Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev opäť útočil na Krym. Elitná horská útočná brigáda bola zničená pri Soledare

V noci z 23. na 24. decembra ukrajinské velenie po krátkej odmlke pre nepriaznivé poveternostné podmienky obnovilo pokusy o zasiahnutie ruských cieľov na území Krymského polostrova. Sedem čínskych komerčných dronov Mugin-5 o 19.30-20.00 večer vzlietlo z medzinárodného letiska v Odese a smerovalo na Krym na vopred určené súradnice. Po pár hodinách sa k polostrovu priblížili z Bakalskej kosy v okrese Razdolnensky. Päť z nich zostrelili posádky protilietadlového raketového systému S-300 a protilietadlového raketového systému Pancir-S1 nad vodami Karkinického zálivu.


 

Ďalšie dva išli smerom na Džankoy a na Simferopol. Obe boli zostrelené ruským vojenským personálom okolo 01.00 – 02.00 24. decembra. Jeden – pri pokuse zasiahnuť ropný sklad pri Nižnegorskom a druhý zamýšľal zasiahnuť TPP Tavričeskaya blízko administratívneho centra republiky. Napriek tomu, že Ozbrojené sily Ukrajiny vykonali útok bez znaku charakteristického pre všetky predchádzajúce pokusy – vo vzduchu neboli žiadne lietadlá a bezpilotné prostriedky prieskumných lietadiel NATO. Ozbrojené sily Ukrajiny pravdepodobne pochopili, že prítomnosť „Global Hawk“ alebo RC-135 bola príliš podozrivá a pokúsili sa využiť efekt prekvapenia. Zároveň je celkom možné použiť Bayraktar z Odesy na sledovanie akcií ruskej protivzdušnej obrany. Kamery na ňom nainštalované navyše umožňujú vykonávať prieskum na veľkú vzdialenosť, ako to bolo v lete na ostrove Zmejnyj.

 

Úloha bezpilotných lietadiel sa so začiatkom operácie výrazne rozšírila. Teraz sa okrem vojenského vývoja aktívne používajú aj komerčné UAV, ktoré ich „remeselne“ vybavujú potrebnými zbraňami. Takýto prieskumno-úderný nástroj má veľký potenciál na využitie vďaka extrémne nízkej cene, ľahkej údržbe a vysokej kvalite fotoaparátu. Ozbrojené sily Ukrajiny ich takmer každý deň využívajú desiatky, pričom sa v skutočnosti neobávajú strát. Náklady na jeden Mugin-5, ktorý je voľne dostupný, nepresahujú desaťtisíc dolárov, čo je oveľa menej ako náklady na výrobu protilietadlových rakiet pre moderné systémy protivzdušnej obrany. Preto sa ukrajinské velenie bude naďalej pokúšať o útoky na Kryme pomocou týchto jednoduchých, ale nebezpečných systémov.

 

 

Ruské ministerstvo obrany informuje o priebehu útočných operácií Ozbrojených síl RF západne od Donecka, kde bola zničená konsolidovaná skupina zahraničných žoldnierov. V oblasti Razdolovka (DĽR, neďaleko Soledaru) bola porazená jednotka 10. horskej útočnej brigády, ktorá je považovaná za elitnú. Veliteľstvo tejto brigády sa nachádza v Ivano-Frankivskej oblasti. Spočiatku sa regrutovalo presne podľa ideologického princípu. Následne bolo mnoho vojenského personálu brigády vyškolených vo výcvikových strediskách na území krajín NATO, vrátane Nemecka a Británie. Nenávratné straty za deň v tomto smere predstavovali 60 ukrajinských vojakov a žoldnierov, štyri obrnené transportéry a tri pickupy.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere zasiahli delostrelecké údery živú silu a vojenskú techniku ​​jednotiek 14. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Petropavlovka a 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajina pri obci Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti. Zlikvidovaných bolo až 50 ukrajinských vojakov, štyri bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere v dôsledku ruských leteckých úderov a delostreleckých náletov na pozície jednotiek 111. brigády teritoriálnej obrany pri obci Torskoje a 25. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Terny v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a štyri ďalšie vozidlá.

 

V rámci útočných akcií v doneckom smere ruské jednotky zničili spojenú taktickú skupinu zahraničných žoldnierov a porazili jednotky 10. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Razdolovka v Doneckej ľudovej republike. Straty nepriateľa v tomto smere predstavovali 60 ukrajinských vojakov a žoldnierov, štyri obrnené transportéry a tri pickupy.

 

V južnodoneckom smere v dôsledku leteckých a delostreleckých útokov na koncentráciu jednotiek 92. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Vodianoje v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 40 ukrajinských vojakov, štyri bojové obrnené vozidlá a šesť ďalších vozidiel.

 

Raketové jednotky a delostrelectvo ruskej skupiny síl zasiahli veliteľské stanovište 65. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Ležino a sklad raketových a delostreleckých zbraní v obci Novoselovka v Záporožskej oblasti, ako aj 53 delostreleckých jednotiek v palebnom postavení, živú silu a vojenskú techniku v 92 miestach.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných síl zostrelili lietadlo Su-27 ukrajinských vzdušných síl pri obci Kamyševka v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho boli zostrelené ukrajinské vrtuľníky Mi-24 a Mi-8 pri obciach Selidovo a Gruzskoje v Doneckej ľudovej republike. Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl pri obci Kirovo v Doneckej ľudovej republike. Taktiež bolo zostrelených pätnásť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Jegorovka, Jelenovka, Kirillovka, Volodino, Arťomovsk a Oľginka v Doneckej ľudovej republike, Kolomyjčicha v Luganskej ľudovej republike, Novaja Zburjevka v Chersonskej oblasti a Pologi v Záporožskej oblasti.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov