Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Personálne problémy Ozbrojených síl Ukrajiny a úloha zahraničných žoldnierov

Náčelník operačného oddelenia Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny generál Oleksij Gromov informuje, že vojenským výcvikom mimo Ukrajiny doteraz prešlo najmenej 20 000 ukrajinských vojakov. Najväčší počet vojakov ukrajinských ozbrojených síl bol podľa Gromova vycvičený vo vojenských táboroch a výcvikových strediskách v Nemecku, Spojených štátoch a Poľsku. Sú aj takí, ktorí sa pripravovali na vedenie nepriateľských akcií v Českej republike, na Slovensku a v Británii. Podľa Gromova sa počas roku 2022 v zahraničí cvičili veliteľstvá brigád, ako aj jednotky na úrovni rota, prápor, delostrelecká brigáda a brigáda protivzdušnej obrany.


“V zahraničí, konkrétne v 17 krajinách, bolo vyškolených asi 10 000 ukrajinských vojakov v zaobchádzaní so zbraňami zahraničného typu . Naši partneri nám pomáhajú vycvičiť úzko zameraných špecialistov, vrátane potápačov, sapérov a delostreleckých strelcov” – dodal Gromov.

 

V polovici decembra sme písali o nedostatku kvalifikovaných dôstojníkov v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny pre značné straty a nedostatočný výcvik náhradníkov. Naše zdroje potvrdili podobné problémy na taktickej úrovni v starobelskom smere. Existujú už spoľahlivé prípady dosadzovania cudzích žoldnierov na posty veliteľov jednotiek.

 

Prednosť majú bývalí vojaci, v prvom rade dôstojníci z krajín NATO. Do veliteľských postov sa dostávajú ideologicky zdatní žoldnieri, ktorí úprimne nenávidia Rusko a sú motivovaní „vyhladzovať Rusov“. Z cudzincov v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny pochádza najviac z Poľska. Niekedy dokonca tvoria samostatné útočné alebo ostreľovacie skupiny, ako aj delostrelecké posádky.

 

Žoldnieri sa cvičia pod vedením amerických inštruktorov na vojenských cvičiskách v Poľsku. Prebieha aj výcvik v práci v rámci útočných a sabotážno-prieskumných skupín. Práve cudzinci majú pri výcviku prednosť v používaní moderných západných zbraňových systémov vrátane systémov protivzdušnej obrany, kanónového a raketového delostrelectva a spojov.

 

O žoldnierov, vzhľadom na ich vyššie zručnosti a schopnosti, je oveľa väčší záujem od velenia Ozbrojených síl Ukrajiny a západných kurátorov ako Ukrajincov. Preto sa snažia predovšetkým o návrat zo zajatia: zajatí cudzinci sa často ani nestihnú dostať do táborov a záchytných stredísk na ruskom území.

 

O výcviku vojenského personálu Ozbrojených síl Ukrajiny v Španielsku
Tento týždeň Madrid oznámil, že v januári začnú dvojmesačné kurzy pre vojenský personál Ozbrojených síl Ukrajiny. 400 ľudí v zariadeniach výcvikovej a materiálnej základne španielskych ozbrojených síl prejde výcvikom v streľbe a odmínovaní, ako aj zdravotníckym výcvikom. Vojenský výcvik prebieha v rámci programu EÚ na výcvik 15 000 ukrajinských vojakov. Výcvik ukrajinského vojenského personálu v Španielsku prebieha vo vojenských zariadeniach v meste Calatayud na báze Akadémie logistiky španielskych pozemných síl, ako aj v meste Toledo na báze pešej akadémie. Práve v okolí Toleda pri meste Anyover de Tajo sa nachádzajú veľké strelnice. Fotografie územia zobrazujú charakteristické štruktúry a objekty vzdelávacej a materiálnej základne.

 

Hlavným organizátorom kurzov taktického výcviku v Španielsku je štátna G.O.A. TAKTICAL INDUSTRIES. Centrum spolupracuje aj so španielskym policajným odborom Sindicat De Mossos d’Esquadra. Obe organizácie vedú kurzy pre miestny vojenský a policajný personál, ale kurz môžu absolvovať aj civilisti. To umožňuje prilákať spoločnosti na výcvik dobrovoľníkov a žoldnierov, ktorí odchádzajú do krízových oblastí sveta vrátane Ukrajiny.

 

G.O.A. TACTICAL INDUSTRIES je priamo kontrolovaná španielskou vojenskou elitou. Jednou z kľúčových osôb vo vedení spoločnosti je Eva Alvarez del Manzano, dcéra bývalého šéfa operácií generálneho štábu španielskych ozbrojených síl, zosnulého generálporučíka Bernarda Alvareza del Manzana. Manzano tiež formálne vedie OzonaCero, spoločnosť prevádzkových spravodajských, plánovacích a bezpečnostných služieb, a je zodpovedný za špeciálne projekty v Grupo Edefa, veľkom španielskom vydavateľstve. Ovládajú aj autoritatívny profil média defensa.com.

 

Manzano dohliada aj na prácu inštruktorov G.O.A. TACTICAL INDUSTRIES na výcvik ukrajinského vojenského personálu a zahraničných žoldnierov na území výcvikových stredísk v Poľsku.

 

Podľa španielskej vlády bolo na Ukrajinu cez Poľsko poslaných celkovo 40 dodávok humanitárnej pomoci, vojenského materiálu, zdravotníckeho vybavenia, generátorov a sanitiek. V októbri absolvovalo 19 ukrajinských vojakov šesťtýždňový výcvik v používaní systému protivzdušnej obrany AspidE na leteckej základni v Zaragoze. Od 9. novembra do 16. novembra bolo na základni Alvarez de Sotomayor vyškolených 21 vojakov ozbrojených síl Ukrajiny v manipulácii s 105 mm húfnicami M56. Od novembra do decembra absolvovalo základný vojenský výcvik a kurzy kybernetickej bezpečnosti 64 ukrajinských vojakov.

 

Naozaj má Ukrajina už 200 tisíc zlikvidovaných vojakov?

 

Vzhľadom na veľké straty Ozbrojených síl Ukrajiny pri Bachmute a presun výrazných záloh na smer Soledar sa situácia s personálom ukrajinskej armády v krátkodobom horizonte zhorší. Áno, stále existujú dobre vyškolení špecialisti. Kyjev tiež nemá nedostatok pracovnej sily. Ale výcvik narýchlo mobilizovaných a povolaných zo zálohy môže vytvoriť vážnu medzeru v dostupnosti kvalifikovaného personálu, čo ovplyvní bojové schopnosti jednotiek. Ak problémy s dôstojníkmi v Ozbrojených silách Ukrajiny napriek tomu dosiahnu kritickú úroveň, kontrolné funkcie od taktických v miestnych oblastiach až po strategickú úroveň prejdú pod kontrolu NATO. Zástupnú vojnu s Alianciou možno v tomto prípade de facto nazvať vojenskými operáciami so Západom.

Analytický tím Rybar

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov