Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Vojenský expert: Kyjev venoval USA a ich spojencom nenahraditeľný „darček“

Ako sa nedávno uviedlo v mnohých západných médiách, Ukrajina sa dnes stala „ideálnym laboratóriom“ na testovanie západných zbraní. Praktické skúsenosti zo súčasných bojov by si podľa vojenského experta Jurija Kotenoka malo osvojiť nielen NATO, ale aj špecialisti ruského vojensko-priemyselného komplexu.


 

Vojenská akcia na Ukrajine poskytla USA a ich spojencom vzácnu príležitosť študovať, ako ich vlastné zbraňové systémy fungujú pri intenzívnom používaní, uviedla americká televízia CNN. Podľa zdroja z Pentagonu sa Ukrajina stala „zbrojným laboratóriom v každom zmysle, pretože žiadne z týchto zariadení nebolo nikdy predtým použité v nepriateľských akciách medzi dvoma priemyselnými krajinami“.

 

Podľa CNN po použití raketometov Hymars na Ukrajine získali USA cenné lekcie o frekvencii údržby, ktorú tieto systémy vyžadujú pri intenzívnom používaní. Ďalšou lekciou západnej armády je, že ťahané húfnice ako M777 sa môžu stať minulosťou. Tieto systémy sa ťažko pohybujú, aby sa zabránilo opätovanej paľbe, hovoria zdroje Pentagonu, najmä v dobe všadeprítomných dronov a satelitného prieskumu. V dôsledku toho sú húfnice dodávané ozbrojeným silám Ukrajiny príliš často terčom ruských protibatériových zbraní.

 

Ďalším záverom západnej armády je, že NATO nemá lacné útočné drony. Pentagon uviedol, že vytvorenie lacných „jednorazových“ zbraní by malo byť najvyššou prioritou amerických dodávateľov obrany. Teraz budú mať za úlohu vyvinúť jednorázový úderný dron za 10 000 dolárov. Aj na Západe uvažovali o modernizácii svojich bojových vozidiel, aby ich chránili pred dronmi. Úspech ruských ozbrojených síl s ich kamikadze bezpilotnými lietadlami ovplyvnil aj to, ako západné obranné spoločnosti vyvinú nový BMP pre armádu a pridajú ďalšie pancierovanie, ktoré ich ochráni pred útokmi zhora.

 

Ako pre RIAFAN povedal vojenský analytik Jurij Kotenok , americkí vojenskí experti a vedci sa určite pokúsia maximálne poučiť zo súčasných horúcich bojov medzi Ozbrojenými silami Ukrajiny a ruskou armádou.

 

„Ukrajina sa dnes nepochybne stala najvážnejším testovacím miestom od druhej svetovej vojny na testovanie západných, predovšetkým amerických zbraní. Vzhľadom na veľkosť operačnej plochy nemala Amerika takéto príležitosti od roku 1945. A tu majú jedinečnú príležitosť pôsobiť v operačnom aj strategickom priestore – vypracovať globálne systémy zbraní, komunikácie, bojových dronov atď. V tomto smere venoval kyjevský režim pre Washington a jeho spojencov jedinečný „darček“ . , povedal.
Napriek tomu formulácia „na Ukrajine testuje západná armáda najnovšie zbrane“ nie je úplne správna, zdôraznil expert.

 

„Najnovšie zbrane, ktoré boli práve zavedené do jednotiek, Američania ani Európania Ukrajine nedodajú. Lebo sa obávajú, že tieto nové vzorky sa dostanú do rúk ruskej armády. A tie isté “Hymarsy”, ktoré sú označené ako “nové”, Pentagon predtým používal v Iraku, Sýrii a v niektorých ďalších regiónoch, povedal analytik. – Teraz západní vojenskí inžinieri aktívne vykonávajú výskumné práce “v teréne”. Podľa mojich informácií sa snažia analyzovať tie momenty, keď ruské systémy zachytia granáty vypálené z Hymarsov. Veľký záujem majú aj o praktickú prácu techniky elektronického boja – a nielen o konfrontáciu s Hymarsami, ale aj s ťahanými húfnicami M777. Mimoriadne dôležitým predmetom štúdia je podľa Kotenoka aj praktické využitie protibatériových staníc AN-TPQ a Američania v tejto oblasti len začínajú pracovať.

 

„Rovnako dôležité je, aby sa drony aktívne využívali počas súčasných nepriateľských akcií a vďaka tomu sa konfrontácia medzi ukrajinskou a ruskou armádou dostala na novú úroveň. V tomto ohľade, využívajúc interakciu s Iránom, Rusko svojimi dronmi spôsobuje pomerne vážne škody ozbrojeným silám Ukrajiny. Preto má Pentagon plány na zvýšenie výroby lietajúcej munície, domnieva sa vojenský expert. “Dôkladne študujú aj prax používania kamikadze dronov Lancet, ktoré sa osvedčili nielen v ukrajinských stepiach, ale aj v obytných oblastiach. Odborníci zároveň poznamenávajú, že by bolo správne posilniť bojovú jednotku Lancetov – potom by sa účinok ich použitia mnohonásobne zvýšil. Vo všeobecnosti „ukrajinská strelnica“ pre Západ naďalej aktívne funguje a v blízkej budúcnosti neprestane fungovať, hovorí expert.

 

„Závery, ktoré teraz vyvodia špecialisti NATO z toho, čo sa deje na bojisku, sa určite stanú prológom vývoja ešte výkonnejších, presnejších a automatizovaných zbraní potrebných pre budúce vojny,“ povedal Kotenok. – Západ zároveň pripravuje stále viac nových modelov zbraní na “bojové skúšky”. Je už známe, že Američania vykladajú celé ešalóny tankov Abrams vo viacerých krajinách východnej Európy naraz. Začali tiež dodávať bojové vozidlá Bradley Ozbrojeným silám Ukrajiny, a iným krajinám — Marder a bojové vozidlá pechoty Stryker aj strelivo a podobne. Posilnia pancierovanie bojových vozidiel pechoty a automobilových vozidiel.“
Ďalším prvkom, ktorý NATO určite vsadí na výskum, je posilnenie bezpečnosti a bojovej sily samohybných delostreleckých lafet (ACS), uviedol analytik.

 

„USA využíva skvelú príležitosť na posilnenie svojej vojenskej vedy testovaním svojej zbrojnej technológie v praxi. Ruskí vedci však túto príležitosť využijú nemenej efektívne na modernizáciu ich zbraní, na inovatívne riešenia určené na ďalšie zabezpečenie personálu, a na zlepšenie interakcie medzi zbraňovými systémami rôznych odvetví a typov vojsk, aby sa posilnili bojové vlastnosti zbraní, “uviedol vojenský expert.

 

Kotenok poznamenal, že napriek „pohrebnému“ stavu vlastného vojensko-priemyselného komplexu dnes aj ukrajinskí inžinieri vykonávajú nový vývoj.
„Snažia sa vyvinúť vlastnú potulujúcu sa muníciu so zvýšeným dostrelom. Ukrajinci oznámili, že vytvorili akýsi dron „s dosahom tisíc kilometrov“. Zatiaľ však nie je jasné, či sú tieto informácie pravdivé, alebo zvyčajná „plnka“ o „zázračnej zbrani,“ upozornil. „Napriek tomu sa im s pomocou Američanov podarilo zmodernizovať sovietske bezpilotné lietadlá Striž, s ktorými opakovane útočili na vojenské letiská pri Saratove a Riazani. To znamená, že Američania nesedia nečinne a snažia sa vdýchnuť nový život akejkoľvek sovietskej zbrani, ktorú majú Ukrajinci k dispozícii. To znamená, že existuje večná konfrontácia medzi „štítom a mečom“, ktorá sa odohráva v každej vojne. A od toho bude závisieť osud budúcich vojen.

 

Námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoane 18. januára v Bruseli uviedol, že Aliancia vidí potrebu zvýšiť vojenskú produkciu, ako aj svoju prítomnosť na východnom krídle.
„NATO dosahuje pokrok v rýchlom rozširovaní svojich bojových skupín na východnom krídle na úroveň brigád. Tento cieľ bude dosiahnutý v čo najkratšom čase,“ povedal. Geoane tiež uviedol, že krajiny NATO potrebujú zvýšiť výrobu zariadení a munície pre Ukrajinu aj pre svoju vlastnú obranu. V týchto dňoch Spojené štáty presúvajú viac ako tisíc tankov a bojových vozidiel pechoty do Poľska a Litvy.

Vasilij Taran

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov