zbraňou nevyhrážalo, len ho upozorňovalo na články svojej obrannej doktríny). Medzitým systém PRO, ktorý vybudovali USA, neraz predviedol svoju neadekvátnosť a obmedzenosť, pričom v tomto období takú, že už evidentne nie je schopný odolať potenciálnej útočnej hrozbe.  Washington nemá žiadne výhovorky ohľadne toho, v akom biednom stave sa nachádza jeho protiraketová obrana po dvoch desaťročiach odstúpenia od Zmluvy ABM.

 

Američania zvyčajne sami sebe argumentujú, že kým sme my…, zatiaľ naši protivníci… Lenže pohľad na objektívne reálie je tu omnoho prostejší. Rusi dávno pred Američanmi, minimálne od čias Putina, pochopili, že ak v dejinách na seba narazili meč a štít, vo väčšine prípadov vyšiel z tohto súboja víťazne meč. Preto sa od dávno naštartovaného vývoja protilietadlových zbraní (minimálne od Vietnamu) sústredili v novom tisícročí hlavne na „meč“, výsledkom čoho sú všetky tie nové zbrane, o ktorých svet informoval V. Putin už v roku 2018. „Cirkony“, „Avangardy“, „Kinžaly“ a ďalšie doposiaľ nevyjavené novinky. Napríklad nedávno „prezradený“ 9M730 Burevestnik. Niekto by povedal, že Rusi sa vydali asymetrickou cestou, lenže patrí sem aj obranne útočný laser „Peresvet“…

 

Západní odborníci tvrdia, že „nebezpečenstvo raketových útokov proti územiu Ameriky je dnes omnoho vyššie, ako pred dvomi desiatkami rokov, no naše obranné systémy neboli adekvátne zdokonalené. Spojené štáty potrebujú protiraketové systémy vysokej presnosti – musíme ich mať omnoho viac. Musíme ich tiež rozmiestniť tak, aby sme dokázali odolávať ohrozeniam zo strany štátov vyvrheľov, ale aj zo strany Číny a Ruska“, vysvetľujú.

 

Bluf alebo skutočnosť?
Aj Irán sa dnes chváli, že už vlastní hypersonické balistické rakety, ktoré sú schopné ničiť všetky existujúce systémy protiraketovej obrany – dokonca aj v Spojených štátoch. A hoci panuje voči takýmto vyhláseniam určitá skepsa, je celkom možné, že Irán naozaj neblufuje.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov