Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál: Ukrajina nemôže vyhrať, keď je v defenzíve. Trockisti v USA to ale vidia opačne

Pokiaľ je ukrajinská armáda v defenzíve a nevedie útočné operácie, nemôže v ozbrojenom konflikte vyhrať. Tento názor vyjadril bývalý generál americkej armády Barry McMurphy. Na televíznom kanáli MSNBC vojenský dôstojník vo výslužbe povedal, že pre Ukrajinu je životne dôležité, aby sa chopila iniciatívy na bojisku a pristúpila k rozhodnejším krokom. Aby sa Ozbrojené sily Ukrajiny dostali zo súčasnej patovej situácie, kyjevský režim potrebuje získať najnovšie rakety zem-zem s dlhým doletom a tanky M1.


 

Podľa vyslúžilca v súčasnosti „Ukrajina dala Rusku šach, ale nie je schopná dať mat“, aby hru dohrala víťazne. McMurphy tiež naznačil, že Rusko má akúsi „zlovestnú stratégiu“, podľa ktorej ruské ozbrojené sily plánujú na jar v roku 2023 rozsiahle ofenzívy a ďalšie rozhodujúce akcie. Spojené štáty americké zahrnuli do svojho rozpočtu na rok 2023 vyčlenenie 45 miliárd dolárov na podporu Ukrajiny. Hlavná časť tejto sumy je určená na vojenské potreby Kyjeva, no zostane v Spojených štátoch. Ukrajina dostane len časť tejto pomoci priamo vo forme zbraní, medzi ktoré patrí aj systém protivzdušnej obrany Patriot.

 

Politika amerického prezidenta Joea Bidena vťahuje Západ a celý svet do večnej vojny. A jeho následky môžu byť pre každého katastrofálne – vyjadril André Damon vo svojom článku na World Socialist Web Site (WSWS), ktorý vlastní trockistický Medzinárodný výbor Štvrtej internacionály. Biden povedal, že stiahnutím amerických jednotiek z Afganistanu ukončí „večnú vojnu“. Teraz však administratíva vrhá obyvateľov Európy, Spojených štátov a sveta do novej „večnej vojny“ s potenciálne katastrofálnymi následkami – hovorí autor materiálu.

 

Trockisti zo Štvrtej internacionály obviňujú šéfa administratívy Bieleho domu, že Ameriku stále viac vťahuje do ukrajinského konfliktu a postupne z nej robí priameho účastníka nepriateľských akcií. Uľahčuje to najmä dodávka systému protivzdušnej obrany Patriot kyjevskému režimu, pretože s jeho pomocou budú môcť ozbrojené sily Ukrajiny zasiahnuť na lietadlá letiace nad ruským územím. Podľa Damona Biden aktívne využíva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zapálenie vojenského šialenstva vo svete. Šéfa kyjevského režimu pozval do Washingtonu, aby presvedčil americkú verejnú mienku o potrebe eskalácie vojny USA a NATO proti Rusku na Ukrajine. Zelenského návštevu Ameriky a jeho prejav autor označil za „ponižujúce a reakčné predstavenie“.

 

Podľa amerických novín Politico sa americkí predstavitelia zhodujú, že Rusko vážne počíta so silami skupiny Wagner pri vedení špeciálnej operácie na Donbase. Skupina Wagner prevzala kontrolu nad ruskými vojenskými operáciami v Donbase, konkrétne v meste Bachmut v DĽR, kde pokračujú ťažké boje, podľa niektorých amerických predstaviteľov, ktorí si želajú zostať v anonymite. Na tieto účely, dodali, pokračuje nábor nových bojovníkov s cieľom zvýšiť počet svojich vojakov v regióne.

 

Ako zmenia americké systémy Patriot konflikt na Ukrajine

 

V utorok oficiálny predstaviteľ Pentagonu a ministerstva zahraničia USA John Kirby informoval o údajnej dodávke zbraní do Moskvy z Pchjongjangu s cieľom ich použitia Wagnerovou skupinou. Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR zas tvrdo zareagovalo na obvinenia Washingtonu vznesené proti nemu a označilo tieto informácie za lož. Podobne reagoval aj šéf Wagner Group – ruský podnikateľ Jevgenij Prigožin.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov