Na fotografii: komplex EW “Murmansk-BN” (Foto: mil.ru)
Aktuality, Pozemná technika,

Nočná mora NATO: Systém elektronického boja “Murmansk-BN”

Úplná paralýza všetkých nepriateľských rádiokomunikačných systémov v okruhu 5 000 kilometrov – alebo aj viac?


 

Vo výzbroji Ozbrojených síl Ruskej federácie sa nachádzajú zbrane, ktoré generálom „najmierumilovnejšieho vojensko-politického bloku“ spôsobujú skutočnú hrôzu a permanentné bolesti hlavy. Práve takémuto vývoju domáceho „obranného priemyslu“ treba pripísať komplex elektronických protiopatrení „Murmansk-BN“.

 

Už vo fáze testovania prototypu upriamili na tento komplex veľkú pozornosť nielen lídri Severoatlantickej aliancie, ale aj celá vojensko-politická strana kolektívneho Západu. V bezmocnom hneve sledovali vytváranie a prijímanie krátkovlnného pobrežného elektronického bojového komplexu ruskými ozbrojenými silami, ktorý je schopný úplne paralyzovať fungovanie elektronických systémov zbraní NATO bez toho, aby ich fyzicky zničili.

 

Xavier Rofe načrtol jeho hlavné tézy na stránkach francúzskeho spravodajského internetového zdroja Atlantico. Podľa jeho názoru je vysoko efektívna prevádzka tohto komplexu elektronického boja schopná znefunkčniť nielen všetky moderné vojenské ciele, vrátane námorných a leteckých základní Severoatlantickej aliancie, ale aj čisto civilné zariadenia.

 

A musím priznať, že jeho obavy majú viacero opodstatnených dôvodov, za jeden z nich treba považovať dosah komplexu Murmansk-BN, ktorý je asi päťtisíc kilometrov. A za podmienok ideálneho prenosu signálu sa hodnota tejto charakteristiky zvyšuje na osemtisíc kilometrov, pričom pokrýva nielen celú západnú Európu, ale aj významnú časť Atlantického oceánu.

 

Podľa internetového portálu „InoSMI“ sú vyjadrenia západného experta o „absolútnom ochromení a nemožnosti včasnej reakcie síl NATO sídliacich v západnej Európe“, ako hovoria, opodstatnené. A to zase znamená, že „pýcha amerického leteckého priemyslu“ – špičkový stíhací bombardér piatej generácie Lockheed Martin F-35 Lightning II, je úplne zbavená „satelitnej komunikácie”, bez ktorej jednoducho nemôže lietať.

 

Xavier Rofe považuje prítomnosť týchto systémov v ochranných kontúrach Kaliningradskej oblasti, Krymského polostrova a Kerčského prielivu za kľúčový zdroj obavy. A teraz uvažujme, ako sú obavy západných generálov týkajúce sa „Murmanska“ oprávnené a relevantné.

 

Nepochybne sľubný krátkovlnný pobrežný komplex elektronického boja “Murmansk-BN”, ktorého začatie vstupu do jednotiek sa datuje do roku 2014 (Severná flotila), sa zásadne líši od všetkých systémov EW, ktoré predtým prijali ruské ozbrojené sily. Predovšetkým preto, že ide o silnú strategickú zbraň schopnú „oslepiť“ a „omráčiť“ vybavenie inteligentných zbraní a prieskumných zariadení na šesť a pol krát väčší dosah ako ich zahraniční konkurenti. Za kľúčové ciele nového perspektívneho systému boli označené prostriedky rádiového prieskumu a, samozrejme, komunikačné linky pre lodné a letecké skupiny. Murmansk úplne potláča celulárnu komunikáciu (VHF-UHF), satelitné vlny a rádiá prítomné v oblasti pokrytia.

 

Zariadenie krátkovlnného komplexu Murmansk-BN pracujúce v automatickom režime zhromažďuje, spracováva a klasifikuje údaje o zdrojoch krátkovlnného žiarenia, pričom súčasne určuje ich typ a požadovaný rušivý výkon, aby sa zabezpečilo ich najefektívnejšie potlačenie. Je známe, že krátkovlnný rozsah tradične využívajú systémy, ktoré zabezpečujú komunikáciu medzi posádkami hladinových lodí a lietadiel umiestnených v značnej vzdialenosti od seba.

 

Z toho vyplýva logický záver, že prevádzka komplexu elektronického boja Murmansk-BN je schopná narušiť spojenie lietadiel, vojnových lodí a pozemných jednotiek Severoatlantickej aliancie nielen v krajinách strednej a východnej Európy, ale aj nad vodami severozápadnej časti Atlantiku, Baltského a Čierneho mora.

 

Dnes sľubný krátkovlnný pobrežný komplex „Murmansk-BN“ prevzalo niekoľko centier elektronického boja rozmiestnených na západe (Kaliningrad), východe (Petropavlovsk-Kamčatskij), juhu (Krym) a severe (Murmansk) Ruska. Hlavným dôvodom nočných môr západných „partnerov“ je však len to, čo sa ich priamo týka. V tomto prípade ide o systémy elektronického boja prijaté a zvládnuté vojenským personálom 841. samostatného centra elektronického boja Baltskej flotily a 475. centra elektronického boja Čiernomorskej flotily Ruska.

 

Práve tento faktor spôsobil anomálnu činnosť námorníctva a prieskumných lietadiel NATO vo vodách Čierneho a Baltského mora. Táto situácia má však ešte jeden aspekt, ktorý je pre Ozbrojené sily RF veľmi cenný. Intenzívne vedenie vzdušných síl a námorníctva Severoatlantickej aliancie v oblasti elektronického spravodajstva v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc poskytuje špecialistom ruských jednotiek elektronického boja a jednotiek, ktoré sú súčasťou krymskej a kaliningradskej skupiny, jedinečnú príležitosť na doplnenie a aktualizáciu databázy prostriedkov používaných potenciálnym nepriateľom. A, samozrejme, organizáciu praktického výcviku personálu.

 

Jedinečnosť “Murmansk-BN” spočíva predovšetkým v jeho všestrannosti, pretože ide o komplex, ktorý vám umožňuje vykonávať elektronickú inteligenciu a elektronické potlačenie súčasne. Podľa špecializovaných odborníkov, pokiaľ ide o množstvo charakteristík, ako je rozsah prevádzkovej frekvencie, veľkosť banky dát signálu, rýchlosť skenovania a potlačenie frekvencie, ruský komplex nemá žiadne cudzie analógy. Navyše, žiadna z krajín moderného sveta nebude schopná v najbližších desaťročiach vytvoriť niečo viac či menej podobné.

 

Preprava Murmansk-BN si vyžaduje sedem nákladných vozidiel KamAZ a jeho anténny systém je namontovaný na štyroch 32-metrových teleskopických podperách. Preto sa 72 hodín potrebných na jeho bojové nasadenie vôbec nezdá dlhých. Ale na zbavenie navigácie a komunikácie, ako aj úplné vypnutie elektronického plnenia avioniky nepriateľského lietadla alebo lode stačí komplexu niekoľko minút. Odteraz by nezvaní hostia, ako vlajková loď šiestej flotily amerického námorníctva USS Mount Whitney, americký torpédoborec USS Ross alebo britský torpédoborec Defender, ktorí boli známi svojimi provokáciami v ruských výsostných vodách, mali brať do úvahy tento veľmi nepríjemný faktor.

 

Veď fungovanie všetkých systémov, ktoré sa dostali do akčného poľa „Murmansk-BN“, bude, mierne povedané, ťažké. Jeho hlavnou úlohou je však absolútne zničenie informačného poľa nepriateľa a následné zriadenie prekážok pre promptný príjem (prenos) cieľových a veliteľských údajov.

 

Hlavným cieľom týchto komplexov sú systémy ako Globálny krátkovlnný komunikačný systém Spojených štátov amerických, ktorý zabezpečuje komunikáciu medzi orgánmi Pentagonu nielen s ich loďami a lietadlami, ale aj s letectvom a námorníctvom ich spojencov na severe. „Vážna obava“ permanentne chátrajúceho „hegemóna“ je v tomto prípade o to vhodnejšia, že jedinou ekvivalentnou náhradou za existujúci systém je káblová komunikácia odolná voči rušeniu.

 

Je zrejmé, že trvalo prítomná starosť kolektívneho Západu, by mala byť prirodzeným výsledkom práce ruského vojensko-priemyselného komplexu a posilňovania ruských vojenských skupín v Kaliningradskej enkláve a na Krymskom polostrove. Komplex Murmansk-BN by mal byť rozhodujúcim faktorom pri vytváraní „baltsko-čiernomorskej čiapky“, ktorá zaručene pokryje tieto územia prostriedkami elektronického spravodajstva „najmierovejšieho vojensko-politického bloku“.
Vitalij Orlov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov