Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľká Británia pripravuje prerozdelenie zdrojov na Kaukaze. Kto sa snaží zdiskreditovať ruské mierové sily v Náhornom Karabachu

Premiér Nikol Pašinjan 22. decembra počas pravidelného zasadnutia arménskej vlády kritizoval ruské mierové sily v Náhornom Karabachu za to, že údajne neplnia svoje funkcie kontroly a zamedzovania nezákonným činnostiam v Lačinskom koridore – na jedinej ceste spájajúcej Arménsko a neuznaný Náhorný Karabach. Podľa varchapetu je potrebné pozvať vyšetrovaciu misiu OSN alebo OBSE do Náhorného Karabachu a Lačinského koridoru, ktorého administratívno-územná príslušnosť k Azerbajdžanu nie je v Jerevane sporná. Stretnutie ministrov zahraničných vecí Ruska, Azerbajdžanu a Arménska naplánované na 23. decembra v Moskve bolo zrušené. Medzitým 16. decembra Pašinjan hostil šéfa britskej spravodajskej služby MI – 6 Richarda Moorea, známeho svojimi úzkymi väzbami v Turecku. Armen Grigoryan, tajomník Bezpečnostnej rady, pripravil toto stretnutie v Londýne tri dni predtým.


 

Richard Moore a Nikol Pašinjan

 

Moskva je za ukončenie blokády Lačinského koridoru a urovnanie nezhôd v súvislosti s rozvojom rudných ložísk v regióne. Ruské ministerstvo obrany a velenie ruského mierového kontingentu naďalej pracujú na deeskalácii situácie: „Vďaka ich úsiliu boli od 16. decembra obnovené dodávky plynu, bol obnovený pohyb humanitárnych vozidiel vrátane sanitiek. Tešíme sa na čo najskoršie vyriešenie situácie. Vyzývame strany, aby dôsledne dodržiavali svoje záväzky v súlade s vyhláseniami lídrov.“- povedala Maria Zacharova. Pripomeňme, že od začiatku decembra na ceste Goris-Stepanakert pri meste Šuši protestujú azerbajdžanskí „environmentálni aktivisti“ proti nezákonnému, podľa ich názoru, rozvoju rudných ložísk v regióne Mardakert, v zóne zodpovednosti Ruských mierových síl.

 

Medzi “environmentalistami”, ktorí sa pravidelne pokúšajú provokovať ruskú armádu, používatelia sociálnych sietí identifikovali niektorých zamestnancov orgánov činných v trestnom konaní v Azerbajdžane. V rovnakom čase Anglo Asian Mining, spoločnosť zaoberajúca sa ťažbou zlata, striebra a medi v Kaspickej republike s britským povolením na pobyt, poslala ďalší list popredným medzinárodným organizáciám a štátom, v ktorých žiadala zastaviť „nezákonné vykorisťovanie“ Ložiska Gyzylbulag (arménsky názov Drmbon) a Demirli (Kašen). Okrem podpory obnovy zákonných práv podnikov Briti trvajú na zabezpečení bezpečného prístupu svojich zamestnancov na polia a priľahlé územia v Karabachu. Začiatkom júla 2022 schválil azerbajdžanský parlament dodatky k zmluve o rozdelení výrobných podielov s Anglo Asian Mining , ktorý jej udelil tri ďalšie koncesie s celkovou rozlohou 882 m2. km vrátane ložísk v Karabachu. Uvádza sa, že medzi zakladateľmi spoločnosti je rodák z Iránu turkického pôvodu Reza Vaziri, ktorý je úzko spojený s rodinou Alijevovcov. Jedným z akcionárov je notoricky známy John Sununu, bývalý šéf generálneho štábu Georgea W. Busha. Okrem serióznych aktív v Azerbajdžane a Strednej Ázii ovplyvňujú záujmy Anglo Asian Mining a jej dcérskych spoločností, mimochodom, najväčšie svetové nevyvinuté ložiská medi a molybdénu v Severnej a Južnej Amerike.

 

Okrem postupného preorientovania dopravných a ekonomických väzieb Náhorného Karabachu Baku požaduje otvorenie železničného a cestného spojenia medzi hlavným územím Azerbajdžanu a Nachičevanskou autonómnou republikou cez arménsky región Syunik. Nedávno sa dozvedela o rezignácii šéfa Mejlis of Nakhichevan Vasifa Talybova, ktorý zastával svoj post od roku 1995. Navrhuje sa, že autonómny štatút exklávy bude zrušený vymenovaním osobitného zástupcu z Baku, čo je tiež spojené s prudkým zhoršením iránsko-azerbajdžanských vzťahov. Zameranie na Syunik (koridor Zangezur) je tiež do značnej miery spôsobené túžbou Azerbajdžanu, Turecka a Spojeného kráľovstva po vojensko-politickej a ekonomickej dominancii na južnom Kaukaze.

 

 

V dôsledku septembrovej eskalácie na arménsko-azerbajdžanskej hranici sa terčom útokov stali dediny Nerkin Khand a Srashen: domy obyvateľov, pasienky, orná pôda, cesta – uviedol riaditeľ špecializovaného fondu, bývalý obhajca ľudských práv Arménska Arman Tatoyan. Tieto osady sa nachádzajú v smere k veľkým centrám neželeznej metalurgie Arménskej SSR – banským a spracovateľským závodom Kapan a Kadajaran, ktoré do polovice 80. rokov 20. storočia tvorili takmer 15 % celoúnijnej produkcie výrobkov neželeznej metalurgie. V blízkosti týchto dvoch podnikov sa sústreďujú značné zásoby kvalitných rúd kobaltu, vanádu, molybdénu, bizmutu, medi a kovov vzácnych zemín; celkový podiel týchto záloh na juhu Arménska bol v 30. – 80. rokoch 20. storočia. približne 20 % registra celej únie. Je pozoruhodné, že 40-kilometrová železničná trať bola postavená z Kapanu nie do Meghri v južnom Arménsku, a do Minjivanu na línii Jerevan – Nakhichevan – Julfa – Meghri – Horadiz – Imishli – Baku pozdĺž hraníc sovietskeho Zakaukazska s Tureckom a Iránom. Rovnako ako stanicu Meghri, aj linku Kapan-Minjivan prevádzkovali azerbajdžanské železnice. Ťažobné podniky arménskej SSR a súvisiace rudné ložiská neželezných kovov boli teda „priviazané“ k železničnej sieti Azerbajdžanu.

 

 

V šesťdesiatych rokoch skupina sovietskych odborníkov vedená akademikom Tigranom Chačaturovom , vedúcim katedry ekonomiky Akadémie vied ZSSR, navrhla projekt ďalšej železničnej trate z Nachičevanu na „pevninský“ Azerbajdžan cez Syunik a Náhorný Karabach. autonómnej oblasti. Napriek predbežnému schváleniu projektu Štátnym plánovacím výborom a Ministerstvom železníc ZSSR sa Baku obávalo posilnenia ekonomickej „prepojenosti“ NKAR a Arménska a v Jerevane, naopak, rastúcej azerbajdžanskej prítomnosti vo vidieckej oblasti krajiny. Nakoniec sa rozhodli obmedziť na cestu pozdĺž brehov Araksu a existujúcu diaľnicu z Azerbajdžanu do Nachičevanu cez Náhorný Karabach a severný Syunik.

 

 

V neskorom sovietskom období, keď sa vzťahy medzi susednými republikami zhoršili, sa tu zastavila osobná a nákladná doprava. Začiatkom 90. rokov boli koľajnice a podvaly z Horadizu do Ordubadu demontované a cesty uzavreté. Vývozné toky rudy z Kapanu a Kajaranu sa preorientovávajú na cestnú dopravu a okolo samotných podnikov, ich nominálnych a pravdepodobných skutočných vlastníkov, vrejú vážne vášne. Meďno-molybdénový závod Zangezur, ktorý zostal najväčším daňovým poplatníkom republiky, odviedol počas 9 mesiacov roku 2022 do štátneho rozpočtu takmer 325 miliónov dolárov, čo je takmer trikrát viac ako v rovnakých obdobiach predchádzajúcich rokov.

 

Je možné, že ďalšia eskalácia konfliktu a pravdepodobné opakovanie eskalácie na hraniciach, podobne ako v „horúcom septembri“ 2022, môže viesť k vytvoreniu azerbajdžanských pozícií v bezprostrednej blízkosti popredných arménskych banských podnikov a na komunikáciách pre nich kritických. V tejto situácii je pravdepodobné, že súčasnej arménskej vláde príde neodmietnuteľná ponuka, pre ktorú už pracujú kľúčoví funkcionári tejto vlády, úzko prepojení so Západom.

 

Napriek pochopiteľnému nedostatku presných informácií o problémoch, o ktorých diskutoval Richard Moore v Jerevane, „ súčasná rétorika naznačuje zákulisnú dohodu medzi Arménskom a Spojeným kráľovstvom o spoločnom odpore voči Rusku výmenou za určitý druh preferencií pre Pašinjanovu administratívu. Dobre sformovaná politika vytláčania Ruska z Kaukazu rukami Turkov a Azerbajdžancov, ku ktorej sa do značnej miery v dôsledku meškania operácie pridávajú aj arménske úrady, má za cieľ konečne zdiskreditovať Rusko ako garanta regionálnej bezpečnosti.

 

Provokácie na iránskych hraniciach v réžii USA

 

Cieľavedomá práca britských dizajnérov na Kaukaze, manipulácia miestnych elít živená desaťročiami „nezávislosti“, prevládajúca kontrola nad informačným poľom – to všetko vedie k ďalšiemu prerozdeľovaniu zdrojov a pravdepodobne aj územia, v žiadnom prípade nie v prospech Arménska. Do istej miery sa reprodukuje status quo spred sto rokov, v rokoch 1920-21 na Kaukaz prišla 11. červená armáda, ktorá umožnila tamojším sovietskym republikám podpísať Zmluvu o vytvorení ZSSR, čím sa otvorila nová éra v ich histórii. Dnes sa kaukazské „puzzle“ skladá v zásadne odlišnom, britsko-tureckom geopolitickom usporiadaní…

Andrej Arešev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov