Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké spravodajské agentúry sa rozrástli o novú štruktúru. Monštrum má ďalšie chápadlá

V USA sa popri už existujúcich 18 vytvára nová, 19. spravodajská služba. Údajne proti Číne.
„Zistiť, čo presne Čína chystá, je jednou z hlavných priorít spravodajskej komunity,“ píše pre Politico – Jonathan Panikoff, riaditeľ Scowcroftovej bezpečnostnej iniciatívy na Blízkom východe v Atlantickej rade, bývalý americký spravodajský dôstojník.


 

USA nemôžu adekvátne riešiť svoje čoraz viac technologicky závislé otázky národnej bezpečnosti s Čínou bez pomoci potenciálne neočakávaného partnera: ministerstva obchodu… Dnes sa ministerstvo obchodu zrazu ocitlo v popredí riešenia životne dôležitých národných a hospodárskych bezpečnostných otázok Spojených štátov, čo najjasnejšie demonštruje ich vedúca úloha pri poskytovaní kritického prístupu k polovodičom, zákon o čipoch a nedávne nariadenia vyhlásené ministerstvom na ochranu pred Čínou.

 

Minulý rok prezident Biden podpísal novú stratégiu národnej bezpečnosti USA, ktorá hovorí, že USA musia „dynamicky a intenzívne súťažiť s Čínou“. Autor článku v Politico zdôrazňuje, že “oddaná domáca spravodajská agentúra dokáže lepšie identifikovať vznikajúce hrozby a výzvy z Číny, ktoré je potrebné riešiť, vrátane potenciálneho spywaru a iných “záložiek” zabudovaných do zahraničnej technológie.”

 

A Washington je aktívny. V novembri USA zakázali dodávky nových zariadení Huawei, ZTE a trom ďalším čínskym spoločnostiam. V januári Kongres navrhol obmedziť prístup k americkým bankám na popredné čínske spoločnosti 5G tým, že ich umiestnil na „špeciálny zoznam ministerstva financií“. A riaditeľ FBI Chris Wray už v roku 2018 povedal : „Čína, pokiaľ ide o kontrarozviedku, predstavuje najširší a najprenikavejší a zároveň najhrozivejší problém, ktorému ako krajina čelíme.

 

Zvyčajne, keď hovoríme o amerických spravodajských agentúrach, majú na mysli CIA, niekedy FBI. V Spojených štátoch však existuje veľa vládnych agentúr, ktoré sa zaoberajú spravodajskou činnosťou. Ide o Národnú bezpečnostnú agentúru / Ústrednú bezpečnostnú službu – NSA; Air Force Intelligence , Surveillance and Reconnaissance Agency – Air Force Intelligence Agency; National Geospatial – Intelligence Agency – Geopriestorové spravodajstvo; U.S. Drug Enforcement Administration – služba, ktorá kontroluje trh s drogami a presadzovanie drog; National Reconnaissance Office – Úrad národnej rozviedky a prieskumu; Úrad pre spravodajstvo a kontrarozviedku Ministerstva energetiky USA; Obranná spravodajská agentúra – Spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany; U.S. Navy Office of Naval Intelligence; Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť – Oddelenie Národnej bezpečnosti; Úrad riaditeľa národnej rozviedky Ministerstva financií, Úrad pre spravodajstvo a analýzu Ministerstva financií USA, Štátny úrad pre spravodajstvo a výskum; Armádna spravodajská služba, Spravodajské veliteľské centrum; Námorný zbor Spojených štátov amerických – spravodajské oddelenie, U.S. Coast Guard Intelligence – spravodajstvo pobrežnej stráže.

 

Vo všetkých týchto špeciálnych službách pracuje podľa medializovaných informácií celkovo asi milión ľudí, ktorých rozpočty a aktivity sú utajované. Je známe, že len v rámci Národného spravodajského programu ( NIP ) bolo v roku 2022 vyčlenených 65,7 miliardy dolárov, nepočítajúc náklady na mnohé ďalšie položky. Zároveň sa neustále rozširuje oblasť činnosti špeciálnych služieb.

 

Ako napísal The Washington Post , Amerika vytvorila mimoriadne tajné spravodajské monštrum, „tak utajené, že nikto nevie, koľko peňazí sa na to míňa, koľko ľudí v ňom pracuje a koľko programov sa vykonáva“.

 

Od roku 2001 bolo len vo Washingtone a jeho predmestiach postavených viac ako tridsať komplexov budov pre špeciálne služby. Z hľadiska plochy je to 5 Pentagonov alebo 22 kongresov USA. Napríklad Úrad riaditeľa národnej spravodajskej služby zamestnáva najmenej 1 700 federálnych zamestnancov a 1 200 súkromných dodávateľov. V centrále Vojenského spravodajstva pracuje asi 16-tisíc zamestnancov. NSA, kde Edward Snowden kedysi slúžil, spracuje každý deň viac ako 1,7 miliardy e-mailov a telefonátov z celého sveta.

 

Ľudia pracujúci v týchto službách podľa The Washington Post študujú „všetko zaradom“, ako sú útržky náhodných rozhovorov, telefonovanie, kultúrne stretnutia, hádky v reštauráciách, zvláštne dialógy medzi náhodnými okoloidúcimi a dokonca aj odpadky na ulici. Sociálne siete sú pod osobitnou kontrolou amerických spravodajských služieb.

 

Netvorovi rastú nové chápadlá. “Nová agentúra, ” píše Politico , ” …zabezpečí rozvoj komerčne orientovanej analýzy, ktorá bude dodržiavať štandardy spravodajskej komunity… Nová spravodajská agentúra na ministerstve obchodu neodstráni výzvy národnej bezpečnosti predložené Spojeným štátom Čínou, ale pomôže politikom zmierniť ich a prekonať.”

Vladimir Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov