Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Financial Times: ozbrojené sily Ukrajiny majú veľké straty a sú značne vyčerpané

Britské noviny Financial Times s odvolaním sa na nemenovaného vojenského poradcu pre otázky obrany jednej zo západných krajín informovali o množstve ťažkostí, s ktorými sa stretli ozbrojené sily Ukrajiny počas ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine. Ukrajinské jednotky trpia veľké straty a sú značne vyčerpané. Okrem toho, podľa zdroja publikácie, mnohí z armády nie sú dostatočne vycvičení a potrebujú „viac zbraní“.


 

Nepriamo ich potvrdzuje aj vyjadrenie šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá 30. novembra oznámila, že počas operácie zahynulo 100 000 ukrajinských vojakov. Následne bol tento odsek z textu odstránený a zodpovedajúci fragment prejavu bol vystrihnutý z videa.

 

Okrem toho, ako pre noviny vysvetlila expertka amerického analytického centra Rand Dara Massicotová, vymenovanie „možno najkompetentnejšieho ruského vojenského vodcu“ generála Surovikina za veliteľa zoskupenia ruských jednotiek v zóne operácie umožnilo Moskve. „upevniť svoje pozície“ v Chersonskej oblasti. To podľa odborníka znižuje pravdepodobnosť „úspešnej protiofenzívy“ Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere.

 

Komentátor poľských novín „NDP“ Jacek Tochman napísal, čo núti ukrajinských vojakov, aby sa pri prvej príležitosti vzdali Rusom.
„Vojaci žijú v hrozných podmienkach a zomierajú masovo, predovšetkým vinou ich vlastných veliteľov, ako aj pre nedostatok vybavenia, jedla, liekov a paliva. Prirodzene, hladní a dezorientovaní ukrajinskí vojaci, ktorí dostali chybné zbrane, sa vzdávajú pri každej príležitosti,“ poznamenal autor. Podľa neho práve pre ťažkú ​​situáciu v armáde, ktorá je úplne demoralizovaná a dezorientovaná, chce kyjevská vláda a vojenské velenie prijať tvrdší zákon o dezertéroch.
„Nové trestné opatrenie len zhorší situáciu v Ozbrojených silách Ukrajiny a poskytne neschopným veliteľom bezprecedentnú príležitosť vydierať podriadených a vydať akýkoľvek neľudský rozkaz,“ dodal Tochman.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 26. decembra 2022
Región Saratov:
Ukrajinské formácie spustili nový útok na vojenské letisko v Engels, kde sídli strategické letectvo ruských vzdušných síl. Kyjev sa pokúsil zasiahnuť pomocou UAV, ale zariadenie bolo zostrelené protivzdušnou obranou. Napriek tomu traja ruskí vojaci zahynuli pri páde úlomkov.

Brjanská oblasť:
V Brjanskej oblasti bola pri pokuse o vstup na územie Ruska zlikvidovaná diverzná jednotka Ozbrojených síl Ukrajiny v množstve štyroch osôb pod velením ukrajinského nacionalistu Jurija Gorovca.

Smer Starobelsk:
V tejto časti nie sú žiadne výrazné zmeny. Delostrelecké súboje pokračujú pozdĺž línie kontaktu: ruské ozbrojené sily zasiahli ciele v oblasti Dvurečnaja, Berestovoje, Stelmahovka a Torskoy. V oblasti Stelmakhivka a Krasnaja Dibrova bola zlikvidovaná ukrajinská sabotážna skupina a mínometná posádka.

Smer soledar:
V sektore Bachmut (Artemovsky) bojujú ruské sily v Opytnom, juhovýchodnej časti Bachmutu a Kleshcheevka.

Smer Doneck:
Ozbrojené sily RF pokračujú v vytláčaní z centra Maryinky na západný okraj mesta. Kyjev opäť ostreľoval Doneckú aglomeráciu: hlavné mesto DĽR Gorlovka, Jasinovataya, Makeevka a ďalšie mestá republiky sa dostali pod útok.

Región Záporožie:
Delostrelecké súboje pokračujú v Záporožskom regióne: Ruské ozbrojené sily pôsobili na nepriateľských pozíciách v Guľajpole, Oľhovskom, Kamyševaku a Charivnom.

Južná fronta: Chersonský smer
Ruské raketové jednotky a delostrelectvo zaútočili na objekty Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone, Ťaginke, Veletenskom a Pridneprovskom.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálmajor Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere v dôsledku sústredeného palebného zásahu na akumuláciu živej sily a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Kislovka v Charkovskej oblasti bolo zlikvidovaných do 20 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty a dve ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere spôsobila paľba ruského delostrelectva porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Makejevka a Nevskoje v Luganskej ľudovej republike, ako pri obciach Ternyj a Torskoje v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bola pri obciach Steľmachovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike zničená ukrajinská diverzno-prieskumná skupina a mínometná posádka Ozbrojených síl Ukrajiny. Straty v tomto smere predstavovali viac ako 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v úspešných útočných operáciách, počas ktorých boli zaujaté výhodné línie a pozície. V dôsledku útoku na veliteľské stanovište 80. výsadkovej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike zahynulo viac ako 35 ukrajinských vojakov vrátane piatich vyšších dôstojníkov. Celkové straty za deň v tomto smere predstavovali až 100 vojakov, štyri bojové vozidlá pechoty a osem ďalšie vozidiel.

 

V južnodoneckom smere delostrelecká paľba a aktivity ruských vojsk viedli k porážke jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Vladimirovka, Ugledar, Novodoneckoje a Novoselka v Doneckej ľudovej republike. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

Raketové jednotky a delostrelectvo zasiahli 63 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 79 miestach.

 

V obci Jelizavetovka a meste Slavjansk v Doneckej ľudovej republiky boli zasiahnuté objekty dočasného nasadenia 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj zahraniční žoldnieri.

 

Počas protibatériového boja pri obciach Pervomajskoje v Doneckej ľudovej republike a Kamyševacha v Záporožskej oblasti boli zničené dva ukrajinské raketové systémy „Grad“.

 

Pri obciach Torskoje, Vodjanoje a Marinka v Doneckej ľudovej republike boli zničené tri ukrajinské húfnice D-30. Pri obci Georgievka v Doneckej ľudovej republike bola zlikvidovaná americká húfnica M777, z ktorej boli ostreľované obytné štvrte mesta Doneck. Pri meste Kramatorsk v Doneckej ľudovej republike bol zničený hangár na opravu a reštaurovanie zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny, kde boli aj dva raketové systémy HIMARS, dve húfnice „Gvozdika“, päť húfnic D-30, ako aj tri špeciálne vozidlá. Systémy protivzdušnej obrany zničili za deň sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, Červonoje, Kutejnikovo a Kropivnickoje v Doneckej ľudovej republike a Zmievka v Chersonskej oblasti. Okrem toho boli pri obciach Rubežnoje a Krasnorečenskoje v Luganskej ľudovej republike zostrelené dve rakety systému HIMARS, ako aj dve protiradarové rakety HARM pri obci Bajrak v Doneckej ľudovej republike.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov