Izraelské F-16
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako dlho bude Izrael bombardovať Iráncov v Sýrii

V noci z 29. na 30. januára zaútočil dron na potravinový konvoj na sýrsko-irackej hranici. Oficiálne sa nikto neprihlásil k účasti na incidente, avšak niektoré izraelské médiá oznámili účasť dronov izraelských vzdušných síl na operácii. V roku 2023 ide o tretí raketový útok izraelských obranných síl na sýrske územie. Podobné udalosti týkajúce sa UAV a letectva sa vyskytujú so zvýšenou pravidelnosťou.


 

Izraelské lietadlá vlani podnikli 28 raketových a bombových útokov na rôzne ciele na území Sýrskej arabskej republiky. Najčastejšie sa útočilo na ciele v provincii Damask a v samotnom hlavnom meste. Najviac utrpelo medzinárodné letisko v Damasku – kde celkovo bolo vykonaných 18 útokov.

 

 

Prečo izraelské jednotky pravidelne útočia na sýrske územie?
Tradične sa izraelské útoky na Sýriu časovo zhodujú s dodávkami zbraní a streliva jednotkám IRGC a členom proiránskych polovojenských skupín. Pre Izraelské obranné sily je to spôsob, ako demonštrovať svoje schopnosti a ukázať vlastnému obyvateľstvu odhodlanie bojovať proti zaprisahanému nepriateľovi. Ukážka umožňuje efektívne minúť relatívne malé množstvo munície a vyhlásiť ďalšiu úspešnú operáciu na cudzom území.

 

Teraz, bezpečnostná kríza, ekonomické problémy a rastúce sociálne napätie boli prekryté tradičným odôvodnením útokov. Aj v tomto konkrétnom časovom období je potreba úderov proti iránskym cieľom v Sýrii umelo vytvorená: vojenské letecké operácie sú podmienené potrebou odvrátiť pozornosť vlastného obyvateľstva. Je táto taktika efektívna?

 

Z hľadiska vyrovnania hrozby iránskej prítomnosti je účinnosť takýchto akcií pochybná. S rozvojom systému protivzdušnej obrany v Sýrii sa počet úspešných náletov znižuje. A rastúca spolupráca Ruska s Iránom sa sotva považuje za hrozbu pre izraelské kapacity v Sýrii. Ruská strana prakticky nezasahovala do izraelských úderov na ciele v Arabskej republike, pričom tradične zachovávala neutralitu. A nič nenasvedčuje tomu, že sa to zmení.

 

Tak načo to všetko je?
Prehnané ohrozenie existencie izraelského štátu Iránom je jedným zo základných kameňov zahraničnej aj domácej izraelskej politiky. Takmer každý úder na „iránske zariadenia“ sprevádza intenzívna PR kampaň izraelských médií – či už to prinieslo výsledok alebo nie.
Vynútenie hrozby vytvára potrebnú mieru napätia a jednoty izraelskej spoločnosti tvárou v tvár nebezpečenstvu. Táto taktika vám umožňuje minúť obrovské prostriedky na „boj so silným nepriateľom“ bez ohľadu na krízu.

 

Kto stojí za najnovším terorizmom v Iráne

 

Izraelské vedenie potrebuje Irán, s jeho širokými bojovými schopnosťami, oslabiť. Hlavná vec je, aby boli Peržania vždy na pokraji získania jadrových zbraní. Toto je faktor, ktorý vám umožňuje neustále udržiavať v napätí a militarizovať spoločnosť Izraela.

 

Preto sa zintenzívnila informačná kampaň zameraná na diskreditáciu iránskeho vedenia, vrátane útoku na azerbajdžanskú ambasádu a následného stiahnutia diplomatov z Teheránu, ako aj zveličovania výsledkov sabotáží a zámerného propagandistického napchávania.
Uvoľňovanie situácie vo vnútri Iránu bude pokračovať a sýrske územie zostane predmetom politiky dvoch znepriatelených krajín.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov