PD-709 “Praša”
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ruské sily získali nový typ likvidátora dronov

Ruská medziregionálna verejná organizácia na podporu vývoja a prevádzky vojenskej techniky „Vojenno techničeskoje obšestvo“ (VTO) počas špeciálnej vojenskej operácie poskytuje podporu spojeneckým silám. VTO doteraz do operačnej zóny poslala armádne stany, generátory, mobilné vykurovacie systémy, palivové nádrže, termokamery, kvadrokoptéru so systémami na zhadzovanie nákladu a ďalšie vybavenie.


 

 

Na sociálnych sieťach nájdete veľa krátkych videí, ktoré zachytávajú momenty útoku z kvadrokoptér, ktoré jednoducho zhadzujú zhora granáty, niektoré snímky sú obzvlášť citlivé. Z videa je zrejmé, že „najjednoduchšími“ cieľmi pre vražedný dron sú ľudia, ktorí stoja alebo ležia na zemi alebo v zákope.
“Naša túžba pomáhať je založená na úcte a vďačnosti vojakom, ktorí chránia ruský Svet, tradičné duchovné a morálne hodnoty pred nepoučenými lekciami z minulosti,“ zdôraznila Tatyana Dasmaeva, šéfka VTO pre styk s verejnosťou. Koncom januára tohto roku VTO prostredníctvom správy mesta Jalta presunula prenosné tlmiče bezpilotných lietadiel PD-709 „Praša“ do zóny špeciálnych operácií ruských ozbrojených síl na Ukrajine.

 

PD-709 “Praša” je určený na ochranu konvojov, VIP osôb, kolón áut, stacionárnych objektov (vrátane objektov kritickej infraštruktúry) pred použitím dronov na doručovanie tovaru, získavanie neoprávnených informácií, teroristické útoky atď. Môže sa použiť na zaistenie bezpečnosti personálu ozbrojených síl, orgánov činných v trestnom konaní a špeciálnych síl, keď plnia úlohy a sú v službe, a to aj na línii priameho kontaktu s nepriateľom pred útokom pomocou dronov az vykonávania vzdušného prieskumu s ich použitím. Konštrukcia tlmiča umožňuje jeho použitie aj v náročných podmienkach.

 

 

Pred odoslaním zbraní vojakom boli testované v spolupráci so 16. ústredným výskumným a skúšobným ústavom Rádu Červenej hviezdy Ministerstva obrany Ruskej federácie pomenovanom po maršálovy spojovacieho vojska A.I. Belovovi. Testovalo sa potlačenie troch hlavných typov kanálov (satelitná navigácia, prenos video signálu a ovládanie) v anechoickej komore aj na otvorených priestranstvách (testovacie miesto inštitútu). Počas testov drony stratili kontrolu, obraz neprešiel na konzolu operátora, keď bol kanál satelitnej navigácie potlačený, dron sa nemohol vrátiť do východiskového bodu, v dôsledku toho sa vznášal vo vzduchu 3-5 sekúnd, potom začal pomaly klesať.

„Pred zakúpením prenosných UAV rušičiek sme študovali nielen trh so zariadeniami na potlačenie rádiového signálu a technické podmienky každej vzorky, ale aj recenzie o účinnosti takýchto produktov v oblasti špeciálnej prevádzky,“ povedal prezident VTO Alexej Migalin.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov