Modernizačná sada SA 61 Defender Mk.2, foto FUSE Weapon Systems
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

SA 61 DEFENDER Mk.2

Pod týmto názvom sa skrýva druhá generácia modernizačnej sady pre samopal vz. 61 Škorpión. Sada výrazne upravuje ergonómiu a ovládanie zbrane a umožňuje na montážne lišty inštalovať moderné zameriavače, svietidlá a ďalšie doplnky. Sklopná pažba prispieva k lepšej stabilite zbrane ako pôvodná pažba, v základni pažby sa nachádza príprava pre QD point na upevnenie popruhu. Horná lišta slúži ako provizórne mieridla. Sada sa inštaluje bez úprav na zbrani (okrem sňatia pôvodnej pažby) a bez použitia špeciálnych nástrojov. Výrobná technológia je 3D tlač z materiálu ASA, dĺžka je 562 mm, so sklopenou pažbou 290 mm a hmotnosť je 260 gramov. Výrobcom sady je firma FUSE Weapon Systems z Českej republiky. Cena sady bola 150 €.


 

 

 

Na stránke výrobcu sú obrázky tejto sady, no bol som veľmi zvedavý ako to bude vyzerať v reále. Po objednaní sada prišla v malej plochej krabici, kde sa nachádzali tri časti sady so spojovacím materiálom a zväčšené hmatníky, ktoré som objednal zvlášť (nie sú súčasťou sady), kvôli lepšiemu a istejšiemu naťahovaniu záveru. Inštalácia sady na zbraň je veľmi jednoduchá, po sňatí pôvodnej pažby sa do drážky nasunie nová sklopná pažba, na hlaveň sa za pomoci skrutiek prichytí druhá časť sady a celé sa to prepojí cez vrchnú časť zbrane lištou s railom a otvorom, ktorý presne kopíruje vyhadzovacie okienko samopalu.

 

 

Inštaláciou modernizačnej sady vznikla kapotáž na pôvodnej zbrani, ktorá dramaticky zvyšuje presnosť streľby a jej ovládanie a zároveň ostávajú zachované všetky klady zbrane. Hlavne kompaktnosť, presnosť a celkom dobrý chod spúšte. Zo starého škorpíka máme zrazu kompaktné PWD. Mínusom ostáva náboj 7,65 browning, pravostranné ovládanie prepínača režimu streľby a tlačítko záchytu zásobníka. Na modernizovaného škorpíka som nainštaloval kolimátor zn. Holosun, ktorý som umiestnil z pohľadu strelca pred vyhadzovacie okienko zbrane, na spodnej strane je šikmá taktická rúčka, ktorá umožňuje pohodlný a istý úchop a zároveň bráni ľavej ruke aby pri streľbe skĺzla pred hlaveň.

 

 

Dostávame sa k testovacej streľbe zo škorpíka, ktorý je sám o sebe veľmi presný a tí čo vedia ako, udržia aj pri streľbe dávkou na 50 m zásahy v čiernom. Keďže náboj 7,65 br., nemá skoro žiadny spätný ráz, dá sa aj s pôvodnou pažbou, ak sa oprie o líce presne strieľať no je to nepohodlné a nemotorné. Streľba s nainštalovaným kolimátorom a dlhšou pažbou je perfektná a pohodová, na presnosti a rýchlosti streľby sami vidíte obrovský rozdiel. Či už mierená, alebo rýchla streľba na viac terčov je na úplne inej úrovni a komfort streľby je so starým škorpíkom neporovnateľný. Stále som rád strieľal zo škorpika, no teraz sa z toho asi vyvinie „závislosť“ a začínam zháňať náboje 7,65 br.

 

Toto sú moje prvé dojmy zo streľby s modernizačnou sadou nainštalovanou na samopal vz. 61 Škorpion. Čas ukáže aká kvalitná a trvácna je „kapotáž“ a či má aj slabé miesta. Z môjho pohľadu sú prvé dojmy pozitívne a zdá sa, že investícia do modernizácie sa oplatila.

Peter Včela

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov