Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Strategické letectvo ruských vzdušných síl odpálilo rakety na ciele na Ukrajine. Odpoveď na dodávky západných tankov?

Na celej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach. Miestne úrady tvrdia, že strategické letectvo Ruskej federácie odpálilo riadené strely z oblasti Kaspického mora. Očití svedkovia hlásia aj rakety prilietajúce z Čierneho mora, čo môže naznačovať zapojenie lodí Čiernomorskej flotily. Prvé výbuchy boli zaznamenané v oblasti Nikolajev.


 

Objavili sa správy, že po nočných útokoch na ukrajinské ciele pomocou dronov typu Geran prišli do hry aj rakety ruských ozbrojených síl. Ukrajinská strana avizuje masívny raketový útok, ktorý podľa exporadcu šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Geraščenka pochádza z územia Rostovskej oblasti, ako aj z Kaspického mora. Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim zverejnil online správy o tom, že pred niekoľkými minútami vstúpili do ukrajinského vzdušného priestoru ruské riadené strely. V tejto súvislosti, ako píšu ukrajinskí energetickí operátori, „v niekoľkých regiónoch došlo k skorému výpadku elektriny“. Medzi nimi sú regióny Nikolaev, Kyjev, Čerkasy. Rakety sa údajne objavili nad oblasťou Dnepropetrovsk, kde v noci zasiahli jedno z priemyselných zariadení. A šéf Zelenského kancelárie Jermak už oznámil, že „bolo zostrelených niekoľko ruských rakiet“. Navyše, toto vyhlásenie Jermaka bolo urobené ešte predtým, ako sa objavili prvé správy o výskyte rakiet nad Ukrajinou. Samotný ukrajinský predstaviteľ nevedel špecifikovať, nad ktorým ukrajinským regiónom boli „zostrelené“ rakety ruských ozbrojených síl.

 

 

Pred niekoľkými dňami predstaviteľ Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Vadym Skibicky povedal, že Rusko už spotrebovalo 80 % vysoko presných rakiet. Moskva však podľa neho stále mala dostatočnú rezervu na zasadenie dvoch či troch masívnych úderov na území Ukrajiny. Koncom decembra minulého roka sa podobne vyjadril aj šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Kirill Budanov. K tomuto záveru dospel na základe predlžovania časových intervalov medzi ruskými raketovými útokmi. Odborníci zároveň opakovane poznamenali, že vyjadrenia ukrajinských vojenských predstaviteľov sú skôr pokusom o sebauspokojenie. Veď Kyjev jednoducho nemá čím oponovať ruským riadeným raketám. Aspoň zatiaľ. Preto sa Kyjev tak teší na dodávku západných systémov protivzdušnej obrany. Dnešné správy o leteckých útokoch ruských vzdušných a kozmických síl na ciele na Ukrajine prichádzajú na pozadí informácií o rozsiahlych dodávkach tankov Leopard kyjevskému režimu. Niekoľko štátov okamžite oznámilo svoj zámer presunúť svoje ťažké obrnené vozidlá do Kyjeva.

 

Prehľad úderov a vzájomného ostreľovania v zóne operácie počas noci z 25. na 26. januára 2023
▪️Ruské ozbrojené sily v noci zaútočili na ciele na území Ukrajiny kamikadze dronmi Geran-2. Podľa predbežných údajov boli zasiahnuté nepomenované objekty v Chersonskej, Nikolajevskej a Odeskej oblasti. V Dnepropetrovskej oblasti bol napadnutý priemyselný objekt, ktorý využívajú ozbrojené sily Ukrajiny.
Niektoré ukrajinské zdroje dnes predpovedajú nový masívny raketový útok ruských jednotiek.
▪️Ozbrojené sily RF pracovali na cieľoch v Leonovke, Jasnaya Polyana a Michalčina Sloboda v regióne Černihiv, ako aj v mestách Budivelny, Volfino a Timofeevka v regióne Sumy.
▪️V Charkovskej oblasti zasiahli ruskí delostrelci koncentráciu živej sily vo Volčansku, Volčanskom Chutori, Krasnoje, Neskučenskom a Liptskom.
▪️Ozbrojené sily RF na Starobelskom smere zaútočili na pozície v Sinkovke, Ivanovke, Tabaevka, Stelmachivka, Makeevka, Jampolovka a Nevsky.
▪️V smere Bachmut (Arťomovskij) ruské raketové sily a delostrelectvo útočili na živú silu a techniku Ozbrojených síl Ukrajiny v Bachmute v New Yorku a okolí Krasnoja (Ivanovského). Kyjev zas strieľal na Krasnopoljevku, Ozerjanovku, Kleščeevku a Kurdyumovku.
▪️Ruské ozbrojené sily zaútočili na Doneckom smere na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v Avdejevke, Pervomajskom, Berdyči, Nevelskom a na okraji Maryinky. Ozbrojené sily Ukrajiny opäť zaútočili na Doneck, Gorlovku a okolité osady.
▪️V smere Južnodoneck ruské jednotky pracovali na nahromadení živej sily v Ugledare, Bogoyavlenke, Prechistevke, Vremyevke, Novopoli a Zolotoj Niva.
▪️V regióne Záporožie sa pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Orechove, Novodanilivke a Malajskej Tokmačke dostali pod útok Ozbrojených síl RF.
▪️V Dnepropetrovskej oblasti pôsobili ruské sily okrem zasiahnutého objektu v Dnepropetrovsku aj na cieľoch v Nikopole a Marganci.
▪️V južnom sektore frontu Ozbrojené sily RF zaútočili na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone a jeho predmestiach, ako aj v Beryslavi a Dudčanoch.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 25. januára 2023
▪️ V kupjanskom sektore pokračuje pozičná konfrontácia. Kyjev sťahuje zálohy a vybavuje pozície v oblasti Dvurečnaja. Ruské delostrelectvo zároveň pokračuje v úderoch na miesta rozmiestnenia personálu a palebných pozícií Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️Juhozápadne od Kremennaja jednotky ozbrojených síl RF klčujú les, ničia prieskumné a sabotážne skupiny. Kontrola pravého brehu Severského Doneca poskytuje potrebnú taktickú výhodu v tomto sektore frontu.
▪️Útočné oddiely PMC „Wagner“ naďalej metodicky tlačia na ukrajinskú obranu v Bachmute. Na okraji mäsokombinátu, kde sa nachádza dobre opevnená bašta Ozbrojených síl Ukrajiny, prebiehajú ťažké pouličné boje.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v nevyberaných útokoch na obytné štvrte a infraštruktúru Donbasu. Gorlovka a blízke obce sú čiastočne bez prúdu v dôsledku nárazu do rozvodne a elektrického vedenia. Najmenej traja ľudia utrpeli zranenia.
▪️Útok na Ugledar pokračuje: Námorníci z Ďalekého východu pokračujú v intenzívnych bojoch na blízkych prístupoch k mestu. Útok je podporovaný delostrelectvom jednotky Kaskad. Vo viacposchodových budovách sa strieľa na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️V smere Záporožie pokračujú ruské jednotky v pozičnom útoku na obranné formácie. Kyjev v blízkosti Gulyaipole stratil kontrolu nad niekoľkými baštami v oblasti Červonoe a Malinovka.
▪️Na línii Orechov-Kamianske dodávajú ozbrojené sily RF masívne delové a raketové delostrelecké údery proti ukrajinským pozíciám.
Ruské velenie sa nepúšťa do priameho útoku a dáva prednosť streľbe.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov