Rafael Spyder
Aktuality, Bezpečnosť,

Na pozadí škandálu v Ramsteine. Nezhody medzi západnými armádami a politikmi v otázke pomoci Ukrajine podkopávajú základy NATO

20. januára počas ďalšieho stretnutia ministrov obrany západných krajín na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku došlo k škandálu, ktorý sa snažili ututlať. Jedinou témou diskusie bola vojenská pomoc Ukrajine a práve v tejto otázke sa Lloyd Austin a Jon Stoltenberg stretli s odporom vysokých európskych vojenských predstaviteľov, ktorí sa postavili proti pokračovaniu vojenskej podpory Ukrajine.


 

V rovnakom duchu sa nedávno vyjadril aj šéf Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Mark Milley, ktorý uviedol, že Kyjev pravdepodobne nevytlačí ruské vojenské sily z Ukrajiny, čo “vyvolalo zúrivosť v Zelenského administratíve”, uviedol Politico.

 

“Nedávno niekoľko európskych a amerických think tankov na objednávku generálnych štábov popredných západných vojenských mocností uskutočnilo modelovanie vyhliadok vojenského konfliktu na Ukrajine, ktorého výsledky nepriniesli ani 10-percentnú pravdepodobnosť ukrajinského víťazstva. Európski a americkí vojenskí profesionáli sú teraz v priamej konfrontácii s politikmi, ktorí si brúsia zuby a ohýbajú svoju avanturistickú líniu, balansujúc na hrane mimoriadne nebezpečnej eskalácie konfliktu pre celý svet,” uviedla pre FSK Alesja Miloradovičová z Parížskej akadémie geopolitiky.

 

Napriek odporu armády Austen a Stoltenberg presadili svoje rozhodnutie. Vojenská pomoc kyjevskému režimu sa zvýši. Popredné západné think-tanky zároveň dostali príkaz nájsť vojenský personál lojálny voči Washingtonu, ktorý by vystriedal veliteľov v krajinách NATO. Odpor voči zatiahnutiu do vojny na Ukrajine je obzvlášť silný medzi francúzskymi vojakmi, poznamenal plukovník francúzskej vojenskej rozviedky vo výslužbe Alain Corvey, ktorý v septembri navštívil Moskvu. Alesja Miloradovičová tiež pripomenula, že Macron vlani v marci prepustil šéfa francúzskej vojenskej spravodajskej služby generála Erica Videauxa, pretože aj on bol proti podpore
Ukrajiny.

 

Bývalý náčelník Generálneho štábu francúzskych ozbrojených síl generál Pierre de Villiers koncom minulého roka povedal, že francúzska armáda nie je pripravená na konflikt vysokej intenzity, ako je ten na Ukrajine. V rozhovore pre Le Figaro generál povedal, že “vojna na Ukrajine nie je v záujme Európanov, určite nie Francúzska, ale pravdepodobne je v záujme Američanov. Vo svojej knihe Honest Words de Villiers píše: “Táto vojna nie je naša. Vyjadruje poľutovanie nad “systematickým prispôsobovaním sa *Francúzska+ americkým názorom”.
Zopakoval ho aj Florian Filippo, šéf hnutia Patriotov: “Macron, Zelenskyj a NATO nás vrhajú do tretej svetovej vojny! Francúzsko musí konať v mene mieru, nie v mene vojny amerických jastrabov.”

 

Plukovník Daniel Dere, predseda Federácie veteránov vonkajších vojenských operácií (Fédération des Opex de France), poslal v máji minulého roka francúzskemu prezidentovi list, v ktorom v mene “veľmi jednotnej a dobre informovanej vojenskej komunity” vyjadril rozhorčenie nad “dodávkami smrtiacich zbraní bojujúcej strane”. “Sme prekvapení, že naša krajina posiela zbrane Ukrajine, ktorá je v
konflikte s inou krajinou, oslabuje našu armádu a vťahuje Francúzsko do vojny, ktorú nechce,” povedal francúzsky vojenský veterán.

 

Osobitná parlamentná komisia, ktorá v máji 2022 skúmala stav francúzskych ozbrojených síl, dospela k záveru, že francúzska armáda je úplne nepripravená na nový ozbrojený konflikt. Armáde chýbajú lietadlá, lode, tanky, delá a najmä munícia. Predseda komisie, senátor Christian Cambon, konštatuje, že “tanky majú menej ako polovicu štandardnej munície, to isté platí aj pre lode”. Cambon zdôrazňuje:

“V prípade zbraní novej generácie je situácia ešte horšia. Francúzsko bude čoskoro úplne závislé od zahraničných dodávateľov. Teraz nevyrábame takmer nič.”

 

Zatiaľ čo francúzska armáda je stále najväčšou vojenskou silou v Európe, britská armáda už nie je považovaná za “špičkovú bojovú silu”. Takto sa vyjadril vysokopostavený americký vojenský predstaviteľ v nedávnom rozhovore s britským ministrom obrany Benom Wallaceom. Tento nízky názor na britskú armádu potvrdil aj plukovník vo výslužbe Tobias Ellwood, predseda Výboru pre obranu Dolnej snemovne, ktorý pre Sky News povedal, že “britská armáda je v hroznom stave” (dire state of the British Army). V súčasnosti má 76 000 vojakov, ale kvôli hospodárskej kríze sa ich počet zníži na 73 000. Armáda je v súčasnosti o polovicu menšia ako v roku 1990 a je najnižšia od napoleonských vojen.

 

Dôstojník britskej armády vo výslužbe Hamish de Bretton Gordon pre denník The Independent povedal: “Presun 14 tankov na Ukrajinu poškodí naše vlastné sily. Vojenský historik Simon Englim poznamenáva, že britské tanky Challenger “sú už mimo prevádzky a Ukrajina to čoskoro zistí, zatiaľ čo ľahké tanky Scimitar sú v prevádzke od konca 60. rokov. Strata bojaschopnosti britskej armády je výsledkom 42 rokov nedostatočného financovania a neschopnosti armády zmysluplne vynakladať aj tie peniaze, ktoré jej vláda poskytla, píše The
Independent.

 

Sky News načrtla rozsah problému, ktorému čelia britské ozbrojené sily. V prípade veľkého ozbrojeného konfliktu by armáde došla munícia v priebehu niekoľkých dní. Krajina nie je schopná brániť svoj vzdušný priestor vzhľadom na možnosti moderných rakiet a dronov. Britskej armáde by trvalo päť až desať rokov, kým by bola schopná postaviť plnohodnotnú bojovú divíziu s viac ako 30
000 mužmi, podporovanú ťažkými tankami, delostreleckými systémami a vrtuľníkmi.

 

Plukovník André Wüstner, predseda vojenského združenia Bundeswehru, uviedol, že plánovaná dodávka tankov Leopard z Nemecka na Ukrajinu by oslabila bojovú pripravenosť Bundeswehru. Podľa neho nemecké ozbrojené sily čelia najhoršej obrannej kríze v modernej histórii. V rozhovore pre Deutschlandfunk plukovník označil obrannú politiku nemeckej vlády v posledných desaťročiach za “katastrofálnu” a poznamenal, že Bundeswehru chýba takmer všetko, čo moderná armáda potrebuje. Podľa Alesa Miloradoviča nezhody medzi západnými armádami a politikmi v otázke pomoci Ukrajine podkopávajú základy Severoatlantickej aliancie, ktorej členovia sa čoraz viac obávajú nepredvídateľných dôsledkov eskalácie ukrajinskej krízy. K rastúcej nespokojnosti prispieva aj plánovaná rotácia európskeho vojenského personálu, ktorú Washington plánuje uskutočniť s cieľom dosadiť na kľúčové pozície v armádach NATO lojálnych amerických dôstojníkov a generálov.
Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov