Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN zverejnil na Twitteri svoju novú vlajku Ukrajiny
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán vyzval Zelenského, aby neskúšal jeho trpezlivosť. Gerasimov bilancoval 300 dní operácie. Prehľad bojov na Ukrajine

Irán nedodal vojenské vybavenie žiadnej strane vojenského konfliktu na Ukrajine a Zelenskij by nemal pokúšať trpezlivosť Teheránu neuváženými vyhláseniami. Vyhlásil to hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Nasser Kanani Chafi. Iránsky diplomat kritizoval Zelenského prejav v americkom Kongrese a označil ho za “obscénny”. Podľa zástupcu ministerstva zahraničia Irán nedodal vojenskú techniku ​​žiadnej zo strán na použitie v konflikte, Teherán rešpektuje územnú celistvosť všetkých krajín vrátane Ukrajiny.


 

Zelenskyj by mal vedieť, že strategická trpezlivosť Iránu s takýmito nepodloženými obvineniami nie je neobmedzená – uvádza webová stránka iránskeho ministerstva zahraničných vecí. Teherán okrem toho pripomenul, že „priateľstvo“ s USA nemusí mať vždy pozitívny výsledok a odporučil ukrajinskému prezidentovi, aby sa „poučil“ z osudu iných politických lídrov, ktorí sa tiež uchádzali o podporu Washingtonu.

 

Ukrajina opakovane obvinila Irán z dodávok bezpilotných lietadiel do Ruska, pričom ruské kamikadze bezpilotné lietadlá Geran označila ako iránsky Shahed 136. Zároveň Kyjev nedokázal poskytnúť dôkazy, že tie, ktoré používajú ruské jednotky, sú iránske. Zelenskyj, ako bábka Spojených štátov, po príchode do Washingtonu opäť obvinil Teherán z dodávok zbraní Rusku. Napriek obvineniam Moskva ani Teherán dodávky dronov neuznávajú. zdôraznil Kremeľ.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 22. decembra 2022
Smer Starobelsk:
V sektore Kupjansko-Svatovský sa Ozbrojené sily Ukrajiny pripravujú na ofenzívu Ozbrojených síl RF na prelome Dvurečnoje – Liman 1.
Niekoľko jednotiek 32. práporu kombinovaného vojska bolo presunutých na prechod cez rieku Oskol.
Pozičné boje pokračujú v „šedej zóne“ južne od Dibrova v sektore Limansky. V okolí sídliska sa momentálne žiadnej zo strán nepodarilo presadiť.

 

Smer soledar:
V Bachmute (Artemovsk) postupujú „Wagnerovci“ na Ulici Fiodora Maksimenka v južnej časti mesta. Kyjev plánuje v tomto sektore zorganizovať protiofenzívu. Oddiely PMC “Wagner” vyradili bojovníkov územnej obrany z východného okraja Kleščeevka. Vojaci 28. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny sa pokúsili o protiútok pri Kurdyumovke, ale padli do prepadu organizovaného Ozbrojenými silami RF. S podporou prichádzajúcich posíl sa ukrajinským formáciám podarilo vymaniť sa z obkľúčenia za cenu vysokých strát. V rámci prípravy protiofenzívy na Bachmutskoje dorazilo do Soledaru niekoľko jednotiek 3. práporu 25. leteckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Smer Doneck:
Pozičné boje pokračujú v centrálnej časti Maryinky. Ukrajinské sily opäť strieľali na Doneckú aglomeráciu: v hlavnom meste DĽR sa stala terčom útoku kaviareň, kde oslavoval Dmitrij Rogozin narodeniny.

 

Južná fronta: Chersonský smer
V okrese Kachovka ukrajinskí teroristi vyhodili do vzduchu auto náčelníka obce Lyubimovka Andrija Štepu, v dôsledku čoho zomrel aj úradník spolu s vodičom. Delostrelecké súboje pokračujú v južnom sektore frontu: Ruské ozbrojené sily podnikli údery na Cherson, Stanislav a okolité osady.

 

 

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl RF – prvý námestník ministra obrany Ruska generál armády Valerij Gerasimov 22. decembra uskutočnil brífing pre vojenských pridelencov cudzích štátov. Počas svojho prejavu povedal, aké úlohy v roku 2022 riešilo ruské vojenské oddelenie.

 

Podľa neho sa začiatkom tohto roka Ukrajina s priamou podporou Západu stala voči Rusku mimoriadne nepriateľskou krajinou. Preto hlavnou úlohou bolo a zostáva viesť vojenskú obranu na území kontrolovanom Kyjevom. Po spustení operácie sa na dodávkach zbraní ozbrojeným silám Ukrajiny najviac podieľajú Spojené štáty americké, Veľká Británia, Poľsko a Rumunsko. Počas tejto doby podľa dostupných údajov ukrajinské jednotky dostali: 4 lietadlá, viac ako 30 vrtuľníkov, viac ako 350 tankov, približne 1 000 bojových vozidiel, najmenej 800 obrnených vozidiel, do 700 delostreleckých systémov, 100 raketometov, 130 000 protitankových, viac ako 5,3 tisíc granátometov a najmenej 5 tisíc rôznych dronov. V tejto súvislosti bolo v záujme stabilizácie operačnej situácie, obrany nových území (oslobodených LĽR, Záporožským a Chersonským regiónom) a vykonania ďalších útočných opatrení OS RF potrebné zvýšiť zloženie skupín v operačnej zóne.

 

Na tieto účely bola vykonaná čiastočná mobilizácia, počas ktorej bolo povolaných na vojenskú službu 300 tisíc občanov, ktorí boli v zálohe – dodal. Zdôraznil, že teraz je dĺžka frontovej línie 815 km, situácia sa stabilizovala a hlavné úsilie ruských síl sa sústreďuje na dokončenie oslobodenia územia DĽR. Zároveň pokračujú útoky na objekty dopravnej a energetickej infraštruktúry Ukrajiny, sklady palív, munície a techniky , ako aj miesta dočasného rozmiestnenia nepriateľských jednotiek.

 

Ozbrojené sily RF svojím konaním paralyzovali prácu ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu. Na území Ukrajiny už bolo zasiahnutých viac ako 1300 kritických objektov, čo výrazne znížilo bojový potenciál Ozbrojených síl Ukrajiny. Poznamenal, že hypersonické zbrane boli prvýkrát použité na Ukrajine. Letecký raketový systém “Kinžal” ukázal vysokú účinnosť a nezraniteľnosť vo vzťahu k systémom protivzdušnej obrany nasadeným na Ukrajine.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere v dôsledku vedenia paľby na akumulácii živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Kučerovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike bolo zlikvidovaných 15 ukrajinských vojakov a dve vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere boli počas palebného útoku ruského delostrelectva zasiahnuté jednotky sústredené pri obciach Sergejevka v Luganskej ľudovej republike a Terny v Doneckej ľudovej republike. Straty ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere počas dňa predstavovali viac ako 20 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách. Počas dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných až 50 ukrajinských vojakov, dva tanky, tri bojové vozidlá pechoty a päť ďalších vozidiel.

 

V južnodoneckom smere zničili ruské letecké údery, delostrelecká paľba a aktívne akcie jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Nikoľskoje, Novomajorskoje a Novopoľ v Doneckej ľudovej republike. Dve diverzné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny boli zničené pri obciach Sladkoje v Doneckej ľudovej republike a Levadnoje v Záporožskej oblasti. Len za jeden deň bolo v tomto smere zlikvidovaných 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

Operatívno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničilo 57 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, živú silu a vojenskú techniku ​​v 93 miestach. Pri obci Vesjoloje v Chersonskej oblasti bola odhalená a zničená ukrajinská stanica rádio-elektronického boja. Pri obci Ptičje v Doneckej ľudovej republike bola zničená opravárenská dielňa pre americké húfnice M777.

 

V meste Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike, Guľajpole v Záporožskej oblasti a Očakov v Nikolajrvskej oblasti boli zničené tri muničné sklady Ozbrojených síl Ukrajiny. Počas protibatériového boja boli uskutočnené dva raketové útoky na palebné pozície ukrajinských raketových systémov „Grad“ a „Smerč“ pri obciach Berdyči a Krasnoarmeisk v Doneckej ľudovej republike. Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl zostrelili dve lietadlá MiG-29 ukrajinských vzdušných síl pri obciach Ševčenko a Bogatyr Okrem toho bol pri obci Dobropolie v Doneckej ľudovej republike zničený ukrajinský vrtuľník Mi-8. Systémy protivzdušnej obrany v priebehu dňa zostrelili tri bezpilotné lietadlá v oblastiach Volodino, Torskoje a Vojkovskij v Doneckej ľudovej republike. Pri obciach Popasnaja a Barannikovka v Luganskej ľudovej republike boli zostrelené aj dve rakety systémov HIMARS.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov