MiG 31K
Aktuality, Bezpečnosť,

V Bielorusku sa začali spoločné letecké cvičenia s Ruskom. Litva spustila evidenciu dobrovoľníkov proti vonkajšiemu agresorovi

V Bielorusku sa 16. januára začali bielorusko-ruské spoločné taktické letové cvičenia leteckých jednotiek ozbrojených síl oboch krajín. Hlavným cieľom cvičenia je zvýšiť interoperabilitu pri spoločnom plnení úloh bojového výcviku, – uviedlo bieloruské ministerstvo obrany. Pred týždňom dorazilo letectvo ruských vzdušných síl na územie Bieloruska .


 

Ministerstvo obrany Bieloruska uviedlo, že v rámci manévrov, do ktorých budú zapojené „všetky letiská, ako aj jednotky vzdušných síl a síl protivzdušnej obrany“ krajiny, sa plánuje vypracovať letecký prieskum, spoločné hliadkovanie pozdĺž hraníc, letecká podpora skupiny vojsk, vylodenie a taktické pristátie, ako aj dodávka tovaru a evakuácia ranených. Cvičenia potrvajú do 1. februára.

 

Moskva a Minsk oznámili vytvorenie jednotného obranného priestoru v decembri 2022. Vladimir Putin vtedy oznámil, že Rusko bude pokračovať vo výcviku posádok pre bieloruské vojenské lietadlá, ktoré môžu niesť jadrové zbrane.

 

Predtým prišlo na územie Bieloruska asi desaťtisíc ruských vojakov. Úrady oboch krajín to najskôr vysvetlili spoločnými cvičeniami a následne oznámili vytvorenie spoločnej skupiny vojsk, ktorá začala „ozbrojenú obranu zväzového štátu“ v súvislosti s „vyostrovaním situácie na jeho západných hraniciach“. Ukrajinské vojenské velenie sa už viackrát vyjadrilo o možnej príprave novej invázie ruských vojsk z územia Bieloruska. Správa britskej vojenskej rozviedky minulý týždeň poznamenala, že hoci Rusko drží v Bielorusku veľké množstvo síl, sú zapojené najmä do výcviku a je nepravdepodobné, že by mohli byť použité na ofenzívu na Ukrajine. Odborníci sa domnievajú, že pravdepodobnejším vysvetlením vojenskej aktivity Minska je túžba odkloniť ozbrojené sily Ukrajiny a prinútiť ich udržať významnú skupinu vojakov na svojich severných hraniciach.

 

Predseda Výboru pre národnú bezpečnosť a obranu litovského Seimasu Laurynas Kasciunas predložil návrh na zavedenie funkcie námestníka ministra národnej obrany vo vojenskom rezorte krajiny, ktorý by bol zodpovedný výlučne za organizovanie občianskeho odporu v prípade možného vonkajšieho agresora. Ako poznamenal Kasciunas, Litva v súčasnosti nemá úplné informácie o potenciáli možného odporu občanov. Kto sa zaradí do milícií, koľko bude milícií – vojenské oddelenie krajiny zatiaľ na tieto otázky nevie odpovedať. Okrem toho Kasciunas zdôraznil, že je potrebné vytvoriť štruktúru, ktorá by bola priamo zodpovedná za organizáciu občianskeho odboja, a vyčleniť na jeho fungovanie primerané finančné zdroje. V súčasnosti sa kurzy civilného odporu organizujú v Centre výcviku Síl pre špeciálne operácie, Vojenskej akadémii, Dobrovoľníckych silách národnej obrany a Zväzu strelcov, nie je však jasné, či to bude stačiť. Podľa Kasciunasa možno tieto kurzy pripísať skôr národnému obrannému systému, keďže sú integrované do vojenského plánovania.

 

Bývalý veliteľ špeciálnych operácií, plukovník vo výslužbe Saulius Guzevicius, keď hovoril o možnom potenciáli občianskeho odporu, zdôraznil, že je potrebné pripraviť sa na formovanie dobrovoľníckych formácií, ako tomu bolo v rokoch 1918, 1940 a 1991. Je tiež veľmi dôležité správne zorganizovať verejnú podporu dobrovoľníkov. Koniec koncov, každá armáda, zdôrazňuje plukovník Guzevicius, je odsúdená na neúspech, ak nemá „silný chrbát“ vo forme verejnej podpory.

 

Pripomeňme, že v máji 2022 litovský Seimas schválil stratégiu prípravy obyvateľov krajiny na občiansky odpor. Stratégia predpokladá vytvorenie Rady občianskeho odporu pod vládou krajiny. Kľúčovú úlohu v tomto procese zohráva Zväz litovských strelcov. Ako je uvedené v stratégii, je to on, kto bude organizovať odpor občanov krajiny. Cieľom je tiež zvýšiť do roku 2035 podiel občanov, ktorí sú pripravení brániť krajinu so zbraňami v rukách, zo 44 % na 60 %. Obranný potenciál Litvy, ale aj ostatných pobaltských republík však bude v každom prípade slabnúť, už len kvôli neustálemu odlivu obyvateľstva. Mladí ľudia majú tendenciu opúšťať pobaltské republiky za zárobkom do západnej Európy.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov