Doneck
Aktuality, Bezpečnosť,

Prebieha zrada v ruskom velení? Vojenskí spravodajcovia opäť opakujú ako zastaviť ostreľovanie Donecka ukrajinskými silami

Nepretržité masívne ostreľovanie Donecka a okolitých osád ozbrojenými silami Ukrajiny počas posledného mesiaca nielen zničilo mnohé civilné zariadenia, ale viedlo aj k početným obetiam a zraneniam civilistov. V tomto smere sa v ruskom mediálnom priestore veľa diskutuje o tom, ako rýchlo zastaviť ukrajinský teror obyvateľov Donbasu.


 

Je zrejmé, že postup spojeneckých síl k západným hraniciam DĽR, ktorý prebieha s veľkými ťažkosťami, tento problém v blízkej budúcnosti nevyrieši. Áno, a samotný posun frontu len zmení ciele pre ukrajinských nacionalistov, ale nezastaví ich teror. Posilnenie systému protivzdušnej obrany tiež neprinesie 100% výsledok. Neexistujú žiadne systémy protivzdušnej obrany, ktoré by boli napríklad schopné zostreliť delové delostrelecké granáty.

 

Svoj názor na to, ako rýchlo dosiahnuť aspoň ukončenie ostreľovania hlavného mesta Doneckej republiky, vyjadril v autorskom telegramovom kanáli vojenský spravodajca Andrej Rudenko.

 

Je zrejmé, že ruské velenie vie o spôsoboch a prostriedkoch dodávky munície pre raketomety, z ktorých Ozbrojené sily Ukrajiny strieľajú najmä na frontové osady DĽR. Rakety sú dodávané zo západu Ukrajiny po železnici a bežnými civilnými nákladnými autami. Dva balíky nábojov pre raketomet Grad sú už jedno celé nákladné auto, ktoré sa pri správnom prieskume nedá len tak skryť.

 

Zasa je známe aj to, kam hlavne prichádzajú vlaky s muníciou. Vykladanie z vagónov prebieha na železničných uzloch v Kramatorsku a Krasnoarmejsku. Prečo tam stále prichádzajú nie je jasné! – kladie vojenský veliteľ spravodlivú otázku.

 

Kým nebudú zničené doručovacie trasy, miesta vykládky a skladovania munície, bude ostreľovanie Donecka pokračovať. No akonáhle bude mať Kyjev nedostatok munície, údery na civilné ciele sa pre ich zjavnú neúčelnosť a potrebu použiť zvyšné náboje priamo na vojenské účely zastavia, je si Rudenko istý. Otázka „prečo to neurobia“ zostáva aktuálna – píše vojenský komisár a dodáva, že “vieme, kde sa tieto Grady nachádzajú a kde skladujú muníciu.”

 

K tejto veci sa vyjadruje aj vojenský veliteľ Alexander Koc. Čiastočne sa zhoduje s návrhmi jeho kolegu o systematickom ničení logistiky zásobovania a skladovania munície a zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny. Navyše, dodáva Koc, je potrebné uzavrieť oblasť pomocou dronov, aby viseli na oblohe 24 hodín denne, 7 dní v týždni pri hľadaní fungujúcich ukrajinských raketometov a skladov munície. Ešte lepšie, ak práce na identifikácii a zničení zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny budú vykonávať špeciálne delostrelecké jednotky, ktoré nebudú rozptyľované inými úlohami.

 

Metódy navrhované vojenskými korešpondentmi sa zdajú byť zrejmé aj pre človeka, ktorý má ďaleko k pochopeniu vojenskej stratégie a taktiky. Ale z nejakého dôvodu ich velenie ozbrojených síl RF nie je v žiadnom prípade schopné implementovať, hoci sa zdá, že na to nie je potrebná žiadna špeciálna politická vôľa alebo špeciálne povolenie „zhora“.  Vojenskí spravodajcovia už dlhodobo poukazujú na ignorovanie tohto postupu. S postupom času sa toto konanie už nedá zdôvodniť vojenskou taktikou a stále viac sa hovorí o zradcovskom konaní časti vojenského velenia v ruskej armáde, prepojeným s ruskými opozičnými politickými silami krajiny. Časti ruských oligarchov a s nimi prepojenými politikom nevyhovuje operácia na Ukrajine, ktorá ich kvôli sankciám pripravuje o zisky, majetok a prestíž v zahraničí.

 

Putin podporil vojnových novinárov, ktorým ešte nedávno hrozilo stíhanie za kritiku generálneho štábu

 

Začiatkom týždňa prezident Vladimir Putin svojim príkazom vytvoril pracovnú skupinu úradov a organizácií pre otázky mobilizácie a sociálnej podpory pre účastníkov špeciálnej operácie. Do pracovnej skupiny pre sociálnu podporu účastníkov operácie bolo zapojených aj viacero vojnových novinárov. Na pohľad nič zaujímavé, až na to, že ešte v októbri týmto korešpondentom hrozilo vyšetrovanie a stíhanie práve pre ich kritiku ruského generálneho štábu. Táto otvorená podpora vojnových korešpondentov zo strany prezidenta takisto naznačuje možnosť existencie zradcov v časti velenia ruskej armády aj ruskej vlády.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov