Miesto útoku v Makejevke
Aktuality, Bezpečnosť,

600 zmobilizovaných vojakov v budove len 10 km od frontu spolu so skladom munície. Aj kontrarozviedka je zapojená do vyšetrovania útoku

V oblasti osady Makejevka Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľovali dočasné rozmiestnenie ruských jednotiek. V dôsledku ostreľovania zahynulo podľa ministerstva obrany Ruskej federácie 63 vojakov. Ostreľovanie miesta ruskej armády vykonala ukrajinská strana z amerických raketových systémov HIMARS.


 

 

Systémy protivzdušnej obrany ozbrojených síl RF dokázali zostreliť dve rakety HIMARS. Štyri rakety s vysoko výbušnou hlavicou však zasiahli bod dočasného rozmiestnenia. Viaceré ruské telegramové kanály predtým informovali, že na predmestí Donecka na Silvestra bola ostreľovaná budova miestnej odbornej školy, ktorá slúžila na ubytovanie vojenského personálu. Potom skutočnosť útoku potvrdil námestník ministra informácií Doneckej ľudovej republiky Daniil Bezsonov. Na miestnych sociálnych sieťach napísali, že v budove je ubytovaný zmobilizovaný vojenský personál. Úder zasiahol vo chvíli, keď sa armáda posadila za sviatočný stôl, aby oslávila prichádzajúci Nový rok.

 

 

Na tom istom mieste bol umiestnený aj sklad s muníciou, ktorá v dôsledku nárazu vybuchla. Podľa informácií sa v budove nachádzalo približne 600 ľudí. Zdôvodnenie toho, ako k útoku mohlo dôjsť sa už objavili na webe – od používania mobilných telefónov a nepriateľských agentov na zemi, až po armádne velenie, ktoré sa nezodpovedne rozhodlo vybrať toto miesto sústredenia. Vladimír Putin poveril ministra obrany a povereného náčelníka Generálneho štábu spolu s Odborom vojenskej kontrarozviedky a Vyšetrovacím výborom Ruskej federácie, aby vykonali komplexné vyšetrenie incidentu a podali správu najneskôr 6. januára do 12.00 hod. Do Makejevky sa presúvajú ďalšie zariadenia protiraketovej obrany a protivzdušnej obrany na ochranu expertov zapojených do vyšetrovacích akcií.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V dôsledku útokov vysoko presnými zbraňami ruských vzdušných a kozmických síl na miesta dočasného rozmiestnenia jednotiek „cudzinackej légie“ v obciach Markovo a Kramatorsk v Donecká ľudovej republike a Novoosinovo v Charkovskej oblasti bolo zabitých viac ako 70 zahraničných žoldnierov a viac ako 100 bolo zranených.

 

V kupjanskom smere viedli ruské jednotky delostrelecké údery na zoskupenie živej sily 103. a 105. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Berestovoje, Kislovka a Sinkovka v Charkovskej oblasti. Zlikvidobaných bolo až 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba spôsobila porážku jednotkám 13. a 95. výsadkovej útočnej brigády pri obciach Jampolovka v Doneckej ľudovej republike, Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, tri obrnené transportéry a dva pickupy.

 

V doneckom smere v dôsledku porážky jednotiek 60. motorizovanej pechoty a 79. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a útočných operácií obsadili ruské jednotky nové vybojované línie. Straty predstavovali 70 ukrajinských vojakov, štyri bojové vozidlá pechoty a päť ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere bolo v dôsledku komplexnej paľby na jednotky v pri obciach Zolotaja Niva a Prečistovka v Doneckej ľudovej republike zničených viac ako 40 ukrajinských vojakov, tri obrnené bojové vozidlá a dva pickupy.

 

Raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo 67 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 92 miestach. Pri obciach Orechov, Malinovka a Zalizničnoje v Záporožskej oblasti boli zničené dva sklady raketových a delostreleckých zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny a sklad pohonných hmôt 102. brigády teritoriálnej obrany. V meste Dnepropetrovsk bol zničený sklad paliva skupiny vojsk Ozbrojených síl Ukrajiny „Chortica“.

 

Počas protibatériového boja pri obciach Časov Jar a Minkovka v Doneckej ľudovej republike boli v palebných pozíciách zničené dve americké húfnice M-777. V oblasti osady Antonovka, Chersonská oblasť, bolo zničené samohybné delostrelecké zariadenie poľskej výroby „Krab“. Štyri ukrajinské húfnice D-30 boli zničené v palebných pozíciách pri Serebrjanke v Doneckej ľudovej republike.

 

V priebehu dňa bolo pomocou protivzdušnej obrany zostrelených pätnásť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Šipilovka, Liman, Kremennaja, Ploščanka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike, Petrovskoje, Novognatovka a Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike, Skelki a Očeretovatoje v Záporožskej oblasti, Rubanovka a Lopatky z Chersonskej oblasti. Okrem toho boli v oblastiach osád Krasnaja Gora a Podgornoje v Doneckej ľudovej republike a Radensk v Chersonskej oblasti zostrelené tri rakety viacnásobných odpaľovacích systémov „Oľcha“ a „Uragan“.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov