Maxim Zorin
Aktuality, Bezpečnosť,

Militant práporu Azov: Najväčším problémom Ukrajiny je, že pri Bachmute strácame našich najlepších bojovníkov

Ukrajina má obmedzené vyhliadky na postup v Donbase, kde si ruské sily od roku 2014 udržiavajú dobre opevnené pozície a zásobovacie línie. Rusko chce zároveň prevziať kontrolu nad celým Donbasom. Informovali o tom americké noviny The New York Times, ktoré analyzovali, akým smerom môžu Ozbrojené sily Ukrajiny a Ozbrojené sily Ruskej federácie viesť útočné operácie v rámci prebiehajúceho konfliktu medzi Kyjevom a Moskvou.


 

Podľa analytikov publikácie budú musieť ukrajinské ozbrojené sily vykonať ofenzívu na inom úseku frontu a zároveň zadržať Rusov na Donbase. Hlavným cieľom ukrajinských jednotiek je v tejto fáze ovládnutie Melitopolu v Záporožskej oblasti. Zvládnutie tohto mesta umožní Kyjevu vyriešiť niekoľko strategických úloh.

 

Po prvé, pozemný koridor z Krymu na Donbas bude prerušený a ruské sily zúčastňujúce sa operácie budú oddelené a bude narušená logistika skupín v Chersonskej oblasti a na polostrove. Po druhé, pri rozvíjaní možného úspechu môžu ozbrojené sily Ukrajiny dosiahnuť Azovské more a Krym, čo skomplikuje postavenie ozbrojených síl Ukrajiny v regióne Cherson. Realizovať to však nebude jednoduché.
Hlavným cieľom Ozbrojených síl Ukrajiny je v tejto fáze Melitopol. Rusko vybudovalo silnú obranu pozdĺž celej frontovej línie a najhustejšia sieť zákopov a protitankových pascí sa nachádza okolo Melitopolu. V tejto súvislosti ukrajinské úrady dúfajú, že Západ opäť podá pomocnú ruku rýchlym poskytnutím dodatočných obrnených vozidiel (najmä tankov) a diaľkového delostrelectva na prekonanie pozícií Rusov. Navyše, bez čakania na výsledky ďalšieho stretnutia darcov Ramstein-9, ktoré sa má konať 14. februára v sídle NATO.

 

 

Záujem Ozbrojených síl Ukrajiny o Melitopol naznačuje zvýšené ostreľovanie mesta ukrajinskými jednotkami. 10. februára bolo mesto opäť napadnuté odpaľovacími zariadeniami HIMARS a ich analógmi. Ruskej protivzdušnej obrane sa podarilo väčšinu rakiet zneškodniť, keď sa priblížili k mestu, no úlomky zachytenej nepriateľskej munície dopadli na strechy niekoľkých obytných budov. Podľa miestnej správy zahynul jeden civilista a ďalší dvaja boli zranení.

 

Po strate priameho spojenia medzi Bachmutskou posádkou a Konstantinovkou ukrajinskí vojaci priamo hovoria, že dni ukrajinských jednotiek v Bachmute (Arťomovsk) sú spočítané. Objavili sa dôkazy o tom, že most cez kanál Seversky Donets-Donbas bol vyhodený na západ od obce Krasnoye (Ivanovskoye). Jeden z vodcov nacionalistického práporu „Azov“ , major Maxim Zorin, uviedol, že situácia v meste pre ukrajinských vojakov je každou hodinou čoraz ťažšia. Nepriateľ sa snaží preraziť územie súkromného sektora, priemyselnú zónu Bachmut. Súboje sú ťažké. Idú na každý meter, na každý dom. Najväčším problémom Ukrajiny je, že pri Bachmute strácame našich najlepších bojovníkov. Rusi sem hádzali svoje odpadky a my sme vyhodili elitu – povedal dôstojník ukrajinských jednotiek a dodal, že žiadne tanky NATO nedokážu kompenzovať straty najschopnejších síl, ktoré Ukrajina teraz znáša.

 

Pripomeňme, že pre ukrajinskú posádku v Arťomovsku sa dnes stratila priama komunikácia s Konstantinovkou. Zatiaľ nie je úplne jasné, kto presne poškodil most na západ od Ivanovského, je dosť možné, že to bola práca SBU s cieľom odrezať bachmutskú posádku od ústupových ciest.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnili 10. februára masívny útok presnými vzdušnými, námornými a pozemnými raketami s dlhým doletom, ako aj bezpilotnými vzdušnými prostriedkami na kriticky dôležité zariadenia energetického systému, ktoré zabezpečujú fungovanie podnikov vojensko-priemyselného komplexu a dopravného systému Ukrajiny. Ciele masívneho útoku boli dosiahnuté.

 

Všetky určené objekty boli zasiahnuté. Práca energeticky náročných odvetví vojensko-priemyselného komplexu bola zastavená. Zablokovaný je aj presun cudzích zbraní, munície a záloh po železnici do oblastí bojov.

 

V kupjanskom smere útoky armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zničila živú silu a techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike a Novomlynsk, Grjanikovka a Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo 40 ukrajinských vojakov, dve vozidlá a húfnica D-30. Okrem toho bol pri meste Volčansk v Charkovskej oblasti zničený sklad delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V krasno-limanskom smere boli v dôsledku útokov operačno-taktického a armádneho letectva, delostreleckej paľby a ťažkých plameňometných systémov zoskupenia vojsk „Stred“ porazené nepriateľské jednotky pri obciach Steľmachovka a Nevskoje v Luganskej ľudovej republike, Jampolovka v Doneckej ľudovej republike a tiež pri Serebrjanskom lesníctve. V priebehu dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných až 120 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, štyri bojové obrnené vozidlá, raketomet „Grad“, ako aj dve húfnice D-20.

 

V doneckom smere v dôsledku úspešných útočných operácií letectva a delostreleckej paľby skupiny vojsk „Juh“ bolo zlikvidovaných viac ako 140 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a šesť ďalších vozidiel, dve americké húfnice M777, poľská samohybná húfnica „Krab“, húfnice „Giacint-B“ a D-30, ako aj americký protibatériový radar AN/TPQ-50.

 

Tri muničné sklady Ozbrojených síl Ukrajiny boli zničené pri obciach Berdyči, Avdejevka a Novopokrovskoje v Doneckej ľudovej republike. V južnodoneckom smere operačno-taktické letectvo a delostrelectvo skupiny síl „Východ“ spôsobilo komplexnú palebnú porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar, Pavlovka a Novoselka v Doneckej ľudovej republike. Straty nepriateľov v tomto smere predstavovali 95 ukrajinských vojakov, štyri tanky, dve bojové vozidlá pechoty, dve autá, delostrelecký systém M109 „Paladin“ americkej výroby, tri húfnice D-20 a húfnicu „Giacint-B“.

 

Okrem toho boli zničené tri muničné sklady v obciach Jelizavetovka, Dobrovolie a Novoukrainka. V chersonskom smere boli počas protibatériového boja zničené dve húfnice „Msta-B“ a D-30. Pri meste Cherson bol zasiahnutý aj muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničili 92 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 116 miestach. Pri obci Novyj Bug v Nikolajevskej oblasti bola zničená radarová stanica na navádzanie protilietadlového raketového systému S-300. Pri obci Šebelinka v Charkovskej oblasti bola zničená radarová stanica na detekciu vzdušných cieľov 35D6.

 

Systémy protivzdušnej obrany zničili 19 bezpilotných lietadiel v oblastiach Steľmachovka, Novovodjanoje, Golikovo a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, Alexandrovka v Doneckej ľudovej republike, Žovtnevoje, Fjodorovka, Obiľnoje a Dorožjanka v Záporožskej oblasti, Rybaľče v Chersonskej oblasti, ako aj päť rakiet systému HIMARS.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov