Raketa RGM-84 Harpoon
Aktuality, Bezpečnosť,

Západné dodávky rakiet Ukrajine dávajú za pravdu Rusku

Zbrane dlhého doletu, ktoré je Západ pripravený odovzdať kyjevskému režimu, by podľa USA mali zmeniť situáciu na bojiskách. Zo zahraničnopolitického hľadiska by však nové dodávky zbraní na Ukrajinu mohli hrať do karát Moskve.


 

Spojené štáty pripravujú nový balík vojenskej pomoci v hodnote takmer 2 miliardy dolárov pre kyjevský režim. A tento balík po prvýkrát obsahuje rakety dlhého doletu schopné zasiahnuť cieľ v okruhu 150 kilometrov. Navyše stacionárne aj pohyblivé ciele.

 

Západ sa dlho zdržiaval dodávok takýchto zbraní, čiastočne preto, že takéto dodávky by mohli viesť k tvrdej ruskej reakcii. Prečo sa teraz Západ rozhodol prekročiť túto hranicu? Západ nemôže nezvýšiť dodávky zbraní. Potrebuje čo najdlhšie udržať schopnosť kyjevského režimu posielať Ukrajincov do mlynčeka na mäso, aby čo najviac oslabil Moskvu.

 

„Spojené štáty vsádzajú nie na zintenzívnenie konfliktu, ale na jeho predĺženie. Pravdepodobne môžu byť rakety stredného doletu aj lietadlá F-16 dodané neskôr. Dlhotrvajúci konflikt spolu so sankciami by mali prispieť k vyčerpaniu ruských zdrojov,“ povedal Dmitrij Oficerov-Belsky, vedúci výskumník IMEMO RAS.

 

Západ neverí, že sa s Moskvou podarí dohodnúť. V prvom rade preto, že pod „rokovaním“ rozumejú súhlas Moskvy s podmienkami de facto kapitulácie, vrátane kapitulácie ruských území – s čím Rusko, samozrejme, nebude súhlasiť.

 

Podľa inej verzie sa Spojené štáty len obávajú „opotrebovacej vojny“, pretože chápu veľkosť ruskej mobilizácie, ekonomický, vojenský a sociálny potenciál. Hodnota, ktorá je absolútne neporovnateľná s tou ukrajinskou (kde, už teraz, vojenské registračné a náborové úrady už vtrhávajú do domovov obyčajných občanov pri hľadaní potravy pre delá a úrady hovoria aj o možnej mobilizácii ľudí s obmedzenou zdatnosťou. ).

 

„V poslednej dobe sa na Západe vytvoril príbeh, že dlhodobá opotrebovávacia vojna je pre nich nerentabilná, že vytvára predpoklady pre ruské víťazstvo. A aby sa tomuto víťazstvu zabránilo, Západ eskaluje. Materiálne aj informačné – teda rozhodnutie o tankoch, raketách dlhšieho doletu atď., – hovorí Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií na Vysokej škole ekonomickej Národnej výskumnej univerzity. “Účelom eskalácie je prinútiť Rusko k rokovaniam a nejakej dohode.”

 

Dodávka rakiet na Ukrajinu zároveň môže byť prínosom nielen pre Spojené štáty. A to nielen v prospech Kyjeva, ktorého propaganda zmenila rakety na ďalšiu wunderwaffe. Zvíťaziť môže aj Rusko, ktoré s pomocou týchto rakiet môže uskutočniť vnútornú mobilizáciu a vonkajšiu optimalizáciu.

 

Tieto dodávky posilňujú najmä jednotu ruského vedenia a ruského obyvateľstva. Čím viac Západ dodáva Ukrajine zbraní, tým viac prekračuje červené čiary, tým menej obmedzení má Rusko, aby využilo dostupné kapacity (samozrejme okrem jadrových) na porážku kyjevského režimu.

 

Agresívne kroky Západu rozväzujú Moskve ruky a pridávajú argumenty pri rokovaniach s partnermi z južných a východných krajín – takzvaného globálneho juhu. Partnerov, ktorí by Rusko chceli presvedčiť, aby na Ukrajine dosiahlo nejaký kompromis – a ktorým teraz môže poukázať na absolútne nekonštruktívne, agresívne správanie Západu, ktorý roztáča špirálu eskalácie.

 

„Hlavná kritika globálneho Juhu smeruje na Západ, ktorý nechce seriózne rokovania a eskaluje a dodáva Ukrajine stále viac zbraní. Moskva neustále hovorí, že je pripravená na rokovania, ale Západ ponúka iba ultimáta, ktorých podmienky sú pre Ruskú federáciu neprijateľné, “hovorí Suslov.

 

Existujú, samozrejme, odborníci, ktorí veria, že zhoršujúci sa kurz Západu Rusko skôr či neskôr pripraví o podporu globálneho Juhu. Zdá sa to však nepravdepodobné.

 

„Čím horšie budú vzťahy medzi Ruskou federáciou a členskými krajinami NATO, tým ťažšie bude pre ostatné štáty manévrovať medzi Moskvou a Washingtonom medzi udržiavaním vzťahov s Ruskou federáciou a plnením požiadaviek Spojených štátov. A arabské štáty, Turecko, India a Čína sa ocitli v ťažkej situácii, – tvrdí medzinárodná politologička Elena Suponina. – Napriek tomu budú udržiavať vzťahy s Moskvou. A to nielen preto, že ich úrady a národy sú unavené z diktátu Spojených štátov (protiamerické nálady sú vo svete veľmi silné). Ide aj o vážne, až civilizačné rozdiely medzi globálnym juhom a súčasným kolektívnym západom.

 

Vezmite si napríklad Korán horiaci vo Švédsku, ktorý urazil Turecko, Erdogana, turecký ľud a moslimov na celom svete. Na takomto pozadí bude, samozrejme, mnoho krajín udržiavať vzťahy s Moskvou, ktorá rešpektuje tradičné hodnoty.
Gevorg Mirzayan

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov