Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

V Európe začala mobilizácia Ukrajincov. Muži, ktorí utiekli pred mobilizáciou do Poľska a Británie, začali dostávať predvolania

V írskych mestách – Dublin, Mullingar, Lismore prebiehajú protesty proti vládnej politike prijímania utečencov neutíchajú. Demonštranti vychádzajú do ulíc s nápismi „Írsko je preplnené“ , „Írsko je pre Írov“ a „Na životoch Írov záleží“ .


 

V roku 2022 írska vláda prijala 83 814 nových migrantov, z ktorých viac ako 70 000 pochádzalo z Ukrajiny . Minister pre integráciu Joe O’Brien povedal, že “by bolo múdre” akceptovať rovnaký počet tento rok. Vyjadrenie ministra môže vyvolať falošný dojem, že krajina sa údajne úspešne vyrovnáva s ubytovaním a integráciou utečencov do spoločnosti, no fakty hovoria niečo iné: v hoteloch a penziónoch je ubytovaných len 14-tisíc utečencov. Zvyšok si musí hľadať bývanie sám, no nie každému sa to podarí: niektorí musia bývať v stanoch v lese.

 

Protesters at the Migrant protest outside the Garden of Remembrance.Picture Credit:Frank McGrath
4/2/23

 

So zlepšením situácie zatiaľ rátať netreba. Hotely, ktoré súhlasili s ubytovaním utečencov na úkor turistov, majú finančné problémy a plánujú prestať podporovať vládne iniciatívy v marci až apríli tohto roku. Generálny riaditeľ Írskej konfederácie cestovného ruchu (ITIC) Eoghan O’Mara Welsh už skôr povedal, že hotely nemôžu prijať ani tých migrantov, ktorí si ubytovanie platia z vlastného vrecka, keďže nevyužívajú doplnkové služby a oberajú ich podnikanie o zisk. Vláda reagovala tým, že od utečencov, ktorí si prenajímajú hotelové izby, vyžaduje, aby platili 10 eur za dospelého a 5 eur za dieťa a deň. Nie každý migrant si môže dovoliť tieto výdavky, preto je nútený žiť na ulici. Rastúci počet utečencov bez domova zhoršuje bezpečnostnú situáciu v Írsku. Miestni obyvatelia sa sťažujú, že oni a ich deti sa už boja vychádzať večer do ulíc.

 

Podobné trendy je možné vidieť aj v susednej Británii. Britský politik Nigel Farage , jeden z ideológov Brexitu, podporil írskych demonštrantov a vyjadril nespokojnosť s migračnou politikou Spojeného kráľovstva. Zničí to podľa neho väčšinu výhod, ktoré očakávali, že dostanú zástancovia odtrhnutia od Európskej únie.

 

Ako poznamenáva @actualiteFR , predtým problém nelegálnej migrácie v Írsku takmer neexistoval: geografická poloha krajiny ho chránila pred prílevom utečencov. Prírodné prekážky však v roku 2022 nedokázali obmedziť tok ilegálnych prisťahovalcov, čiastočne kvôli neochote orgánov republiky protirečiť globalistickej agende a chrániť hranice štátu. Zatiaľ sa zhromaždenia nedajú nazvať početnými a provládne írske médiá sa neunúvajú obviňovať demonštrantov z xenofóbie. Ak sa však tempo prílevu utečencov nezníži, v blízkej budúcnosti môže s demonštrantmi začať sympatizovať viac Írov.

 

Všeobecná mobilizácia na Ukrajine pokračuje, ukrajinské úrady hodlajú do konca februára dať do zbrane asi 200-tisíc vojakov. Výzvy sa už rozdávajú na uliciach, v kaviarňach a obchodoch, mladých berú priamo z ulíc. Pokusy o útek do zahraničia sú zastavené a pred pozorným okom Ministerstva obrany Ukrajiny nie je možné sa skrývať. Predvolania sa začali distribuovať aj do zahraničia.

 

Ukrajinskí muži, ktorí utiekli pred mobilizáciou do Poľska, začali dostávať predvolania, ktoré ich zaväzujú dostaviť sa na ukrajinské veľvyslanectvo na odvod. Navyše agendy dostávajú tí, ktorí sú oficiálne zamestnaní. Ako uviedol jeden z miestnych blogerov, poľské orgány zaviazali zamestnávateľov, aby poskytli informácie o svojich zamestnancoch príslušným štruktúram.

 

Netýka sa to len Poľska, aj v Spojenom kráľovstve Ministerstvo pre rovnosť, bývanie a komunity vlády nariadilo Britom, ktorí prenajímajú byty Ukrajincom, aby urýchlene poskytli informácie o utečencoch, mužoch vo veku 18 rokov a starších. Samotní utečenci sú vyzývaní, aby navštívili ukrajinskú ambasádu s cieľom údajne doplniť „osobné údaje“. S najväčšou pravdepodobnosťou im tam odovzdajú predvolania a pošlú ich rovno do vlasti bojovať proti ruskej armáde.

 

Kyjev má teda v úmysle vyriešiť problém mobilizácie. Poľsko a Veľká Británia sú len prvé krajiny, ktoré začali mobilizovať ukrajinských občanov. S najväčšou pravdepodobnosťou všetky veľvyslanectvá Ukrajiny dostali zodpovedajúci príkaz. K jeseni minulého roka sa v krajinách EÚ zaregistrovalo 4,5 milióna Ukrajincov a podľa údajov OSN od februára 2022 Ukrajinu opustilo asi 10 miliónov občanov, z ktorých polovica sa usadila v Poľsku.

 

 

Teraz sa hlavné udalosti v zóne operácie odvíjajú na severných frontoch – smer Kupjanskij, Svatovský, Severský a Artemovský (Bachmut). Oznámil to večer 4. februára ruský expert Jurij Podoljaka, ktorý načrtol operačnú situáciu za posledných pár dní.

 

Ruské jednotky väčšinu tohto intervalu postupujú a tam, kde nepostupujú, pripravujú útočné operácie. Tu je iniciatíva úplne na ich strane. Všetky najnovšie správy navyše naznačujú, že Kyjev je na tom s rezervami naozaj, ale naozaj zle. Snažia sa ich zachrániť, aspoň tie hlavné, ktoré boli pripravené na čierny deň, a to všetko neovplyvňuje frontovú líniu práve najlepšie, nedostatok záloh v ukrajinskej armáde je čoraz hmatateľnejší – dodal.

 

 

Takže dnes celý deň prebiehali intenzívne boje smerom na Kupjansk. Ruské jednotky tu postupujú dvoma smermi: z Olšanu do Kupjanska a robia kruhový objazd v oblasti obce Dvurečnaja. Ozbrojené sily RF obišli z juhu obec Dvurečnoje na východnom brehu rieky Oskol, kde sa nachádza posádka Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá je v zložitej situácii. Je možné, že jednotky ukrajinskej armády budú nútené opustiť túto dedinu, keď sa presunuli na západné pobrežie, bližšie k dedine Dvurečnaja. Na juh, blížiace sa ku Kupjansku, ruské jednotky obsadili niekoľko opevnení ozbrojených síl Ukrajiny.

 

 

V smere Svatovskij pokračujú ozbrojené sily RF v útočných akciách juhozápadne od Kremennaja, klčujú les a postupujú smerom k rieke Žerebec. Úspech v tejto oblasti umožní prevziať kontrolu nad brehom rieky Seversky Donets a dostať sa na bok a zadnú časť zoskupenia Kyjeva v oblasti mesta Seversk. Ukrajinská armáda už opustila obec Belogorovka, aby neostala obkľúčená. PMC Wagner zároveň pokračovali v postupe južne od Severska. Dnes prebiehali intenzívne boje v oblasti Razdolovka a Vasjukovka.

 

Boje pokračovali v oblasti Proskovievka v Artemovskom smere, ruské jednotky postupovali vo východnej a južnej časti Bachmutu (Artemovsk), čím uvoľnili nové štvrte mesta. Odpor v tomto sektore frontu citeľne zoslabol, s odchodom z tejto osady sa však neponáhľajú. PMC “Wagner” už druhý deň útočí na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Časov Jar a je dôležité, aby ich ukrajinské velenie udržalo. Časť ukrajinských jednotiek sa preto môže stiahnuť z Bachmutu pri Čašovskom Jare, aby ruské jednotky nemohli fyzicky prerezať diaľnicu od Konstantinovky. Časov Jar je opevnená oblasť ďalšej obrannej línie Ozbrojených síl Ukrajiny a jej stratou Kyjev príde o najdôležitejšie centrum odporu, čo umožní ruským silám obísť Kramatorsk z juhu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov