Su-35S
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské stíhačky zostrelili za deň päť ukrajinských bojových lietadiel. Mesto Kyjev vytvorilo hĺbkovú obranu

Ukrajinská armáda je pripravená brániť Kyjev, okolo mesta je vytvorená hĺbková obrana – uviedol veliteľ obranných síl hlavného mesta Alexander Pavľuk. Rusko pokračuje v presune personálu a vojenského materiálu na územie Bieloruska, čím vytvára spoločné zoskupenie s bieloruskou armádou. Podľa generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny môže v súčasnosti ruské velenie vrhnúť do ofenzívy proti Kyjevu až 30 tisíc ľudí, berúc do úvahy bieloruskú armádu. To je výrazne menej ako vo februári 2022, takže Kyjev teraz nevidí hrozbu zo severu, ale pripravujú sa na prípadné odrazenie ofenzívy.


 

Podľa veliteľa kyjevských obranných síl sa v okolí ukrajinskej metropoly vytvorilo niekoľko obranných línií v celkovej dĺžke viac ako 1000 kilometrov. Boli prijaté opatrenia na uzavretie mesta zo strany Bieloruska, tento smer je považovaný za prioritný vzhľadom na krátku vzdialenosť k hranici. Pozdĺž nej boli vytvorené blokády, súvislé mínové polia, rozmiestnené pomerne silné vojenské zoskupenie jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, Národnej gardy, pohraničnej stráže a územnej obrany.

 

Vojenské spravodajstvo Ukrajiny medzitým zaznamenáva obnovenú činnosť ruských jednotiek na cvičisku Ministerstva obrany Bieloruska a nové jednotky s vojenskou technikou, ktoré postupujú do republiky. Je možné, že ruské velenie pripravuje rozsiahlu ofenzívu z dvoch smerov naraz, ktorá sa začne v januári až februári po zamrznutí zeme.

 

V reakcii na kyjevský úder v prvých minútach januára 2023 na rozmiestnenia ruského vojenského personálu v Makejevke v Doneckej ľudovej republike vykonalo velenie Spojenej skupiny ruských síl odvetnú operáciu. Ruské spravodajské štruktúry odhalili objekty dočasného rozmiestnenia Ozbrojených síl Ukrajiny v meste Kramatorsk. Viac ako 700 ukrajinských vojakov bolo umiestnených v internáte č. 28 a viac ako 600 ukrajinských vojakov bolo v internáte č. 47. Ako vidno zo záberov na mieste, priame zásahy do budov sa nedosiahli – strely dopadli buď na zem v blízkosti alebo do susedných garáží, pričom rozbili okná a poškodili obklady škôl.

 

 

Ruské jednotky po dočasnom vianočnom prímerí obnovili akcie a to veľmi aktívne. Strata piatich bojových lietadiel naraz v jeden deň je silnou ranou pre ukrajinské letectvo, ktoré má problémy nielen s dostupnosťou letovej techniky, ale aj s personálom. Spolu s lietadlami zomierajú väčšinou ukrajinskí piloti, keďže lety prebiehajú v malej výške kvôli práci ruskej protivzdušnej obrany.

 

Podľa novej správy ministerstva obrany stíhači zostrelili päť ukrajinských lietadiel, z toho dve stíhačky, dve útočné a jeden frontový bombardér. Z detailov sú známe len typy zostrelených lietadiel a miesta ich pádu. Stíhačka Su-27 Ozbrojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny bola teda spustená na zem v okrese Lozovoe v regióne Charkov. Bombardér Su-24 bol zostrelený neďaleko Izyumu. Dve útočné lietadlá Su-25 boli zostrelené v oblastiach Nikolaipolye a Nový Donbas. Ďalšia stíhačka, ale tentoraz MiG-29, sa zrútila v oblasti Veseleye.

 

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Spoločné zoskupenie ruských jednotiek v oblasti špeciálnej vojenskej operácie od 12:00 6. januára do 24:00 7. januára dodržalo vyhlásené prímerie pozdĺž celej frontovej línie. Počas celého obdobia prímeria ukrajinské jednotky pokračovali v intenzívnom ostreľovaní obcí a ruských pozícií. V kupjanskom a krasno-limanskom smere podnikli Ozbrojené sily Ukrajiny 78 delostreleckých a mínometných útokov.
V smeroch Soledar, Avdejevka a Marinka použili delostrelectvo veľkého kalibru pri ostreľovaní 155-krát. Ukrajinské jednotky vypálili viac ako 160 projektilov veľkého kalibru a 20 rakiet do obytných štvrtí mesta Doneck. V Záporožskej oblasti bola delostrelecká paľba spustená 89-krát. Ukrajinské delostrelectvo strieľalo 55-krát v smere na Cherson a Krivoj Rog.

 

Opätovná paľba ruských jednotiek potlačila ukrajinské delostrelectvo, z ktorého sa ostreľovanie uskutočňovalo. Po skončení prímeria v kupjanskom smere spôsobili ruské jednotky paľbou škody na akumulácii živej sily a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike a Sinkovka v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo viac ako 30 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, obrnený transportér a dve ďalšie vozidlá. Okrem toho boli zničené dve diverzno-prieskumné skupiny pri obciach Kotljarovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike.

 

V krasno-limanskom smere po skončení prímeria ruské jednotky podnikli delostrelecké údery na dve útočné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike, ako aj na nahromadenie živej sily a techniky pri obciach Makejevka a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike. V dôsledku útokov bolo zlikvidovaných viac ako 50 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá, pick-up a osobné auto. Okrem toho boli zničené diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Arťomovka a Serebrjanka.

 

V doneckom smere zmarili údery ruského delostrelectva pokus nepriateľa so silami až po rotu 54. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok na pozície ruských jednotiek v smere na obec Spornoje v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo až 70 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a pickup.

 

V južnodoneckom smere pri obciach Novomichajlovka, Vladimirovka, Pavlovka a Neskučnoje v Doneckej ľudovej republike boli zastavené akcie diverzno-prieskumných skupín Ozbrojených síl Ukrajiny. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, obrnený transportér a tri vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové vojská a delostrelecké údery zasiahli sklady raketových a delostreleckých zbraní a munície 95. výsadkovej útočnej a 60. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obciah Krasnyj Liman a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike, ako aj 84 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 117 miestach.

 

Počas protibatériového boja boli v palebných pozíciách pri obciach Karlovka a Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike zničené delostrelecké posádky húfnicovej batérie 59. motorizovanej pešej brigády a viacnásobné odpaľovacie raketové systémy „Grad“.

 

Systémy protivzdušnej obrany zničili päť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Patalachovka, Kuzemovka, Kuzmino, Kremennaja a Pšeničnoje v Luganskej ľudovej republike. Okrem toho bolo zostrelených 10 rakiet amerických systémov HIMARS a „Uragan“ pri meste Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, Orechov v Záporožskej oblasti, Stepnoje v Doneckej ľudovej republike a meste Doneck. Pri obci Kurdjumovka v Doneckej ľudovej republike bola zostrelená americká antiradarová raketa HARM.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov