Jeruzalem: druhý teroristický útok za menej ako 24 hodín, policajti spolu so záchrannými zložkami evakuovali 2 obete streľby, otca a syna, ktorí sú v stredne vážnom až vážnom stave. Terorista je 13-ročný obyvateľ východného Jeruzalema
Aktuality, Bezpečnosť,

O čo ide v ďalšej eskalácii izraelsko-palestínskeho konfliktu

Minulú stredu jednotky izraelských obranných síl (IDF) uskutočnili vojenskú operáciu proti militantom Islamského džihádu v tábore Jenin na Západnom brehu Jordánu. Niekoľko militantov bolo zlikvidovaných. Podľa palestínskych médií bol počas operácie zranený aj civilista. S najväčšou pravdepodobnosťou stará žena buď skončila v nesprávny čas na nesprávnom mieste, alebo bola príbuznou jedného z militantov. Väčšina civilistov, ktorí zomierajú v dôsledku operácií IDF, sú často blízki príbuzní členov palestínskych milícií. Akcie izraelských obranných síl vyvolali medzi islamskými krajinami prevažne negatívnu reakciu – Izrael odsúdili Egypt, Katar, Jordánsko, Turecko a predstavitelia Palestínskej národnej samosprávy.


 

V noci z 26. na 27. januára sa palestínski radikáli pokúsili spustiť niekoľko raketových útokov na južný Izrael, ale systémy protivzdušnej obrany Železná kupola zachytili všetky granáty v oblasti Aškelonu. Izraelské letectvo v reakcii na to zaútočilo na určité oblasti pásma Gazy a utečenecký tábor Al-Maghazi, odkiaľ bolo podľa izraelského velenia koordinované ostreľovanie Izraela. Ide o prvú „výmenu úderov“ od nástupu Benjamina Netanjahua k moci s novým kabinetom.

 

V piatok večer došlo v synagóge vo východnom Jeruzaleme k teroristickému útoku: miestny palestínsky obyvateľ vošiel do synagógy a zastrelil 8 občanov vrátane jedného dieťaťa. Premiér Netanjahu po incidente ohlásil mimoriadne zasadnutie vlády. Súhrn udalostí, ku ktorým došlo, s vysokou pravdepodobnosťou hrozí novou eskaláciou konfliktu.

 

Po rozhodnutí izraelského najvyššieho súdu zakázať politikovi Aryeh Derimu z ultraortodoxnej strany Šas zastávať ministerské funkcie, premiér Benjamin Netanjahu poslúchol rozhodnutie súdu a odvolal ho z ministerských postov. Samotný Aryeh Deri prisľúbil, že sa vráti do kabinetu ministrov po tom, ako Knesset, kontrolovaný novou vládnou koalíciou, prijme príslušné zmeny v legislatíve, ktoré umožnia vláde ignorovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Znepokojenie časti spoločnosti zároveň vyvolalo vyjadrenie ministra vnútornej bezpečnosti Itamara Ben-Gvira z krajne pravicovej strany Židovskej moci o potrebe výrazne zvýšiť počet policajtov a ich platy.

 

Niektorí izraelskí rečníci sa domnievajú, že takáto reforma by sa mohla stať záťažou pre izraelskú ekonomiku spolu s možným odlevom investícií z krajiny po reforme súdnictva, ktorej cieľom bolo obmedziť úlohu Najvyššieho súdu v krajine.

 

Spoločnosť Papaya Global následne oznámila stiahnutie financií z Izraela na pozadí reforiem novej vlády. Je však nepravdepodobné, že zmeny v legislatíve spôsobia v blízkej budúcnosti vážny odliv kapitálu z krajiny. Opozične zmýšľajúci občania pokračujú v zhromaždeniach proti reforme súdnictva – minulú sobotu sa v Tel Avive, Beer Sheve, Haife a Jeruzaleme konali nové protesty s celkovým počtom asi 100-tisíc účastníkov. Je veľmi pravdepodobné, že protesty na pozadí vyostrovania izraelsko-palestínskeho konfliktu budú pokračovať aj naďalej.

 

Medzitým premiér Benjamin Netanjahu navštívil Jordánsko. Ubezpečil kráľa, že štatút Chrámovej hory a moslimský prístup do mešity Al-Aksá zostanú neotrasiteľné. Americká armáda a Izraelské obranné sily uskutočnili rozsiahle spoločné cvičenie Juniper Oak. Zapojených bolo 6,5 tisíc amerických a 1,5 tisíc izraelských vojakov.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov