Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ide Rusko vyhrať nové preteky v zbrojení?

USA so svojimi spojencami menia na Ukrajine taktiku – zaťahujú Rusko do zdĺhavého konfliktu na vyčerpanie. Práve s týmto cieľom americký vojensko-priemyselný komplex niekoľkonásobne navyšuje výrobu munície, aby znásobil jej dodávky Kyjevu. Poslanci Štátnej Dumy RF v tejto súvislosti pomenovali konkrétne metódy, ktoré môžu pomôcť ruskému hospodárstvu vyhrať nové preteky v zbrojení s NATO.


 

„Američania teraz robia všetko pre to, aby zvýšili produkciu munície. Washington hľadá dodatočných dodávateľov, namiesto zvyčajnej tisícky granátov mesačne teraz požaduje dodávať tri až päťtisíc kusov, pričom všetko je to pre potreby OSU. Vytvára sa schéma: nová munícia postupuje do skladov Pentagonu a stará sa odovzdáva Kyjevu,“ hovorí vojenský expert, riaditeľ múzea vojsk PVO Jurij Knutov. Vyjadril sa k tomu počas guľatého stolu „Opozícia so štátmi NATO: od Karibskej krízy k ukrajinskej,“ ktorý zorganizoval Expertný inštitút sociálnych štúdií.

 

Analytik tvrdí, že v bojovej činnosti na Ukrajine badať dôležitý moment: špeciálna operácia sa mení na „vojnu na vyčerpanie“. „Náš nedávny raketový úder, ktorý znefunkčnil značnú časť ukrajinskej energetiky a s tým aj uzly spojenia a velenia OSU, zmení situáciu na fronte v prospech Rusov. Preto je protivník vynútený prejsť na zdĺhavé zápolenie podľa princípu – koho hospodárstvo vydrží dlhšiu bojovú činnosť,“ vysvetlil Knutov.

 

Na prvý pohľad je Rusku ťažké ťahať sa za pačesy s EÚ a USA, priznáva, „lenže ak do toho zapojíme celý náš vojensko-priemyselný komplex, všetky zdroje, ktoré existujú, môžeme to nielen vydržať, ale aj zvíťaziť“. Rusko musí, podľa neho, vytvoriť Štátny fond obrany, podobný tomu, aký fungoval v rokoch Veľkej vlasteneckej vojny. Ten bude akumulovať príspevky súkromných osôb a komerčných spoločností. „Fond sa musí sformovať pod záštitou Všeruského národného frontu a ďalších organizácií, pri kurátorstve poslancov Štátnej Dumy. Riadiť ho musia krištáľovo čestní a neskorumpovaní ľudia. Fond bude operatívne riešiť potreby našich vojsk, aby všetko, čo potrebujú bojovníci dostávali na jeho náklady a nie na náklady samotných vojakov a dôstojníkov,“ navrhuje Knutov.

 

OSU dostávajú všetko potrebné bezodplatne od štátov NATO, poznamenali iní účastníci guľatého stola. Ukrajina sa tým už fakticky stala jedným zo štátov tohto vojenského bloku.

 

Ukrajina, to je boj s NATO
„Zostrenie vojensko-politickej situácie v ostatných rokoch nenecháva nikoho na pochybách, že Ruská federácia momentálne vedie špeciálnu vojenskú operáciu nie s armádou Ukrajiny, ale bojuje so silami NATO,“ poznamenal riaditeľ Centra analytických analýz a sociálnych štúdií Pavel Danilin, ktorý bol moderátorom diskusie.

 

Poslanec Štátnej Dumy, politológ Oleg Matvejčev uviedol štatistiku o tom, ako veľkoryso Západ zásobuje Ukrajinu obrnenou technikou, zbraňami, muníciou a výstrojom. „K dnešným dňom dostala Ukrajina od rôznych štátov vojenskú pomoc vo výške 41,3 mld. eur. Absolútnu väčšinu, 27,7 mld. eur, poskytli USA, pričom úplne bezodplatne. Nie sú to teda úvery, je to priama podpora. V. Británia poskytla podporu za 3,7 mld. eur, EK za 2,5 mld. eur, Poľsko za 1,8 mld. eur a Nemecko za 1,2 mld. eur,“ uviedol.
„Okrem toho, iné štáty a rôzne medzinárodné inštitúcie poskytli vojenskú pomoc vo výške 6,7 mld. eur. Ako vidieť, Európa celkovo poskytuje drobnosť, keď Amerika poskytuje polovicu. Lenže ak vychádzame z parametrov HDP, tak sú štáty, ktoré poskytujú ešte viac. Napr. Estónsko a Lotyšsko poskytujú takmer percento zo svojho HDP.

 

Pre malé štáty sú to obrovské peniaze, aj keď sa v celkovej mase prostriedkov strácajú. Pobalťania sa teda správajú obetavo, na rozdiel od Američanov si zo seba vyzliekajú poslednú košeľu,“ ironicky uviedol Matvejčev. Ukrajina by, podľa neho, nedokázala viesť vojnu bez pomoci Američanov. „Suma 41 mld. eur určite nie je stropom. Ešte uvidíme o koľko vyrastie,“ dodal. Matvejčev tiež nevylučuje, že Západ zorganizuje na Ukrajine obrovskú provokáciu, z ktorej obviní Moskvu. „Západ tvrdí, že Rusko sa chystá použiť na Ukrajine jadrové zbrane, hoci Moskva niečo také nikdy nevyhlasovala. Myslím si, že NATO a USA sami môžu vykonať taký výbuch na Ukrajine, kvôli ktorému utrpia milióny Ukrajincov. Západu vôbec nie je ľúto ani ukrajinského ľudu, ani jeho územia. Pôjde na čokoľvek, len keď môže Rusko obviniť z toho, že použilo atómovú zbraň po Hirošime a Nagasaki ako prvé,“ podtrhol.

 

Mapa Pridnesterska, Moldavska a častí Ukrajiny a Rumunska.

 

Vznikne nový „horúci bod“?
Západ môže vytvoriť aj nový „horúci bod“, tentoraz v Pridnestrovskej Moldavskej republike (PMR),“ hovorí poslanec. „Aj keď Pridnestersko má vlastné seriózne obranné sily, aj keď sú tam ruskí mierotvorci, samotné geopolitické umiestnenie PMR sa vidí Západu veľmi „vhodným“ na zorganizovanie tam provokácie. V dedine Kolbasna sa zachovali obrovské sklady ešte sovietskej výzbroje, čo taktiež vytvára vhodné podmienky na eskaláciu,“ predpokladá Matvejčev.

 

Súhlasí s tým aj politický komentátor rádia „Hovorí Moskva“, člen senátu hlavného mesta Aleksandr Asafov. Pripomenul pri tom nedávne správy o tom, že armáda Rumunska sa chystá na ozbrojené provokácie v Pridnestersku. „Nemyslím si, že už priamo teraz vystačia „proxy-štátom“ NATO zdroje na vytvorenie ďalšej horúcej čiary – v PMR. Mimochodom, pozorujeme preskupovanie útvarov OSU v smere na Pridnestersko. Čiže nič sa nedá vylúčiť,“ nazdáva sa expert.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov