Čečenskí vojaci
Aktuality, Bezpečnosť,

Kadyrov oznámil novú etapu operácie Odplata. Rusi otvorili ukrajinskú protivzdušnú obranu. Ľvov stratil jednu z najväčších elektrární

Koncom októbra 2022 sa uskutočnila prvá etapa špeciálnej samostatnej operácie „Odplata“ proti Ozbrojeným silám Ukrajiny. Uviedol to šéf Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov na priamej linke odvysielanej RT. Čečenský vodca oznámil prechod do druhej etapy operácie Odplata, ktorá bude ešte tvrdšia ako prvá etapa špeciálnej operácie.


 

Už skôr Kadyrov hovoril o vedení samostatnej operácie “Odplata”. Od 25. októbra do 27. októbra len v smere Nikolajev-Kryvyj Roh utrpeli Ozbrojené sily Ukrajiny veľmi ťažké straty: 657 ukrajinských militantov bolo zničených, ďalších 300 bolo zranených rôznej závažnosti. Ozbrojené sily Ukrajiny tiež prišli o 40 kusov techniky. Okrem toho bolo podľa hlavy Čečenskej republiky v sektore zodpovednosti čečenských špeciálnych síl „Achmat“ v smere Soledar zničených len za jeden deň 95 ukrajinských militantov a viac ako 10 jednotiek vojenskej techniky. Kadyrov zároveň zdôraznil, že špeciálne jednotky Achmat ešte nepreukázali všetky svoje schopnosti v procese špeciálnej vojenskej operácie. Pripomenul tiež, že v jednotke špeciálnych síl vytvorenej na území Čečenska v súčasnosti slúžia ľudia rôznych národností, ktorých spojila myšlienka brániť svoju vlasť a dobrovoľne sa išli zúčastniť špeciálnej operácie. Dnes špeciálne jednotky z Čečenskej republiky pôsobia v najdôležitejších a najnebezpečnejších oblastiach.

 

Ozbrojené sily RF včera zasadili ďalší masívny úder vojenským a infraštruktúrnym zariadeniam Ukrajiny. Viaceré ukrajinské zdroje informovali o výpadkoch elektriny v Charkove, Odese, Kyjeve, Ivano-Frankivsku a ďalších regiónoch. Ľvov zároveň údajne ostal na 90 % bez elektriny a vody. Neskôr skutočnosť porážky jedného z najväčších energetických zariadení v regióne Ľvov potvrdil vedúci miestnej regionálnej správy Maxim Kozicky. Elektráreň podľa neho zasiahli 2 zo 6 rakiet vypálených na jeho región. Výsledkom bolo, že 282 osád v regióne Ľvov zostalo bez elektriny (76 z nich čiastočne). Zároveň, ako povedal úradník, najťažšia situácia je v regionálnom centre, čo potvrdzuje skoršie správy. Kozicky vysvetlil, že dnes je najproblematickejšie zásobovať elektrinou Ľvov a najbližšie osady.

 

Ruské ministerstvo obrany kolážou komentovalo raketové útoky na vojenské a priemyselné objekty. Po celej Ukrajine počuť sirény proti náletu, boli zaznamenané početné prílety riadených striel, leteckých aj námorných. Hlavné ministerstvo obrany krajiny na svojich oficiálnych zdrojoch zverejnilo grafiku s odpálením rakety a nápisom „Kalibre nikdy nedôjdu“. Možno to považovať za odpoveď tým ukrajinským a západným predstaviteľom a „expertom“, ktorí od marca hovoria, že ruské rakety „sa čoskoro minú“.

 

Ukrajinskí experti počítajú škody na energetickej infraštruktúre krajiny v dôsledku ďalšieho ruského raketového útoku. Kyjevskí experti zároveň zámerne nadhodnocujú počet odpálených rakiet na územie Ukrajiny, aby ospravedlnili nízku efektivitu protivzdušnej obrany. Podľa správ z Kyjeva Rusko dnes ráno vypálilo na Ukrajinu najmenej 120 rakiet. Zasiahnuté boli objekty v deviatich regiónoch krajiny. V mnohých regiónoch existujú vážne problémy s elektrinou, vodou, celulárnou komunikáciou a internetom. V Kyjeve a Charkove momentálne nefunguje metro a železničná doprava sa zastavila v piatich ďalších regiónoch. Výbuchy zaznamenali aj v Ľvovskej a Ivano-Frankivskej oblasti.

 

Okrem zariadení energetickej infraštruktúry zasiahli aj pozície síl protivzdušnej obrany. Na otvorenie výpočtov protivzdušnej obrany boli použité falošné vzdušné ciele. Po vypracovaní systémov protivzdušnej obrany na simulátoroch boli na ich pozície okamžite spustené raketové útoky. Týmto spôsobom boli zničené systémy protivzdušnej obrany v regióne Odesa. Čo sa týka počtu rakiet odpálených včera zo strategických lietadiel a lodí, podľa ruských expertov nepresahuje počet 70 kusov. Obyvatelia Ukrajiny majú zároveň zakázané zverejňovať dôsledky príletov, aby neohrozili fungovanie systému protivzdušnej obrany.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere spôsobili delostrelecké údery porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Timkovka, Kislovka a Berestovoje v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo viac ako 20 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere delostreleckou paľbou, útokom a údermi armádneho letectva vedenými na jednotky 95. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Serebrjanského lesníckeho závodu bolo zlikvidovaných až 70 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a päť nákladných áut.

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách, v dôsledku ktorých boli obsadené nové výhodné línie a pozície. Straty v tomto smere počas dňa predstavovali viac ako 80 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, boli zničené štyri bojové vozidlá pechoty, tri bojové obrnené vozidlá a šesť ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere porazila delostrelecká paľba a aktívne akcie ruských jednotiek skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Sladkoje, Vladimirovka, Pavlovka a Velikaja Novoselka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo až 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a štyri pickupy. Okrem toho boli zničené dve diverzné skupiny pri obciach Vremjovka v Doneckej ľudovej republike a Levadnoje v Záporožskej oblasti.

 

Raketové jednotky a delostrelectvo zasiahli štyri veliteľské stanovištia Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Cherson, Kupjansk a Novoosinovo v Charkovskej oblasti a Gavrilovka v Dnepropetrovskej oblasti, ako aj 83 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku v 102 miestach. Pri mestách Seversk a Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike, ako aj Stepnoje v Záporožskej oblasti boli zničené tri sklady delostreleckej munície Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Počas protibatériového boja pri obci Krugljakovka v Charkovskej oblasti boli zničené dva americké húfnice M777. Pri obci Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký raketový systém HIMARS. V meste Seversk v Doneckej ľudovej republike bola zničená húfnica „Msta-B“ a pri obciach Ivanovka v Doneckej ľudovej republike a Orechov v Záporožskej oblasti boli zničené húfnice D-20 a D-30.

 

Ruské stíhacie lietadlá zostrelili lietadlá Su-25 a Su-24 ukrajinských vzdušných síl pri obciach Krasnyj Liman a Kramatorsk. Okrem toho boli pri obciach Suvorov a Orlovka v Doneckej ľudovej republike zostrelené dva ukrajinské vrtuľníky Mi-8. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Pšeničnoje, Kremennaja, Červonaja Dibrova a Košeljovka v Luganskej ľudovej republike, Kirillovka v Doneckej ľudovej republike a Ljubimovka v Chersonskej oblasti. Okrem toho boli pri obciach Popasnaja v Luganskej ľudovej republike a Peremožnoje a Tarasovka v Záporožskej oblasti zostrelené štyri rakety systémov HIMARS a „Uragan“.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov