Tu-160
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev znovu útočil na ruské strategické bombardéry na letisku Engels

Núdzové odstávky v Kyjeve a regióne Kyjeva pokračujú, napriek tomu, že v sobotu miestne úrady oznámili „rekonfiguráciu energetického systému s obnovením jeho funkčnosti“. Prišiel pondelok a v ukrajinskej metropole, ako aj na mnohých ďalších územiach kontrolovaných kyjevským režimom, opäť dochádza k núdzovým výpadkom elektriny. Desiatky objektov a území nepriateľa v Ľvovskej, Dnepropetrovskej, Charkovskej oblasti, v časti Záporožskej oblasti obsadenej Ozbrojenými silami Ukrajiny opäť zostali na nepredvídateľnú dobu bez elektriny.


 

Kyjev medzitým komentuje incident na ruskom vojenskom letisku. Hovoríme o letisku v Engels v Saratovskej oblasti, na ktoré údajne zaútočil ukrajinský dron. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo útok s tým, že UAV bol zostrelený v nízkej výške, ale výbuch a padajúce trosky viedli k smrti troch technických pracovníkov. Vojenská technika na letisku bola údajne nepoškodená.
“Nič zlé. Je to len ďalšia vata… Ak si Rusi mysleli, že vojna sa ich hlbokého tyla nedotkne, tak nie” oznámil:Hovorca Ukrajinských vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat.

 

Telegramový kanál Baza s odvolaním sa na miestnych obyvateľov uvádza, že v meste bolo počuť signály náletov a zvuky výbuchov. V komunite Engels-online na VKontakte sa objavila fotografia , pravdepodobne požiaru na letisku a 34-sekundové video, na ktorom je počuť silný výbuch, po ktorom sa spustí alarm zaparkovaných áut. Video vyzerá ako natočené z monitorovacej kamery bytového domu. V komentároch niektorí užívatelia píšu, že došlo k dvom výbuchom. RBC-Ukrajina tiež informovala o dvoch výbuchoch v blízkosti vojenskej leteckej základne.

 

Kyjev útokom na letisko Engels zaskočil ruské strategické sily. Naposledy bolo odpoveďou zničenie energetiky celej krajiny

 

Podľa telegramového kanála Baza bola požiarna plocha po výbuchu v Engelse 120 metrov štvorcových. Guvernér Saratovského regiónu Roman Busargin, ktorý má na starosti mesto Engels, vo svojom telegramovom kanáli napísal, že informácie o incidente vo vojenskom zariadení preverujú orgány činné v trestnom konaní. Tvrdí, že v obytných štvrtiach mesta nedošlo k žiadnym mimoriadnym udalostiam, nebola poškodená ani civilná infraštruktúra.

 

Spravodajský dôstojník CIA naznačil, prečo Ukrajinci zaútočili na ruské letiská. Dôsledky ruských odvetných úderov na energetický systém

 

Letisko v Engels, ktoré je asi 700 kilometrov od najbližšieho územia kontrolovaného Ukrajinou, bolo už 5. decembra vystavené ukrajinskému útoku. Na leteckej základni sú umiestnené strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95MS. Najmä z letiska vzlietajú ruské lietadlá útočiace na ciele na Ukrajine. Tu-95MS a Tu-160 sú nosiče jadrových zbraní a sú súčasťou ruských síl jadrového odstrašovania. Satelitné snímky zachytili údajné poškodenie bombardéra Tupolev Tu-95 po útoku z 5. decembra. Ukrajina oficiálne nepotvrdila ani nepoprela, že tieto útoky vykonala práve ona, avšak americké médiá s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov sebavedome píšu, že to boli práve údery ukrajinskej armády s pomocou modernizovaných sovietskych bezpilotných lietadiel.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov