Su-35S
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi vstúpili do Artemovska. Ukrajina hlási masívne raketové útoky. Stíhačka Su-35S zaznamenala rekord v zostrele

V smere Artemovsk postúpili vojaci Wagner PMC a jednotky výsadkových jednotiek ruských ozbrojených síl. Tieto ruské sily vstúpili dnes z juhu do Artemovska (DĽR) a prelomili ukrajinskú obranu. „Wagnerovci“ vstúpili aj do neďalekej osady Kleščeevka. Akcie ruskej armády komplikuje hmla, ktorá neumožňuje použitie kvadrokoptér na určenie cieľov delostrelectva. Podľa správy Ministerstva obrany Ruskej federácie zaútočilo pri Kupjansku armádne letectvo a delostrelectvo na tri rotné taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. V dôsledku toho bolo zlikvidovaných asi 50 ukrajinských vojakov, dve obrnené vozidlá a tri dodávky.


 

V oblasti Krasnyj Liman pri Serebrjanke (LPR) ruská armáda zničila asi jeden a pol stovky vojakov ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj päť tankov , štyri pickupy a sedem obrnených vozidiel s rôznymi palebnými zbraňami.

 

Útočné akcie ruských jednotiek pri Donecku pokračujú, postupujú však pomaly. Ako informovala lotyšská televízia, v zóne operácie zaútočila ruská armáda na miesto pobaltských žoldnierov. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

 

Guvernér Nikolajevskej oblasti Vitalij Kim oznámil ďalšie masívne odpálenie ruských rakiet na Ukrajinu. Letecký poplach vyhlásili na juhu Ukrajiny – v Odeskej a Nikolajevskej oblasti. Celkovo bolo údajne vypálených viac ako 50 rakiet. Prvé z nich vstúpili do vzdušného priestoru Ukrajiny, najmä v oblasti Sumy. Ukrajinské médiá informujú o raketovom útoku na budovu policajnej stanice v okupovanom Limane. Podľa šéfa národnej polície kyjevského režimu Igora Klymenka bol v dôsledku útoku zranený jeden dôstojník. Ukrajinské úrady tvrdia, že ruské ozbrojené sily používajú pri ostreľovaní rakety protivzdušnej obrany S-300. Tieto vyhlásenia sa robia s cieľom obviniť ruskú armádu z útokov na civilné ciele a obytné budovy, ktoré sú často zasahované ukrajinskými raketami protivzdušnej obrany.

 

Podľa odborníkov ukrajinský systém protivzdušnej obrany, ktorý je z väčšej časti vybavený systémami S-300 sovietskej výroby, často zasiahne obytné budovy a iné ciele v dôsledku uplynutia doby skladovania rakiet. Rakety, ktoré stratili svoj cieľ, sa nezničia vo vzduchu, ako je to stanovené v ich programe, ale pokračujú v lete, kým nenarazia na akúkoľvek prekážku alebo nespadnú na zem. Ukrajinské rakety PVO tak zaleteli aj na územie susedných krajín: Bieloruska, Moldavska a Poľska, kde zahynuli dvaja farmári. Západní spojenci Ukrajiny jej síce dodali zahraničné modely systémov protivzdušnej obrany, ale ich počet neumožňuje pokryť ani veľké mestá kontrolované Kyjevom a sú sústredené v oblasti hlavného mesta.

 

Ruská armáda zasiahla polohu jednej z vojenských jednotiek ukrajinských ozbrojených síl v Černihivskej oblasti. Ukrajinská strana uviedla, že útok na vojenskú základňu Ozbrojených síl Ukrajiny pri Černihive vykonala raketa Iskander. Vo svojom telegramovom kanáli o tom hovoril guvernér regiónu ovládaného Kyjevom Vjačeslavom Chausom. Bola to balistická raketa Iskander, ktorej dráhu je takmer nemožné sledovať s existujúcou protivzdušnou obranou. Našťastie nedošlo k žiadnym úmrtiam – napísal.

 

Ako už skôr informoval „Military Review“, zariadenia v iných regiónoch Ukrajiny boli tiež vystavené úderom ruských ozbrojených síl. Ukrajinské médiá tvrdia, že včera v každom regióne krajiny zaznel letecký poplach. Zároveň nehovoríme o falošných poplachoch – upozornenia neboli zbytočné. Ruské ozbrojené sily sa tentoraz zamerali okrem iného na veliteľské stanovištia protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj na radarové stanice protilietadlových raketových systémov.

 

V zóne operácie predviedla počas bojových hliadok nevídane vysoký zostrel ruská stíhačka Su-35S, ktorá zasiahla dve lietadlá a dva vrtuľníky ukrajinských vzdušných síl. Podľa kanála Fighterbomber je tento prípad jedným z najlepších v histórii svetového bojového letectva . Všetko sa udialo v priebehu dvoch hodín. Ukrajinské lietadlá Su-24 a MiG-29 a dva vrtuľníky Mi-8 boli zostrelené iba štyrmi raketami – po jednej pre každý stroj.

 

Medzitým pokračuje presun bojových lietadiel rôznych modifikácií do ruských leteckých a kozmických síl. Len počas minulého týždňa boli vojakom odovzdané dva nadzvukové medzikontinentálne strategické bombardéry Tu-160, štyri stíhačky Su-57 a tri bombardéry Su-34. Letecké sily Ruských vzdušných a kozmických síl na veľké vzdialenosti tiež dostali ďalší raketový nosič-bombardér Tu-22M3. Na lietadlách prevedených koncernom Tupolev boli údajne implementované najnovšie komplexy zamerané na zlepšenie bojových výkonov.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov