Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskú armádu čaká „horúca zima“. Pri súčasnej úrovni strát to tretina vojakov neprežije

Vojenský expert, člen Izborského klubu Vladislav Šurygin predpovedal na fronte „horúcu zimu“. Ako povedal vojenský expert, obe armády sa už pripravili na zimnú kampaň, ktorá sa začne hneď, ako to poveternostné podmienky dovolia. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň môžu podľa experta stratiť na bojisku až tretinu zloženia.


 

Vojenský expert opäť upozornil na návštevu prezidenta Vladimira Putina v spoločnom veliteľstve vojsk, ktorá sa uskutočnila 18. decembra a prebehla bez hlasnej medializácie. V oficiálnom komentári si je odborník istý, že medzi riadkami odznelo, že ruská skupina bola pripravená na ofenzívu:
„Ak si niekto myslí, že ide o rutinné návštevy, tak je na veľkom omyle. Začnime tým, že ide o prvú návštevu prezidenta v sídle bojujúcej frakcie. A na to mal dobrý dôvod. V oficiálnych komentároch zaznelo, ale nie všetci tomu venovali pozornosť: „Ruský prezident Vladimir Putin si počas návštevy veliteľstva špeciálnej operácie vypočul návrhy veliteľov na plány ďalších akcií“

 

Čo to všetko znamená? To znamená, že ide presne o jednu vec – ruská armáda ukončila prípravy na zimné ťaženie a v blízkej budúcnosti môžeme očakávať prudké zintenzívnenie bojov. Prezident si vypočul a schválil plány armády,“ povedal Vladislav Šurygin.

 

Expert tiež poznamenal, že vyhlásenie hlavného veliteľa Ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného o potrebe sprísnenia trestu za dezerciu je jedným zo znakov, že Ozbrojené sily Ukrajiny sa pripravujú na zintenzívnenie bojov. Navyše, podľa odborných prognóz môžu ukrajinské ozbrojené sily stratiť až 300 tisíc ľudí:
Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj sa sťažoval, že v ukrajinskej armáde prudko eskaloval problém dezertérov a na obnovenie poriadku na fronte sú potrebné tvrdé represívne opatrenia. V podmienkach, keď sú hlavným zdrojom vojny ľudia, je takéto priznanie dôležitým znakom toho, že ozbrojené sily Ukrajiny majú stále väčšie problémy práve s týmto zdrojom. Ľudia začínajú ubúdať. A pri súčasnej úrovni strát môže Ukrajina do jari stratiť v bojoch až stopäťdesiattisíc vojakov a aj rovnaký počet ranených, čo bude predstavovať tretinu celej výplatnej pásky Ozbrojených síl Ukrajiny. Zdá sa, že nás čaká horúca zima…

 

Vladislav Šurygin zároveň poznamenal, že zimná kampaň sa začne hneď, ako to počasie dovolí:
– Samozrejme, bez zohľadnenia faktora počasia nie je možné zaútočiť. A ruská história je plná príkladov, keď sa nezohľadnenie počasia zmenilo na problémy, najmä počas Veľkej vlasteneckej vojny. Možno si spomenúť na neúspešnú operáciu vylodenia Kerč-Feodosia, keď počas pristátia vypukli búrky a Rusi nemohli previesť posily. Môžete si pripomenúť históriu niekoľkých ďalších ofenzív, ktoré začali v blate a neviedli k želaným výsledkom. Samozrejme, moderné jednotky sú mobilnejšie a prispôsobené. Ale myslím si, že všetky udalosti sa nezačnú, kým pôda nezamrzne a nestane sa bojiskom, nie blatom bojiska.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 28. decembra 2022
Neskoro večer ruské ozbrojené sily s použitím kamikadze dronov spustili masívny útok na nepriateľské ciele v Charkovskej, Záporožskej, Dnepropetrovskej, Nikolajevskej a Chersonskej oblasti. Niektoré drony zostrelili systémy protivzdušnej obrany, niektoré však dosiahli cieľ.
Región Kursk:
V oblasti kontrolného stanovišťa Krupec pri štátnej hranici s Ukrajinou vybuchol ruský obrnený transportér na ukrajinskej míne, dvaja vojaci sa vážne zranili.
Charkovská oblasť:
Ozbrojené sily RF zahájili raketové útoky na montážnu dielňu obrnených vozidiel v Malyševe, v okrese Sloboda v Charkove.
Ďalší úder zasiahol zhluk vojenskej techniky neďaleko.
Smer Starobelsk:
Na sektore Limanskij zaútočili Ozbrojené sily RF na ukrajinské pozície pri Ploščanke a zaujali dominantnú výšku pri žľabe Žuravka.
Smer Soledar:
Intenzívne boje pokračujú v sektore Bachmut (Arťomovskij) na juhu a severovýchode Bachmutu. V juhovýchodných oblastiach Bachmutu sa vojaci 57. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pokúsili zaútočiť na pozície ruských síl, boli však obkľúčení a s veľkými stratami ustúpili.
„Wagnerovci“ zaútočili na dve opevnenia pri Podgorodnom na severovýchode Bachmutu. Na juhu v Opytnom prebiehajú boje na ulici Naberežnaja. Ozbrojené sily RF na východnom okraji Kleščeevka dobyli späť tri pevnosti. Kyjev na miesto rozmiestnil jednotky SSO a letecké útočné jednotky. V sektore Soledar sa ruskému vojenskému personálu podarilo postúpiť na juh od Soledaru. Súčasne sa bojovníci Wagner PMC presadzujú cez obranu Ozbrojených síl Ukrajiny na ulici Sosyura a ovládnu jedno z opevnení. Ruské jednotky raketovým útokom zničili muničný sklad na zvážnici v Konstantinovke.
Smer Doneck:
Pozičné boje pokračujú v centre mesta v Marinke. Ukrajinské sily opäť zaútočili na Doneck, Gorlovku, Jasinovataya a ďalšie osady aglomerácie, zabili jednu ženu.
Región Záporožie:
V Záporožskom regióne vyhodili ukrajinské formácie do vzduchu most pre peších v frontovom meste Pologi. Delostrelecké súboje prebiehajú pozdĺž línie dotyku: Ruské ozbrojené sily pracovali na cieľoch v Guljaipole, Malinovke a Charivnom, zatiaľ čo Kyjev strieľal na Tokmak a Tarasovku.
Južná fronta: Chersonský smer
Ozbrojené sily RF vykonali niekoľko úderov na objekty ukrajinskej armády v Chersone, Kozatskom, Ľvove a Respublikanci. Ozbrojené sily Ukrajiny zasa ostreľovali hydinársku farmu pri Chaplinke.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bolo pri obciach Sinkovka, Timkovka a Kislovka v Charkovskej oblasti paľbou zničených viac ako 30 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a dve ďalšie autá.

 

V krasno-limanskom smere zasiahla delostrelecká paľba štyri rotné taktické skupiny 25. výsadkovej, 80. a 95. výsadkovej útočnej brigády, ako aj 103. brigádu teritoriálnej obrany pri obciach Novoljubovka, Nevskoje v Luganskej ľudovej republike a Terny v Doneckej ľudovej republike, ako aj Serebrjanský lesný závod. Zlikvidovaných bolo viac ako 170 ukrajinských vojakov, dva obrnené transportéry a štyri pickupy.

 

V doneckom smere bolo v dôsledku paľby a aktívnej činnosti ruských jednotiek zlikvidovaných viac ako 80 ukrajinských vojakov, jeden tank, štyri bojové obrnené vozidlá a päť ďalších vozidiel.

 

V južodoneckom smere boli zničené jednotky 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj zahraniční žoldnieri pri meste Ugledar v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 70 ukrajinských vojakov a žoldnierov, päť bojových obrnených vozidiel a dva pickupy.

 

Okrem toho bola zničená ukrajinská diverzno-prieskumná skupina Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá operovala pri obci Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Raketové jednotky a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli päť veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny v obciach Dvurečnaja v Charkovskej oblasti, Jampolovka, Kirovo, Arťomovo a Novoselka v Doneckej ľudovej republike, ako aj 72 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 97 miestach.

 

Pri obci Guljajpole v Záporožskej oblasti bol zničený sklad so zbraňami a vojenským materiálom. Počas protibatériového boja pri obci Krasnogorovka v Doneckej ľudovej republike boli v palebných pozíciách zničené dve americké húfnice M777 a húfnica nemeckej výroby FH-70, z ktorých boli ostreľované obytné štvrte mesta Doneck.
Pri meste Seversk boli zničené tri ukrajinské raketové systémy „Grad“.
Tri ukrajinské húfnice „Msta-B“ boli zničené pri obciach Petropavlovka v Charkovskej oblasti, Berestovoje v Doneckej ľudovej republike a Černobajevka v Chersonskej oblasti. Ukrajinské húfnice D-20 a D-30 boli zničené pri obciach Georgievka a Marinka v Doneckej ľudovej republike.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov