Ilustračné foto
Aktuality, História,

Andrej Fursov: Hlavné tajomstvo ruských dejín. Čo stojí za obratom roku 2022

Naša história zo sociokultúrneho hľadiska je pár nedokončených poschodí. Existovala védska Rus, ktorá sa dnes nazýva pohanská. Potom bolo 200 rokov občianskych vojen. To znamená, že pravoslávna Rus bola postavená nad pohanským Ruskom. Navyše, objasnenie vzťahov s nimi predchádzalo Nikonovskej reforme. Napríklad až do polovice 17. storočia neexistoval pojem „som služobník Boží“. “Som Božie dieťa,” to je z védskeho náboženstva. Ďalej. Prichádza Horda. Prichádza ďalší úplne iný model fungovania. Potom ho vyhodia a nie je jasné, čo sa točí 150 rokov … Zdá sa, že niečo zobrali z Byzancie. Potom buch! Peter I. Nový model. Potom ďalší. Prichádzajú boľševici. Potom boli boľševici odstránení … Každý z týchto modelov nebol dokončený.


 

Preto ľudia, ktorí sa hádajú o oživení niečoho, majú pocit, že sa to tu dá dokončiť. Nuž, ľudia majú sympatie… Chcel by som však všetkým odkázať – v skutočnosti sa v histórii nedá nič obnoviť. Sovietsky zväz ani Ruské impérium nemožno obnoviť. Môžeme sa zhodnúť, že toto všetko je naše. Konštantou našich dejín je moc. Tá nikam neodíde. Moc. Navyše nie politická, ale sociálne homogénna moc. A je jedno, kto ju stelesňuje, či kráľ, generálny tajomník alebo prezident. Túto otázku som často kládol svojim študentom. Pozri, v dnešnom Rusku. Máme zákonodarnú moc. Máme exekutívu. Premiér. Máme súdnictvo. A akú moc má prezident?

 

Pestel na túto otázku vtedy bravúrne odpovedal. Keď povedal, že “v Rusku bude všetko ako v Amerike.” „Budeme mať tri právomoci. Ale budeme mať ešte jednu moc – bdelú. Bdelá sila – to je ruská tradícia, ktorá pochádza od Andreja Bogoľubského, potom cez Ivana Hrozného a autokraciu… Nikde nezmizne. A či sa to niekomu páči alebo nie, ale táto sila, ak sa Rusko začne formovať… No, ako začal Putin? “My sme trh, vstúpime do NATO.” A s čím končí? To je v súlade s logikou tejto moci. Pretože ak idete, zapadnete do kanála tejto sily, vtedy ju nevediete. Ona ťa vedie.

 

Takže táto sila je konštanta našej histórie, jediná vec, ktorá drží našu históriu ako pivot!

 

Historici nedokázali vyriešiť otázku sociálnej povahy samoďeržavia. Niektorí sa ho snažia zatlačiť do prokrustovského lôžka „východného despotizmu“, iní ho prirovnávajú k „západnému absolutizmu“. Oba tieto uhly pohľadu sa mi zdajú nesprávne. V skutočnosti je samoďeržavie výlučne ruským fenoménom. Hoci „západný absolutizmus“ (ako ruské samoďeržavie) je subjektívnou mocou a „východný despotizmus“ je systémový, neprijíma subjekt, rozpúšťa ho v sebe, v línii obmedzenia zákonom, podriadenosti, vysoko inštitucionalizovanej povahy, majú viac navzájom spoločné ako s autokraciou.

 

Samoďeržavie totiž predpokladá, že vôľa panovníka je jediným zdrojom moci a práva, domácej a zahraničnej politiky a samozrejme určovania dediča, čo, mimochodom, zaznamenal Peter I. v roku 1722. Samoďeržavný cár nie je kráľ, cisár ani padišáh. Je samoďeržec. Nemá analógy. V podstate ide o zamrznutú revolučnú silu. Nie je náhodou, že samoďeržavia vzniklo revolučným spôsobom (opričnina), prostredníctvom a v dôsledku supersubjektívneho, voluntaristického aktu. Dobrovoľníctvo je imanentnou črtou ruskej moci.

 

Prílišná zákonnosť (prílišná ústavnosť) Administratívy prezidenta Ruskej federácie teda nie je ani zlomyseľným úmyslom, ani prekrúcaním dejín – ide o systémovo-historickú črtu, ktorej reprodukcia opäť dokazuje „pravidlo“. od A.A. Zinovieva”: “Evolúcia veľkých komplexných systémov je nezvratná.” V samotnom vývoji systému nie je miesto pre nehody, ktoré menia vektor vývoja. Systémy môžu meniť štruktúry, meniť sa štrukturálne, ale „čím viac sa menia, tým viac zostávajú samy sebou“, aspoň vo svojej podstate, podľa základných princípov.

Andrej Fursov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov