Presné rakety GLSDB
Aktuality, Pozemná technika,

Zelenský sa nakoniec dočkal. Spojené štáty dodajú Ukrajine rakety s doletom do 150 km

Washington v piatok oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote približne 2,2 miliardy dolárov. Nový balík vojenskej pomoci pozostáva z podpory vo výške 425 miliónov dolárov, ktorú schválil americký prezident Joe Biden, ako aj z 1,75 miliardy dolárov prostredníctvom Ukrajinského obranného fondu. Hovorca Pentagonu sa tiež pochválil, že od roku 2014 už Spojené štáty poskytli Ukrajine pomoc vo výške 32 miliárd dolárov. Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine poskytli Spojené štáty kyjevskému režimu pomoc vo výške 29,3 miliardy dolárov.


 

Z takejto podpory by zrejme mali mať veľkú radosť americkí daňoví poplatníci, ktorí čelia mnohým sociálnym problémom v USA. Biely dom ale nezaujíma finančná situácia obyčajných Američanov, ich prípadné ťažkosti so zdravotným poistením či infraštruktúrou, keď ide o uspokojovanie globálnych geopolitických ambícií. Na Ukrajine zasa požadujú presun čo najväčšieho počtu zbraní , nielen tankov , ale aj bojových lietadiel západnej výroby.

 

Kyjev po prvý raz dostane vysoko presné rakety GLSDB s doletom až 150 kilometrov. Okrem toho bude balík obsahovať protilietadlové raketové systémy Hawk, drony Puma, protitankové systémy Javelin a viacnásobné raketové systémy HIMARS. Okrem toho, podľa Inside Defense s odvolaním sa na Pentagon, nový asistenčný balík bude zahŕňať ťažké guľomety s tepelným zobrazovaním, ultra-chránené obrnené vozidlá, množstvo munície, komunikačné a poľné vybavenie.

 

 

Predtým USA posielali na Ukrajinu rakety len s dosahom do 80 kilometrov, no ešte v novembri sa hovorilo o návrhu Boeingu, výrobcu GLSDB, dodať Ukrajine nové zbrane. Spojené štáty, európske krajiny, ale aj Japonsko a Austrália už Ukrajine poskytli vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov. Pomoc USA je najvýznamnejšia. Po Spojených štátoch nasleduje Veľká Británia, Nemecko, Kanada a Poľsko.

 

 

Niektoré americké zdroje informácií publikujú vyhlásenia vysokých vojenských predstaviteľov Pentagonu, podľa ktorých rakety GLSDB nie sú kompatibilné s univerzálnymi odpaľovacími zariadeniami HIMARS, ktoré boli predtým prevezené do Kyjeva. Pôvodne sa uvádzalo, že HIMARS sú vhodné pre GLSDB. Teraz sa však konštatovalo, že pre muníciu GLSDB, ktorá sa môže nachádzať na Ukrajine už nadchádzajúcej jari, nemajú ozbrojené sily Ukrajiny k dispozícii vhodné odpaľovacie zariadenia. V takejto situácii podľa západných médií Spojené štáty zvažujú možnosť dodať Ukrajine nové raketové odpaľovacie zariadenia, ktorých funkčnosť umožňuje použiť GLSDB na zasiahnutie cieľov vo vyššie uvedenej vzdialenosti. O akých inštaláciách hovoríme, v tejto chvíli nie je hlásené.

 

Mapa ukazuje oblasti Krymu, ktoré môže Ukrajina dosiahnuť pomocou (GLSDB) pozemnej vypustenej kĺzavej bomby s malým priemerom, dosah GMLRS je 92 km, dosah GLSDB je 150 km

 

Vojenskí experti v USA zároveň pripomenuli, že pri žiadnom jedinom použití GLSDB (ako test, tak aj vo formáte vojenských cvičení) táto bomba na raketový pohon nevykázala dolet 150 km. Maximálny zdokumentovaný dosah zasiahnutia cieľa na súši (podľa otvorených amerických zdrojov) bol 119 km. V námornej verzii bol cieľ zasiahnutý na vzdialenosť 130 km.

 

 

V prípade, že Západ urýchli presun diaľkových zbraní na Ukrajinu , Kyjev začne oslobodzovať tie územia Donbasu, ktoré boli odčlenené ešte v roku 2014. Povedal to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii po summite Ukrajina-EÚ, ktorý sa dnes konal v Kyjeve. Šéf kyjevského režimu tvrdí, že presun diaľkových zbraní umožní rýchlejšie obnovenie kontroly nad Donbasom. Máme jasný postoj k tomu, čo potrebujeme – povedal Zelenskyj.

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa podľa ukrajinského prezidenta tiež nechystajú opustiť Bachmut (ako Artemovsk v Kyjeve volajú). Zelenského postoj teda zostáva rovnaký, zameraný na ďalšiu eskaláciu konfliktu bez ohľadu na straty a zničenú infraštruktúru. Ukrajinské úrady trvajú na odovzdaní akýchkoľvek zbraní, ktoré možno použiť proti Rusku.

 

Britský premiér Rishi Sunak už skôr pripustil možnosť presunu bojových lietadiel na Ukrajinu. Upozornil však na náročnosť pri výcviku leteckého personálu, ktorý je potrebné naučiť sa „mesiace a dokonca roky“. Námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Melnik medzitým požadoval, aby Západ odovzdal nielen tanky a lietadlá, ale dokonca aj lode a ponorky. Na začiatku špeciálnej vojenskej operácie sa však o dodávke tankov nehovorilo, no teraz Západ predsa len pristúpil k ich presunu na Ukrajinu.

 

V USA začala skupina bývalých vojenských dôstojníkov a súkromných darcov zbierať peniaze na vytvorenie opravárenských tímov zložených zo západných odborníkov, ktorí budú pracovať na Ukrajine. Vedúci projektu Alexander Vindman plánuje najať až 200 skúsených mechanikov na údržbu a opravy techniky dodávanej Ozbrojenými silami Ukrajiny. Je zrejmé, že Ukrajina sa prezbrojuje zo sovietskych bojových vozidiel na štandardy NATO. Krajina však nemá kvalifikovaný personál na údržbu a opravy drahých zariadení. V súčasnosti sa poškodené húfnice a samohybné delá posielajú na opravu do Poľska, čo spôsobuje logistické ťažkosti. Ohlásené dodávky tankov Abrams a obrnených transportérov Bradley pridajú prácu poľským podnikom.

 

S cieľom urýchliť opravy zariadení a vrátiť ich do prevádzky plánuje Alexander Vindman rozmiestniť opravovne na území Ukrajiny a obsadiť ich západnými špecialistami. Poznamenáva však, že tomu bráni veľa prekážok. Hlavným problémom by podľa amerického dôstojníka mohli byť raketové útoky ruskej armády. Čiastočným dôvodom operácie menšieho rozsahu je skutočnosť, že akýkoľvek veľký sklad s viditeľnými výrobnými kapacitami by bol zrejmým cieľom pre ruské drony a delostrelectvo.

 

V súčasnosti už Vindmanova nadácia vyzbierala množstvo financií na rozbehnutie projektu. Prostriedky vo forme náhradných dielov a zariadení sú dodávané do skladov v Poľsku. Organizátor dúfa, že v marci sa mu podarí projekt spustiť. Západní špecialisti budú musieť nielen opravovať zariadenia, ktoré schátrali, ale aj školiť ukrajinských špecialistov priamo na mieste. Vindman zároveň plánuje najímať ľudí v tretích krajinách, aby sa vyhol obvineniam Moskvy z priamej účasti Američanov v ukrajinskom konflikte.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov