Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda sa stane veľkou

Podľa ministra obrany RF Sergeja Šojgu, cieľom je zvýšiť jej počet na 1,5 milióna osôb. Ruskí vojenskí novinári a špecialisti tvrdia, že aj bojové pole Ukrajiny odhalilo, čo treba vo vojsku „reparovať“ a upevňovať.


 

Prejdime k faktom
Čo principiálne nové sa má objaviť v ruskej armáde? Keďže na severozápade hrozí, že členmi NATO sa stanú Fínsko a Švédsko, nie je vylúčené, že sa u nich objavia základne Severoatlantického paktu. Pre Rusko to znamená, že musí vojensky prikryť 1200 km hranicu s Fínskom. Preto na severozápade vznikne nové zoskupenie ruských vojsk.

 

„Teraz sa pozrime na juhozápad,“ orientujú nás ruskí odborníci. „Presnejšie, na Chersonskú a Záporožskú oblasť. Aké ohrozenia tam treba eliminovať, to je jasné aj školopovinnému žiačikovi. Našou odpoveďou bude sformovanie troch nových motostreleckých divízií.“

 

No a keďže v decembrovom referáte ministra Sergeja Šojgu sa najčastejšie používal pojem „sformovať“, tak teda rátajme:
a/ Vo výsadkových vojskách treba dodatočne sformovať dve výsadkovo-útočné divízie.
b/ Pre každú vševojskovú (motostreleckú i tankovú) armádu treba sformovať zmiešanú leteckú divíziu a brigádu armádneho letectva s 80 až 100 helikoptérami.
c/ Sformovať tri veliteľstvá leteckých divízií, 8 bombardovacích leteckých plukov, 1 stíhací letecký pluk, 6 brigád armádneho letectva.
d/ Na vytvorenie delostreleckých záloh treba na strategických smeroch sformovať 5 delostreleckých divízií vojenských okruhov a taktiež delostrelecké brigády mohutnej palebnej sily.
e/ V pobrežných vojskách vojenského námorníctva treba zo súčasných brigád námornej pechoty sformovať 5 divízií námornej pechoty.
(Odborníci v tejto súvislosti poukazujú na negatívnu stránku reformy bývalého ministra A. Serďjukova a náčelníka GŠ OS RF N. Makarova, pretože to boli oni, kto presadzoval premenu divízií na brigády – čiže dnes sa spúšťa spiatočka ich reformy. Vynútili si ju aj boje na Ukrajine.)
f/ Už bolo vyhlásené rozhodnutie o preformátovaní 7 motostreleckých brigád na motostrelecké divízie.

 

3 ks Tu-160 (Blackjack) budú zmodernizované na verziu „M“

 

Už to tak býva, že…
…nová reforma armády si vyžiada zrušenie starej. Musí totiž nastať oprava starých chýb.
Chcete príklad? Budú nanovo vytvorené dva vojenské okruhy, ktoré zmizli. Moskovský a Leningradský.

 

Bol ťah na outsourcing zločinom?
Prechod na „módny“ outsourcing v rokoch 2008-2012 sa podobal skôr na zločin. Podľa ministra Šojgu totiž „spôsobil zničenie vojskových opravárenských orgánov, čo negatívne ovplyvnilo prevádzkyschopnosť výzbroje a techniky“.  No a to je ešte jemne povedané, pretože vojská počas špeciálnej operácie pociťovali ostrý deficit opravárenských jednotiek, čo sa prejavilo v tom, že neprevádzkyschopná technika bola ponechávaná na bojovom poli. Na budúci rok budú preto sformované tri opravárenské závody a posilnené opravárenské jednotky vo vojskových článkoch.

 

Ešte jedna náprava
Pričom ide o nápravu „osudovej chyby“, ktorá spôsobila, že bývalé reálne funkčné vojenské správy a doplňovacie strediská sa časom zmenili na odkladacie miesta pre dôstojníkov v zálohe. Skutočných profesionálov (s mizernou mzdou) často nahrádzali babičky. Odteraz bude v doplňovacích strediskách zavedená civilná štátna služba, vrátane zvýšenia počtov funkcií s vojenskými hodnosťami.

 

Vzdanie sa liberalizmu
Špeciálna operácia odhalila, že štát sa svojho času dostal do pazúrov liberálnych názorov o tom, že potrebujeme „malú, ale funkčnú armádu“. Lenže keď prituhlo, ukázalo sa, že na bojovom poli je nedostatok „bodákov“. Preto treba toto pochybenie radikálne opraviť. Počet Ozbrojených síl Ruska bude dovedený do 1,5 milióna (teda vyrastie o 350 tisíc ľudí), z čoho bude 695 tisíc vojakov viazaných službou na kontrakt.

 

Mimochodom, minister S. Šojgu navrhol zmeniť aj povolávací vek. A síce postupne ho zdvihnúť z 18 na 21 rokov (je to aj z dôvodu, že mládež začala neskoršie dospievať, 18-roční chlapci sú príliš mladí, aby sa stali bojovníkmi). Zdvihne sa aj horná veková hranica na povolávanie z 27 na 30 rokov.

 

Čo čaká ruskú armádu v novom roku?
Do výzbroje bude zaradených 22 odpaľovacích zariadení medzikontinentálnych balistických rakiet „Jars“, „Avantgard“ a „Sarmat“, tri strategické bombardéry Tu-160M, atómový ponorkový krížnik „Imperátor Aleksandr III.“, 4 ponorky a 12 lodí. Zvýšia sa aj dodávky vysokopresných hypersonických rakiet „Kinžal“ a „Cirkon“.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov