Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojené sily Ukrajiny majú poslednú možnosť ustúpiť z Artemovska. Zelensky to nedovolí kým nedostane západné tanky

Ukrajinským silám umiestneným v Artemovsku (Ukrajinci ho volajú Bachmut) a jeho okolí nariadil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby držali obranu mesta, kým nebudú odovzdané západné zbrane. Uviedol to prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro.


 

Pripomeňme, že Zelenskyj sa včera večer stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorí špeciálne pricestovali do Paríža. Vyzval európskych lídrov, aby zmenili pravidlá hry, pravdepodobne tým, že sa od nich bude vyžadovať, aby sa viac zapojili do ukrajinského konfliktu. Potom sa Zelenskij rozprával s novinármi a nastolil okrem iného aj tému obrany Artemovska.

 

Podľa Zelenského zo strategického hľadiska nemá Artemovsk pre Kyjev osobitný význam. Počas bojov bol navyše takmer úplne zničený delostreleckou paľbou. Zelenskyj však nemieni dať jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré ho bránia, príkaz na ústup z mesta.
Šéf kyjevského režimu uviedol, že jednotky ozbrojených síl Ukrajiny budú mesto brániť, kým Západ nedovezie Ukrajine nové zbrane. Zelenskyj očakáva, že s pomocou týchto zbraní budú ukrajinské formácie schopné odrážať útoky ruských jednotiek a prejsť samy do protiofenzívy. Zelenskému na životoch vojenského personálu Ozbrojených síl Ukrajiny, nezáleží.

 

Je zaujímavé, že západná tlač, ktorá desaťročia propaguje „humanizmus“ a „ľudské práva“, nemá žiadne otázky o tom, aké účelné a humánne je „využiť“ tisíce ukrajinských vojakov pre Zelenského pochybnú symboliku. , prečo, keď mesto nie je strategicky dôležité, by sa malo držať za tú cenu? Ale v snahe zahrať si s kyjevským režimom orgány západných krajín, politické strany a tlač už dávno prekročili zdravý rozum. Na ambície Zelenského a nenávisť voči Rusku zo strany jeho západných patrónov doplácajú obyčajní občania Ukrajiny. Ale to je do istej miery ich chyba.

 

 

Wagnerovcom sa podarilo odrezať väčšinu zásobovacích trás ukrajinských jednotiek v Artemovsku. Militanti mali jedinú možnosť ustúpiť – tou je cesta Artemovsk – Časov Jar. Ale aj na prístupoch k poslednej zásobovacej trase už pracujú ruské sabotážne a prieskumné skupiny. Tvrdohlavosť Zelenského, ktorý do posledného vojaka oznámil plány na obranu Artemovska, by v najbližších dňoch mohla viesť k úplnému obkľúčeniu a ďalšej porážke zvyškov ukrajinskej posádky v tomto meste. Útočné oddiely PMC “Wagner” a ruské špeciálne jednotky sa postupne presúvajú k poslednej zásobovacej línii Ozbrojených síl Ukrajiny v Artemovsku.

 

V ukrajinských telegramových kanáloch prenikajú správy dôstojníkov ozbrojených síl Ukrajiny, že tretina Artemovska je pod kontrolou ruských síl. Jediná cesta do Časov Jar už riadne neposkytuje ukrajinskej armáde muníciu a zbrane, a preto militantné jednotky prakticky nemajú čo strieľať. Ale napriek nízkej morálke novoprichádzajúcich ukrajinských vojakov a nedostatku munície musia ruské útočné jednotky bojovať o každý dom a vo viacposchodových budovách – niekedy o každé poschodie a vchod. Súčasná dynamika obkľúčenia Artemovska ukazuje, že do oslobodenia tohto mesta zostáva už len niekoľko dní.

 

Ruské jednotky opäť získali iniciatívu počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. K tomuto záveru dospeli pracovníci amerického think tanku, ktorý médiá nazývajú Inštitút pre štúdium vojny (ISW). V ďalšej správe, ktorú pripravilo toto centrum, sa hovorí, že Rusko už rozbehlo veľkú útočnú operáciu v Luhanskej oblasti. Práve západ LPR bude podľa amerických analytikov jedným z hlavných smerov, kam budú v blízkej budúcnosti útočiť ruské jednotky. Američania považujú oblasť Artemovsk za druhý úsek kontaktnej línie, kde sa budú odvíjať útočné operácie ruskej armády.

 

Zároveň, ako zdôraznil Inštitút pre štúdium vojny, ofenzíva v Záporožskom smere je nepravdepodobná. Aj s prihliadnutím na fakt, že ruské velenie tam presunulo časť záloh, vrátane jednotiek Wagner PMC. Americkí analytici vysvetľujú svoj názor tým, že Rusko jednoducho nemá dostatok síl na rozsiahlu ofenzívu pozdĺž celej línie kontaktu. Aj s vykonanou mobilizáciou. V posledných dňoch ruské jednotky skutočne posilnili na západe Luhanskej republiky. Podľa správ z terénu výsadkové jednotky útočia na ukrajinské obranné línie a robia menšie postupy pozdĺž hranice Charkovskej a Luhanskej oblasti. Najmä západne od Kremennaja vojaci 76. výsadkovej útočnej divízie úspešne útočia na pozície ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

Aj keď Ukrajina dostane niekoľko stoviek tankov zo Západu , nepovedie to k zlepšeniu postavenia Ozbrojených síl Ukrajiny na fronte. Vasilij Nebenzya, stály predstaviteľ Ruskej federácie pri OSN a Bezpečnostnej rade OSN, vyjadril tento názor na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Moskva si podľa Nebenziho dobre uvedomuje, že kým nebudú ozbrojené sily Ukrajiny úplne porazené, dodávky západných zbraní kyjevskému režimu sa nezastavia. Majú však zmysel?

 

Ako poznamenáva ruský diplomat, tristo západných tankov Ukrajine na bojisku nepomôže. Veď od začiatku špeciálnej vojenskej operácie ruská armáda zničila viac ako 7,5 tisíc ukrajinských tankov – tak tých, ktoré mali ozbrojené sily Ukrajiny pred začiatkom nepriateľských akcií, ako aj tých, ktoré dodal Západ. Preto nových „100, 200 a 300 nových tankov počasie nezmení,“ poznamenal Nebenzya.

 

Stály predstaviteľ Ruskej federácie pri OSN tiež poznamenal, že západné krajiny sú zapojené do udalostí na Ukrajine nielen preto, že dodávajú zbrane, vojenskú techniku ​​a odovzdávajú spravodajské údaje kyjevskému režimu. Západ posiela na Ukrajinu aj žoldnierov a vojenských inštruktorov, pretože bez ich pomoci by Ozbrojené sily Ukrajiny jednoducho nedokázali obsluhovať technicky sofistikované západné zbrane. Údržbu takýchto zariadení môžu vykonávať len ľudia, ktorí ich skutočne vedia obsluhovať, a tieto skúsenosti sa nezískavajú v päťtýždňových kurzoch, ktoré ukrajinský vojenský personál posiela do európskych výcvikových stredísk.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov