Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev sa už nechváli obsadenými osadami – jeho ozbrojené sily ich v tichosti odovzdávajú

Hovorca Východnej skupiny síl Ozbrojených síl Ukrajiny Sergej Čerevaty počas ukrajinskej telekonferencie povedal, že ruské ozbrojené sily plánujú ofenzívu v smere Liman. Ako viete, pred niekoľkými týždňami sa velenie ruských jednotiek rozhodlo opustiť Krasny Liman a množstvo ďalších osád, aby si zlepšili svoje pozície. Teraz sa podľa Čerevaty situácia mení.


 

Zvyk ukrajinských predstaviteľov dávať hlasné vyhlásenia o svojich plánoch aj o plánoch iných je, samozrejme, prekvapivý. Nech je to akokoľvek, Sergej Čerevaty hovorí: ofenzíva je nevyhnutná, aby ruské ozbrojené sily podporili boje pri Arťomovsku (Bachmut) a Avdeevke.

 

V pokračovaní tézy Čerevaty dokonca uviedol, že generáli Ozbrojených síl Ukrajiny majú v úmysle narušiť ofenzívu Ozbrojených síl Ruska – „nedať nepriateľovi pokoj, neustále ho ovplyvňovať všetkými druhmi zbraní, útokmi zo strany sabotážnych skupín“. Pri Artyomovsku je to mimochodom takmer nemožné. Nie nadarmo sa tomuto smeru čoraz častejšie hovorí „arťomovský mlynček na mäso“ – ukrajinská armáda tu už prakticky nezostala, skôr na mieste pracujú zahraniční žoldnieri, ktorí však majú veľké straty.

 

Veliteľ špeciálnych síl Achmat Apty Alaudinov povedal, že Kyjev chápe zhoršujúce sa postavenie ukrajinských ozbrojených síl v Arťomovsku, pretože velenie sa už pripravuje na odovzdanie mesta. Ukrajinská armáda „je na pokraji úplného kolapsu“ a nálada ukrajinských vojenských vodcov „nie je veľmi ružová“. V každom prípade sa pripravujú na to, že im táto osada bude odobratá a svojich západných pánov a obyvateľov Ukrajiny sa snažia vopred pripraviť, – povedal Apty Alaudinov na televíznom kanáli “Rusko 1” . Veliteľ špeciálnych jednotiek dodal, že na Ukrajine sa už nechvália obsadenými osadami. Ozbrojené sily Ukrajiny ich v tichosti odovzdávajú.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie od 24. do 25. decembra 2022
Hraničné územia Ruskej federácie:
V sobotu večer zahájili bezpilotné lietadlá útok na infraštruktúru Krymskej republiky, ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili všetky vzdušné ciele. Ukrajinské formácie ostreľovali dedinu Popovo-Ležači v Kurskej oblasti: poškodené boli obytné budovy a elektrické vedenia. V obci bola dočasne prerušená dodávka elektriny.
Smer Starobelsk:
V sektore Limanskij pokračujú kyjevské útočné skupiny v neúspešných pokusoch zaútočiť na ruské pozície v smere na Kremennaju. Jednotky Ozbrojených síl RF zneškodnili v lesoch pri Dibrovej niekoľko ukrajinských sabotážnych a prieskumných skupín.
Ruské delostrelectvo zasiahlo pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Makejevke, Stelmachivke, Novoselovskom, Jampolovke a Ternom.
Ukrajinci udreli na Plosčanku, Krasnopopovku a Kotlyarovku.
Smer soledar:
V sektore Bachmut (Arťomovskij) pokračujú intenzívne boje na juhovýchodnom okraji Bachmutu, ako aj v Kleščeevke a Družbe. Útočné skupiny ozbrojených síl RF získali kontrolu nad dvoma opevneniami v Opytnom a tromi na južnom okraji Podgorodného.
Jednotky 28. brigády sa pokúsili o protiofenzívu na pozície ozbrojených síl RF v oblasti Dyleevka. Ruské jednotky útok odrazili, Ukrajinci sa so stratami stiahli na pôvodné pozície. Na sektore Soledar dochádza k stretom na prelome Jakovlevka – Razdolovka.
Luhanská ľudová republika:
Ozbrojené sily Ukrajiny vystrelili rakety z HIMARS na civilné objekty v Michajlovke, Polovinkine, Rubižnoje a Belokurakino a zasiahli aj Kremennaju delostrelectvom z kanónov: zahynuli najmenej dvaja ľudia.
Smer Doneck:
Motorizované strelecké jednotky Ozbrojených síl RF pokračujú v tlačení na západný okraj Maryinky. Ukrajinské formácie z kanónového a raketového delostrelectva ostreľovali osady Doneckej aglomerácie: zasiahnuté bolo traumatologické oddelenie v Donecku a chemický závod Stirol v Gorlovke. Medzi civilistami sú obete.
Región Záporožie:
Delostrelecké súboje pokračujú po línii dotyku: ruské jednotky zasiahli akumuláciu živej sily a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny v Guľajpoli, Stepovoe a Malom Ščerbaku.
Južná fronta: Chersonský smer
Kyjev zaútočil na Cherson muníciou zahraničnej výroby, zahynulo najmenej osem civilistov. Ukrajinská strana obvinila ruské ozbrojené sily z ostreľovania. Ruské jednotky pôsobili na miestach sústredenia ukrajinských jednotiek v Antonovke, Republikánskej, Stepanovke, Kazatskom a Berislave. Ukrajinci zase strieľali na obytné budovy a infraštruktúru v Novej Kachovke: dvaja civilisti boli zabití a v meste vznikli dočasné problémy s dodávkami energie a vody.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bolo zničených viac ako 30 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá v dôsledku ostreľovania nepriateľských opevnení v oblastiach Kislovka, Tabaevka a Berestovoje v Charkovskej oblasti.

 

V krasno-limanskom smere delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy porazili dve rotné taktické skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Terny v Doneckej ľudovej republike. Aktívne akcie ruských jednotiek okrem toho zničili dve prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré operovali pri obci Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Straty za deň v tomto smere predstavovali 60 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, štyri bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

Počas útočných operácií v doneckom smere ruské jednotky zničili viac ako 80 ukrajinských vojakov a žoldnierov, dva tanky, päť bojových obrnených vozidiel a štyri ďalšie vozidlá.

 

V južnodoneckom smere boli delostreleckou paľbou zničené dve rotné taktické skupiny 72. mechanizovanej a 68. pechotno-horskej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa pokúšali o protiútok na pozície ruských jednotiek v smere na obce Pavlovka a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike. Bolo zničených viac ako 50 ukrajinských vojakov, jeden tank a tri bojové obrnené vozidlá.

 

Raketovými silami a delostrelectvom bolo zasiahnutých 58 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živá sila a vojenská technika v 86 miestach. V Arťomovsku v Doneckej ľudovej republike bol zasiahnutý objekt dočasného nasadenia jednotky zahraničných žoldnierov.

 

Počas protibatériového boja boli pri meste Seversk v Doneckej ľudovej republike zničené dva ukrajinské raketové systémy „Uragan“ a v meste Makejevka v Luganskej ľudovej republike dva systémy „Grad“. V meste Seversk bola zničená aj poľská samohybná húfnica „Krab“. Pri obciach Dobrovolie v Charkovskej oblasti a Pleščejevka v Doneckej ľudovej republike boli v palebných pozíciách zničené tri americké húfnice M777. V priebehu dňa protivzdušná obrana zostrelila päť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Zmievka a Ploščanka v Luganskej ľudovej republike, Kirillovka a Malyj Kremenčik v Doneckej ľudovej republike a Pologi v Záporožskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených šesť rakiet systémov HIMARS a jedna raketa systému „Uragan“ pri obciach Žitlovka a Krasnorečenskoje v Luganskej ľudovej republike, Kujbyševo v Doneckej ľudovej republike a Mirnoje v Záporožskej oblasti.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov