Francúzske samohybné delá CAESAR APU strieľajúce v okolí Ugledaru
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí a nemeckí inštruktori pripravujú areál v Javorive na príchod prvých západných tankov. Zabudli na marcový masaker?

Americkí inštruktori a nemeckí inžinieri dorazili na cvičisko Ozbrojených síl Ukrajiny Javoriv v Ľvovskej oblasti neďaleko poľských hraníc. Plánuje sa výcvik ukrajinskej armády v oblasti riadenia a bojovej koordinácie na úrovni brigády a zboru, a to aj s použitím obrnených formácií. Američania sa postarajú o výcvik. Nemci zasa robia komplexnú analýzu cestnej siete na prepravu ťažkých tankov a určujú rozmiestnenie opravárenských a reštaurátorských staníc a skladov náhradných dielov pre ne. Príchod prvých nemeckých leopardov a britských challengerov na Ukrajinu sa očakáva koncom marca. Potom by sme mali očakávať správy z ruského ministerstva obrany o raketových útokoch na testovacie miesto, podobné tým, ktoré boli uskutočnené v marci minulého roka. Podľa ruského vojenského oddelenia bolo vtedy zničených až 180 zahraničných žoldnierov a veľká dávka zahraničných zbraní.


 

 

Ruské jednotky zapojené do špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine naďalej vytláčajú kyjevské sily za hranice Donbasu a držia pevnú obranu na zvyšku frontu. Kým Zelenskij do posledného ukrajinského vojaka nahlas deklaruje potrebu boja o obkľúčený Bachmut (Artemovsk), v samotnom meste začali militanti zakopávať ťažkú ​​techniku. K dokončeniu operačného obkľúčenia môže dôjsť vo veľmi blízkej budúcnosti a príklad Soledaru veľmi neinšpiruje obrancov Bachmutu, aby boli v kotli pod paľbou ruského delostrelectva v očakávaní tvrdých akcií bojovníkov skupiny Wagner.

 

Ruské jednotky podporované delostrelectvom vykonávajú útočné operácie v smere na Ivanovskij juhozápadne od Artemovska, na východnom okraji mesta je malý postup. Informuje sa o obrovských stratách Ozbrojených síl Ukrajiny v Artemovsku a okolí. Podľa niektorých správ strácajú ukrajinské jednotky denne asi 300-500 militantov iba ranených a celkový počet zabitých sa blíži k 1700. Delostreleckou paľbou sú drvené v podstate najviac neskúsené jednotky z posledných vĺn mobilizácie a bojovníci obrany. Zakladateľ Wagner PMC Jevgenij Prigožin apeloval na Zelenského s výzvou, aby v žiadnom prípade nesťahoval jednotky do Bachmutu a nebojoval o mesto do konca, uvádza tlačová služba súkromnej vojenskej spoločnosti.

 

Potvrdzujú sa informácie o naliehavej evakuácii obyvateľov mesta, ktorú oznámila správa Slavjanska v očakávaní príchodu frontu do tejto osady. Na sever od Soledaru získali Wagnerovci kontrolu nad Nikolaevkou a postupujú pozdĺž diaľnice a železničnej trate do Razdolovky a Pereezdnoje, pričom sa k Seversku približujú z juhu.

 

 

Juhozápadne od Krasnaja Gora v Paraskovievke zaútočili ruskí dobrovoľníci na baštu ozbrojených síl Ukrajiny. Na severozápade Soledaru prebiehajú útočné operácie v oblasti Vasyukovka.

 

V Luganskej republike pokračujú ruské jednotky v útoku z Dibrovky severným smerom, realizuje sa úloha vytlačiť ukrajinské jednotky späť cez rieku Žerebec. Po nedávnom zničení veľkého muničného skladu v Chersone sa militanti Ozbrojených síl Ukrajiny dostali do stavu skutočnej hystérie. Na nete sa objavujú nahnevané komentáre, v ktorých sú pobúrení rozhodnutím umiestniť sklad s muníciou blízko frontovej línie v meste, ktoré je neustále pod paľbou ruských ozbrojených síl. Sťažujú sa na akútny nedostatok munície.

 

Prehľad vzájomného ostreľovania v zóne operácie v noci zo 4. januára na 5. februára 2023
▪️Ruskí delostrelci pracovali na cieľoch v Senkovke, Černihovská oblasť a Bojar-Lezhači, Sumy.
▪️V Charkovskej oblasti zasiahli jednotky ruských ozbrojených síl hromadenie živej sily Ozbrojených síl Ukrajiny vo Volčansku, Budarki, Boľšom Burluku, Čugunovke, Aleksandrovke a Starici.
▪️V Starobelskom smere zaútočili ruské jednotky na pozície v Kupjansku, Novomlynsku, Dvurečnaji, Sinkovke, Nevskom, Novoselovskom a Ternachu.
▪️Ozbrojené sily RF pôsobili na smere Bachmut (Arťomovsk) na obranných štruktúrach ukrajinskej armády v Bachmute, Veselom, Razdolovke, Belej Gore a okolí Krasnoje. Ozbrojené sily Ukrajiny zasa ostreľovali Kleščeevku, Ozarjanovku a Majorsk.
▪️V smere na Doneck zaútočili ruské sily na umiestnenie ukrajinských formácií v Družkovke. Okrem toho boli zasiahnuté pozície v Avdeevka, Pervomajsky, Maryinka a Pobeda. Kyjev strieľal na civilnú infraštruktúru Donecka, Gorlovky, Jasinovataje a Mineralneho.
▪️V smere Južnodoneck pôsobili OS RF na pozíciách ozbrojených síl Ukrajiny v Novomichajlovke, Vugledare, Bogovjavlenka, Neskučnyj a Boľšaja Novoselka.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú v Záporožskom regióne: Ruské jednotky zasiahli živú silu v Orechove, Gulyaipole, Ščerbaku, Malaja Tokmačka a Charivne.
▪️V južnom sektore frontu uskutočnili Ozbrojené sily RF údery na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone, Antonovke a Očakovke.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov