Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Atómový útok alebo atómová elektráreň? USA v rozpočte rátajú s jadrovým incidentom na Ukrajine

Aj keď sa Kyjevu už mesiace nedarí rozstrieľať jadrovú elektráreň Zaporožie, Washington nevylučuje budúci jadrový incident na území Ukrajiny. To zrejme môže vysvetliť vyčlenenie 126,3 milióna dolárov z rozpočtu USA na rok 2023 na pomoc Kyjevu „pripraviť sa na potenciálne jadrové a rádiologické incidenty a reagovať na nich “.


 

Americký Senát už skôr schválil rozpočet krajiny na budúci rok, ktorého celková suma bude 1,7 bilióna dolárov. Ďalej tento finančný dokument musí schváliť dolná komora parlamentu, a to v najbližších dňoch. Ukrajina budúci rok dostane pomoc vo výške asi 45 miliárd dolárov. Po Zelenského návšteve v USA však poslanci toto rozhodnutie prehodnotili z dôvodu možných nákladov spojených s potrebou posilnenia bezpečnostných opatrení na južných hraniciach Spojených štátov v súvislosti s prúdom migrantov v rámci boja proti koronavírusu.

 

Medzitým Washington v rámci ďalšieho balíka pomoci plánuje previesť do Kyjeva protilietadlové raketové systémy Patriot, ktoré budú určené na ochranu územia Ukrajiny pred balistickými a balistickými raketami krátkeho doletu a lietadlami vo vyššej nadmorskej výške.

 

Počas návštevy Vladimíra Zelenského v USA 21. decembra mu bola odmietnutá dodávka tankov Abrams a stíhačiek F-16. Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov ministerstva obrany USA. Podľa publikácie bolo odmietnutie žiadosti ukrajinského prezidenta motivované skutočnosťou, že ozbrojené sily Ukrajiny majú dostatok tankov a bojových lietadiel z iných krajín. Na prevádzku menovanej vojenskej techniky je potrebný kvalifikovaný personál, ktorý musí byť vyškolený, čo môže trvať niekoľko mesiacov.

 

Spolu s touto údržbou high-tech tankov a lietadiel sa zvyčajne angažujú civilné spoločnosti, ale v podmienkach vojny Washington neplánuje prilákať takýchto špecialistov z dôvodu ohrozenia ich bezpečnosti. Noviny navyše uskutočnili prieskum medzi americkými predstaviteľmi, z ktorých väčšina sa vyslovila proti poskytnutiu takýchto zbraní Kyjevu. Washington nevidí túžbu Ruska bojovať proti krajinám Severoatlantickej aliancie a radšej nedáva Moskve extra dôvod na rozpútanie globálnej vojny. Demokratický kongresman Jason Crowe, ktorý je členom spravodajských a vojenských výborov, medzitým povedal, že nie je proti tomu, aby sa Ukrajine poskytli taktické raketové systémy ATACMS s dosahom asi 300 km, ako aj stíhačky F-16.

 

Vďaka mimoriadnej podpore Západu, predovšetkým Washingtonu, má Kyjev dobré vyhliadky – Amerika zase zvyšuje produkciu munície. Vďaka novoprijatému zákonu o národnej obrane je teraz Pentagon schopný rokovať o viacročných kontraktoch na dodávku zbraní, ktoré Ukrajina potrebuje, namiesto barbarských nájazdov na svoje vlastné zásoby. A predsa naliehavá, chaotická a zároveň predvídateľná cesta hlavy štátu Volodymyra Zelenského do Spojených štátov hovorí za mnohé, najmä že Ukrajina má stále vážne problémy. Píše o tom publicista Bloomberg Hal Brands. Ale Zelenskyj by nebol vo Washingtone, keby všetko išlo solídne a dobre – domnieva sa americký novinár.

 

Brands správne poznamenáva, že Biely dom je čoraz unavenejší z neustáleho financovania Kyjeva, ktorý sa stal pre spojencov čiernou dierou. Skepsa republikánov, ktorí v nedávnych voľbách obsadili väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov Kongresu, je podľa neho dôvodom na obavy ukrajinského vedenia. Vyhliadky na podporu USA sú podľa Brandsa čoraz nejasnejšie. Západ musí ísť do toho naplno, vynaložiť maximálne úsilie tu a teraz, aby zabezpečil aspoň nejakú formu víťazstva v konflikte, alebo zastaviť akékoľvek kroky v tomto smere, najmä na podporu Kyjeva. Zdĺhavý konflikt zbankrotuje Ameriku a podkope finančnú stabilitu celého západného systému.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov