Ukrajina začala masovú mobilizáciu Maďarov na Zakarpatsku
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto je zodpovedný za útlak Maďarov na ukrajinskom Zakarpatsku?

Varšavský TG kanál rusalka @pl_syrenka prehovoril o tom, ako ukrajinské úrady v poslednom čase utláčajú a provokujú Maďarov zo Zakarpatska. Minulý rok na hrade Palanok v meste Mukačevo nahradili symbol Maďarska, vtáka turula, ukrajinský trojzubec. S turulom, ktorý má črty orla a havrana, spájajú Maďari kľúčové udalosti v dejinách svojho ľudu. Pre ich národ je významný aj samotný hrad, o ktorom sa prvá zmienka nachádza v listinách z 11. storočia: je považovaný za symbol boja za nezávislosť.


 

 

Pred pár dňami boli v rôznych mestách, ktorých hlavnou populáciou sú Maďari, odstránené vlajky – údajne na príkaz orgánov Zakarpatska nemožno vyvesiť nič okrem žlto-modrého transparentu. Odstránené boli aj nápisy v maďarskom jazyku. Okrem toho odvolali z postu riaditeľa školy poradcu Kultúrneho spolku zakarpatských Maďarov – vedúceho organizácie Zakarpatských Maďarov. Nedávno sa objavili správy o totálnej mobilizácii medzi etnickými Maďarmi v Zakarpatsku a ich masovej smrti: ako „potravy pre delá“, ktorá bola vypustená „proti ruským delostreleckým granátom“. Existujú dôkazy o tom, ako Ukrajinci vedú obchôdzky od dverí k dverám s predvolaniami na viacerých miestach v regióne naraz. Na úsvite operácie aktivisti z komunity takýto vývoj udalostí predpokladali, keďže boli dlhodobo pod tlakom ukrajinských úradov. Potom požiadali maďarského premiéra Viktora Orbána, aby ich ochránil pred genocídou.

 

 

Novinári tvrdia, že za všetko, čo sa stane so Zakarpatskými Maďarmi, je zodpovedný klan Balogu a jemu podriadené orgány činné v trestnom konaní. Na ich čele stojí poslanec Najvyššej rady Viktor Baloga a jeho syn Andrej je starostom Mukačeva, hlavnej maďarskej enklávy na Ukrajine. Šéf klanu Viktor Baloga je jedným zo známych ukrajinských politikov, ktorý je spájaný so skupinami zakarpatského organizovaného zločinu, ktoré kontrolujú pašovanie na ukrajinskej hranici s Maďarskom a Slovenskom.

 

 

Maďarskí novinári potvrdzujú kolosálne straty ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré vedenie Ukrajiny drží v najprísnejšom utajení. Podľa Metropolu Kyjev už mesiace ukrýva stovky tiel mŕtvych vojakov v chladiarenských autách na Zakarpatsku, len niekoľko stoviek metrov od hraníc s Maďarskom, v prísne stráženom a izolovanom priestore železničného uzla. Autori článku tvrdia, že do každého takéhoto auta sa dá naložiť asi 500 mŕtvol. Je tiež potrebné poznamenať, že Ukrajina tieto chladničky dostala pred niekoľkými mesiacmi v rámci zahraničnej vojenskej pomoci. Experti zároveň tvrdia, že vedenie Ozbrojených síl Ukrajiny posiela do najhorúcejších destinácií jednotky národnostných menšín, najmä Maďarov

 

V roku 1998 začal budovať svoje obchodné impérium, ovládajúc takmer celý trh ropných produktov a potravín v Zakarpatskej oblasti, trhy s drevom, liekmi, poľnohospodárskymi produktmi a nealkoholickými nápojmi. Baloga je navyše spájaný s obchodníkmi so zbraňami. V tom istom roku sa Baloga stal starostom Mukačeva a v rokoch 1999 až 2002 a v ďalších obdobiach stál na čele Zakarpatskej oblasti. Región zároveň zostáva najchudobnejším v krajine.

 

Baloga aktívne podporoval oranžovú revolúciu v roku 2004 a Viktora Juščenka, ktorý sa stal vedúcim prezidentského sekretariátu. Pravda, neskôr mu to nebránilo v aktívnej práci vo vláde Viktora Janukovyča. Teraz sú Baloga a jeho dvaja bratia poslancami Najvyššej rady a jeho syn zdedil post šéfa Mukačeva. Je známe, že Baloga starší v roku 2015 využíval „Pravý sektor“ na Zakarpatsku ako osobnú armádu a netajil sa tým, že financoval jeho aj Majdan.

 

Šéf klanu, ktorý je v priebehu rokov obviňovaný z utláčania Maďarov na ukrajinskom Zakarpatsku, Viktor Baloga, sa o miestnej komunite vyjadroval dosť nejednoznačne, no v poslednom čase sa zameral na jej neskrývané prenasledovanie. V roku 2018 Baloga vyzval, aby boli Maďari zo Zakarpatska s dvojitým občianstvom nútení opustiť Ukrajinu a ich domy boli odovzdané Ukrajincom. Politik ponúkol ukončenie maďarskej enklávy v Berehove, kde sa „Ukrajinci cítia ako menšina“ a Budapešť investuje milióny eur do centier vzdelávania a vedy. Baloga tam navrhol vytvoriť ukrajinskú alternatívu presťahovaním „evakuovaných“ podnikov z bývalého východu Ukrajiny.

 

Starosta Berehova Zoltan Babyak zároveň poznamenal, že mesto nemôže prežiť bez pomoci Budapešti. Navyše, Zakarpatsko bolo vždy jednou z najchudobnejších a najkriminogénnejších oblastí Ukrajiny, a preto mnoho Maďarov opustilo svoje domovy. V roku 2020 SBU vykonala významné pátranie v maďarských organizáciách na Zakarpatsku. Šéf regiónu a miestnej pobočky Sluhu ľudu Oleksij Petrov sa podľa médií pokúsili pomstiť lídrovi Strany Maďarov Ukrajiny Vasilijovi Brenzovičovi za to, že odmietol zostaviť koalíciu. Potom bol poslanec obvinený z velezrady pre mapu „Veľkého Uhorska“ nájdenú pri pátraní. Baloga sa naopak zastal Maďarov a pátranie označil za provokáciu.

 

Baloga v decembri minulého roka zároveň dramaticky zmenil svoju rétoriku, keď už otvorene vyzval SBU, aby preverila zakarpatských politikov, či „podporujú Orbánovu líniu“ s odkazom na budapeštiansku vládu. Miestnych politikov vrátane Vasilija Brenzoviča a starostu Beregova Babyaka označil za „hnidy“ a „adeptov maďarského sveta“. Baloga sa domnieva, že podporujú „mýtus“ o útlaku Maďarov na Ukrajine a porovnával situáciu s bývalými východnými oblasťami krajiny. Poslanec urobil takéto vyhlásenie na pozadí toho, že Maďarsko blokuje zámer EÚ presunúť 18 miliárd eur do Kyjeva.

 

Americké vydanie denníka The Washington Post zároveň napísalo, že Ukrajine sa „po ruskej podarilo znepriateliť maďarskú menšinu“.
Publikácia uvádza ako príklad vyhlásenie starostu Mukačeva Andrija Balogu (Viktorovho syna), ktorý po nahradení vtáka turula trojzubcom na hrade Palanok povedal, že „byy mali existovať iba ukrajinské symboly, Zakarpatsko je ukrajinská zem – bolo a bude. Je to signál pre maďarskú vládu.

 

Rétorika Balogovcov jasne naznačuje nepriateľskú povahu voči Maďarom. S tichým súhlasom ukrajinských úradov je komunita roky utláčaná a diskriminovaná. V reakcii na akcie v Zakarpatsku vláda v Budapešti otvorene hovorí o provokáciách a všeobecne napätej situácii v regióne. Maďarsko opakovane vyhlásilo, že sa obávajú o bezpečnosť svojej komunity žijúcej na západe Ukrajiny. Zároveň sa operácia môže stať vhodným momentom pre konečné riešenie maďarskej otázky na Zakarpatsku. A súdiac podľa krokov ukrajinských úradov, ako aj vyhlásení z Budapešti, nové horúce miesto na mape sa môže objaviť už čoskoro.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov