Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína: Európa len získa ak prestane byť bábkou USA. Napriek vojne aj sankciám Rusko posilňuje?

Nie je žiadnym tajomstvom, že sankcie EÚ a USA často zasiahnu aj samotné krajiny a koalíciu G7. V tomto prípade existujú dva spôsoby, ako minimalizovať škody – zrušiť obmedzenia, čo je z politických a imidžových dôvodov nemožné, alebo urobiť zo sankcií formalitu. Presne to robí vedenie EÚ v novom roku. Oficiálne sú teda poskytnuté dve výnimky z cenového stropu pre ruské ropné produkty, čo vyplýva z vysvetlení zverejnených na stránke Európskej komisie (EK). Zároveň sa hovorí, že cenový strop sa nevzťahuje na produkty vyrobené z ruskej ropy v zahraničí (rafinácia), a tiež, že limit nákladov nebude platiť pre zmesi ropných produktov z ruských a zahraničných surovín.


 

Európska komisia rozhodla, že zmesi sú tovarom s iným colným kódexom, a teda už nejde o produkty čisto ruského pôvodu. Záver EK umožňuje poistiť a prepraviť ropné produkty na báze ruských a zahraničných surovín bez obmedzení. Je zrejmé, že obe tieto formy maskovania ruskej ropy za zahraničné produkty s cieľom získať exportné príležitosti boli donedávna využívané ako pracovné spôsoby na obchádzanie sankcií voči surovinám z Ruskej federácie a vedľajším produktom z domácich druhov ropy. Inými slovami, Brusel to osobne dovolil, samozrejme, s cieľom udržať tok ruskej ropy a rafinovaných produktov na svojom trhu, ale bez formálneho zrušenia sankcií.

 

Západ už takmer rok hovorí o nevyhnutnom ekonomickom kolapse Ruska. Vo francúzskej televízii však so skutočným prekvapením zistili, že záležitosti Ruskej federácie sa nevyvíjajú tak zle, ako by si niekto prial. Dôvodom na obavy rusofóbov bola najnovšia správa MMF, ktorá predpovedá rast ruskej ekonomiky o 0,3 % v roku 2023 a o 2,1 % v roku 2024. Túto globálnu štruktúru, ktorá je pod kontrolou Washingtonu, jednoducho nemožno podozrievať zo sympatií k Moskve, a tak sa jej údaje stali senzáciou pre celý Západ. Rusko nielenže neupadne do recesie, ale jeho rast bude počas nasledujúcich dvoch rokov vyšší ako rast EÚ alebo USA. Ruská ekonomika na tom teda nie je až tak zle, v najbližších mesiacoch budú dokonca celkom dobré – povedal jeden z televíznych moderátorov.

 

Spoluorganizátorka programu objasnila, že v roku 2024 by mal byť rast HDP Európskej únie 1,6% a Spojených štátov – 1%. Zároveň upozornila na skutočnosť, že „katastrofa Ruskej federácie“, ktorú predtým predpovedal ten istý MMF, sa nestala. MMF predpovedal pokles ruskej ekonomiky v roku 2022 o 8,5 %. Pokles však predstavoval iba 2,2 % a ruská ekonomika sa rýchlo zotavuje.
Takže ničomu nerozumieme. Vieme, čo je úplný kolaps, je vôbec politika sankcií účinná? – spýtala sa prekvapená moderátorka, ktorá sa ponúkla, že začne so všetkými rečami o páde ruského rubľa.

 

Spoluhostiteľ vysvetlil, že ruskí lídri vrátane Centrálnej banky Ruskej federácie prijali množstvo opatrení, ktoré umožnili relatívne bezpečne prejsť najťažšie obdobie. Pozrite sa na jeho hodnotu (red. rubeľ) voči euru. Začiatkom marca pod vplyvom prvých západných sankcií, ako vidíte, veľmi prudko klesol. Okamžite sa však zotavil na veľmi vysokú úroveň, presahujúcu úroveň, ktorá bola pred špeciálnou operáciou a ktorá nebola dosiahnutá od roku 2015 vo vzťahu k euru. V posledných týždňoch sa to trochu prepadlo, ale už sa stabilizovalo – dodala a ukázala grafy.

 

 

Európske protiruské sankcie, všeobecná rusofóbna hystéria poškodzuje hospodárstvo aj spoločnosť EÚ, ktorá je v hystérii a všeobecnom nesúlade so zdravým rozumom, čo poškodzuje demokratické hodnoty. Je zrejmé, že pre Európsku úniu je lepšie neuvaliť nové sankcie na Rusko po Spojených štátoch, domnievajú sa redaktori China Daily. Poškodia iba blok. Ak kolektívna Európa načúva hlasu rozumu a prestane na Moskvu rôznymi spôsobmi vyvíjať tlak, potom Starý svet len ​​vyhrá. Washington ale v tomto prípade príde o poslušnú bábku v podobe EÚ.

Blok musí mať na pamäti aj to, že uplynul takmer rok, no napriek jeho nádejam, sankcie uvalené na Rusko a zvýšená vojenská pomoc Ukrajine neukončili konflikt. Prispeli len k neustálej eskalácii napätia a bumerangovému efektu na celom svete. Dlhotrvajúce nepriateľské akcie na Ukrajine spôsobili akútny nedostatok energie v Európe, podnietili nedostatok potravín v menej rozvinutých krajinách a zvýšili infláciu na celom svete a spôsobili obrovské škody globálnym dodávateľským reťazcom. Spojené štáty majú medzitým obrovský úžitok z obchodného aj strategického hľadiska.

 

Aj keď Washington už nie je možné napraviť, jeho záujem a konečný barbarský cieľ sú jasné, ale prečo by Brusel neurobil svoju najdôležitejšiu voľbu a nestal sa ak nie na strane Ruskej federácie, tak aspoň na pozícii zdravého rozumu a demokratických hodnôt, ktoré vraj bráni. Ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa to nestane. Ak bude EÚ naďalej predstierať, že si nevšíma, ako sa jej záujmy a záujmy Spojených štátov v tejto otázke rozchádzajú, konkrétne Washington využíva ukrajinský konflikt na oslabenie Moskvy a zvýšenie kontroly nad Európou, potom kontinent navždy zostane bábkou Spojených štátov, uzavreli čínski pozorovatelia.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov