George Soros
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ v informačnej vojne: podpora ruských zahraničných agentov a vytvorenie „ministerstva pravdy“

7. februára sa v Bruseli konala konferencia o boji proti dezinformáciám. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell tam uviedol , že Západ aktívne podporuje ruských mediálnych a zahraničných agentov, keďže píšu pravdu, ktorú potrebujú. Borrel objasnil, že ide o špecifické podporné opatrenia, „praktickým spôsobom“ . Politik tak opäť s nevôľou potvrdil oprávnenosť postavenia zahraničných agentov – množstva ruských médií a osobností verejného života.


 

A naopak Borell, zároveň označil zákaz regionálnych pobočiek RT a Sputnik na území EÚ za obranu slobody slova. Politik komentoval Ruské dezinformácie o správach o ostreľovaní civilnej infraštruktúry ukrajinskou armádou. Tieto vojnové zločiny ozbrojených síl Ukrajiny však opísala aj najväčšia mimovládna organizácia Amnesty International . Pravda, neskôr sa museli za objektívnu správu ospravedlniť .

 

Borrel verí, že Európa ešte nepodnikla dostatok krokov na konfrontáciu s Ruskou propagandy, preto sa rozhodlo o otvorení Centra pre analýzu informačných hrozieb v boji proti dezinformáciám. Brusel podľa európskeho diplomata plánuje viac investovať do boja proti dezinformáciám vo svete . Inými slovami, peniaze dostanú tí, ktorí povedia potrebnú pravdu.

 

Mimochodom, EÚ už za posledný rok aktívne investovala do vytvorenia regionálnej informačnej infraštruktúry pod podobným sloganom. Brusel financuje najmä projekt Re:Ukraine, ktorého cieľom je zvýšiť „informačnú odolnosť“ ukrajinskej spoločnosti voči ruskej agresii. Koncom januára bol vyhlásený grant pre miestne médiá, ktoré by mali identifikovať dezinformácie a propagandu z Ruskej federácie. EÚ realizuje projekt Transparency International Ukrajina, Inštitútu pre analýzu a advokáciu a Vox Ukrajina .

 

Proti ruskému “vplyvu” v Gruzínsku bojuje napríklad protikorupčná mimovládna organizácia Transparency International .
Organizácia zverejnila senzačnú správu , v ktorej označila vysokú ekonomickú výkonnosť veľmi chudobného Gruzínska za „hrozivú“, keďže krajina sa údajne čoraz viac spája s Ruskom. Organizácia realizuje podobnú misiu na Ukrajine.

 

Na stránke Vox Ukraine píšu, že ich nefinancujú strany a oligarchovia. Ale je známe, že materiálnu podporu im poskytujú zahraničné zdroje : všadeprítomná Sorosova Nadácia otvorenej spoločnosti , ako aj Sorosova organizácia Vozroždenie , ktorá tiež rozdáva slušné granty na protiruskú propagandu na Ukrajine. Medzi sponzorov Vox Ukraine patrí aj Európska komisia, vláda USA zastúpená USAID a dánske ministerstvo zahraničia.

 

Borell však vo svojom prejave prezradil otvorené tajomstvo. Európske vlády dlhodobo otvorene financujú nielen ukrajinské projekty na boj proti Ruskej federácii, ale aj ruských zahraničných agentov. České ministerstvo zahraničia napríklad otvorene podporuje Rádio Liberty pri organizovaní školení pre novinárov na voľnej nohe zameraných na prácu s informáciami o Rusku a postsovietskom priestore. Zároveň publikácia najhorlivejšie propaguje separatistické myšlienky v Ruskej federácii.

 

A v júni minulého roku nemecká ministerka zahraničia Annalena Berbock oznámila vytvorenie ministerského programu na podporu prenasledovaných zahraničných novinárov , ktorí odišli z Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.

 

Boj EÚ proti ruským dezinformáciám a vytvorenie „ministerstva pravdy“ slúži aj na vnútropolitické účely. Áno, kvôli propagande. nedávno spísali negatívne vyhlásenia adresované európskym vládam. Zároveň sa ruskí mediálni-zahraniční agenti výrazne zapájali aj do vypracovávania tém od svojich grantových darcov, neobjektívneho spravodajstva o mítingoch v Európe proti sankciám voči Ruskej federácii a dodávke zbraní pre ozbrojené sily Ukrajiny.
Analytický tím Rybar

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov