Su-35
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Získa Lukašenko ruské jadrové zbrane?

“Spoločne pripravujeme posádky schopné lietať na lietadlách nesúcich špecifickú muníciu.” Tieto slová Alexandra Lukašenka znamenali zásadne novú úroveň interakcie medzi armádou Ruska a Bieloruska, pokiaľ ide o použitie taktických jadrových zbraní. O akom lietadle hovoríme a skutočne dá Rusko Lukašenkovi právo použiť jeho jadrové zbrane?


 

Po návšteve prezidenta Putina v Bieloruskej republike 19. decembra sa začala vo veľkom diskutovať otázka prípravy bieloruskej armády na spoločné (v tej či onej forme) použitie ruských jadrových zbraní.

 

Prvýkrát bola téma verejne nastolená a najširšiu diskusiu vyvolala koncom júna. Potom bieloruský prezident, pomerne nečakane na verejnosti po diskusii o otázkach obchodu a nepriateľskej hospodárskej politiky pobaltských susedov, povedal, že má obavy z „cvičných letov lietadiel USA a NATO, ktoré sa cvičia na nosenie jadrových hlavíc a jadrových náloží. ”

 

Presne povedané, práve v mesiacoch pred stretnutím, najmä v blízkosti hraníc s Bieloruskom, sa takéto cvičenia nekonali (v októbri sa v západnej Európe konalo jadrové cvičenie NATO Steadfast Noon). Na druhej strane, Lukašenko mal určite viac než dosť starostí o vojenskú bezpečnosť svojej krajiny – vážne, pravdepodobne prvýkrát za desaťročia svojho vedenia.

 

Extrémne zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a NATO vytvára pre Minsk skutočnú hrozbu stretov s NATO. Situáciu len zhoršuje skutočnosť, že Lukašenkovi susedia majú v protiruskej politike najtvrdších predstaviteľov západného bloku a samotné Bielorusko je neustále „pripájané“ ku všetkým obvineniam Ruska v súvislosti s operáciou na Ukrajine (a to aj napriek skutočnosť, že sa už dlhší čas priamo nezapája). Za týchto podmienok Lukašenko nemôže odpísať možnosť vojenskej agresie zo strany Poľska a koalície pobaltských krajín s tým či oným politickým cieľom. Z vojenského hľadiska bude mať takáto agresia nádej na úspech pri odklonení ruských vojenských síl na Ukrajinu.

 

Za týchto podmienok sa Lukašenko ocitol v situácii nečakane blízkej situácii, v ktorej boli európske krajiny NATO. Nie však súčasní „mladí“, ale „starí“, prví členovia Aliancie, a nie teraz, ale pred viac ako 60 rokmi. Európske krajiny západného bloku, čeliace sile pozemných armád Varšavskej zmluvy, mali byť v tom čase chránené rozmiestnením amerických taktických jadrových zbraní.

 

Okrem toho, spolu s praktickými úvahami o bojovom použití, mal aj politický status. Prostredníctvom programu NATO Nuclear Sharing ( „spoločné jadrové misie NATO“) malo vycvičiť miestnu armádu v používaní amerických bômb a rakiet a samotné nálože skladovať pod formálnou kontrolou US armády priamo u jednotiek, ktoré na ich použitie cvičili.

 

Pre potenciálneho agresora sa tak zvýšilo riziko prechodu konfliktu do jadrovej fázy. Pre Washington by bolo zase ťažšie „opustiť“ svojich európskych spojencov v nejadrovej fáze konfliktu. V prípade začatia výmeny jadrových úderov medzi európskymi členmi NATO a ZSSR by Spojené štáty americké len ťažko presvedčili Moskvu o svojej nevine, preto trebalo vynaložiť maximálne úsilie, aby sa to nedotiahlo až sem. a ak to príde, zúčastnite sa sami.

 

Zo strany Varšavskej zmluvy existovala podobná prax, no v oveľa skromnejšej verzii. Spojenecká armáda sa v obmedzenej miere pripravovala na použitie jadrových náloží (predovšetkým na operačno-taktické rakety), ale tie boli skladované pod najprísnejšou kontrolou v skladoch 12. hlavného riaditeľstva MO ZSSR.

 

Práve v politickom zmysle fyzického stelesnenia amerického „jadrového dáždnika“ v rádovo zmenšenej podobe pokračuje misia NATO Sharing dodnes – v podobe asi stovky taktických termonukleárnych bômb rodiny B61 rozmiestnených na území piatich krajín.

 

Tieto misie boli za posledné tri desaťročia vystavené najtvrdšej kritike ruskej diplomacie. Rusko správne poukazuje na to, že Moskva (na rozdiel od Washingtonu) vrátila všetky jadrové zbrane na národné územie a upustila od predsunutého rozmiestňovania taktických jadrových zbraní s pripravenosťou ich priamo vydať nosičom. Americká strana poukázala na oveľa väčší, podľa jej názoru spoločný arzenál ruských taktických jadrových zbraní – ruská strana o ňom odmietla diskutovať, kým Spojené štáty nedokončia vyššie uvedené predbežné kroky atď.

 

Pravdepodobne v rokoch dobrých vzťahov s Ruskom Američania úplne neuzavreli NATO Nuclear Sharing práve preto, aby ju vymenili za redukciu ruských taktických jadrových zbraní. Teraz by sa však z pochopiteľných dôvodov v dohľadnej historickej perspektíve nemal očakávať pokrok v znižovaní počtu týchto typov zbraní. Naopak, v Európe v najbližších rokoch dôjde k modernizácii amerického „dáždnika“: stíhačky stealth F-35A budú certifikované ako nosiče bômb (posledná z krajín, kde sú bomby rozmiestnené, Nemecko nedávno schválilo dohodu na ich nákup) a samotné bomby budú prerobené na novú riadenú modifikáciu B61-12.

 

Nespokojnosť ruskej strany s týmto procesom pravdepodobne prekrývala Lukašenkove opodstatnené obavy z jeho geopolitickej pozície. Program bol schválený ako „Spoločné jadrové misie štátu únie“, zatiaľ vo veľmi opatrnej a ešte deklaratívnejšej forme.

 

Takže na žiadosť bieloruského vodcu dokončiť nedávno dodané viacúčelové stíhačky Su-30SM na použitie jadrových zbraní (Lukašenko povedal „Su-35“, ale toto je pravdepodobne výhrada, tieto lietadlá neboli dodané do Bieloruska Putin reagoval návrhom obmedziť sa na finalizáciu oveľa starších útočných lietadiel Su-25 a dodávky raketových systémov Iskander, ku ktorým bude potenciálne možné dodať aj rakety s jadrovými hlavicami. Možno to bolo varovaním aj pre susedov.

 

Prezidenti na stretnutí v pondelok 19. decembra spomenuli aj výsledky realizácie týchto plánov – za posledných šesť mesiacov sa téma bezpečnosti pre Bielorusko nestala menej aktuálnou. Putin povedal, že niektoré bieloruské lietadlá “už boli prerobené na možné použitie vzduchom vystreľovanej munície so špeciálnou hlavicou a výcvik posádok môže pokračovať. Bieloruský vodca dodal, že lietadlá, ktoré „máme zo sovietskych čias“, boli testované v Rusku a posádky sa cvičia.

 

Tentoraz prezidenti nespomenuli indexy zbrojenia, takže existuje určitá voľnosť pre interpretácie. S najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o zdokonalení útočného lietadla Su-25, oprave a modernizácii stíhačiek MiG-29 (prvé verzie „mohli“ použiť taktické jadrové bomby) alebo generálnej oprave malého počtu Su -24M – frontové bombardéry, ktoré boli na konci ZSSR hlavným nosičom leteckých taktických jadrových zbraní, ale bieloruské letectvo ich pred desiatimi rokmi vyradilo z prevádzky, čo vytvára určitý problém s hľadaním personálu. Je tiež možné previesť niekoľko lietadiel jedného z vhodných typov z prítomnosti ruských leteckých síl. Samostatná zmienka o „sovietskych časoch“ pravdepodobne zdôrazňuje letnú pozíciu, že Su-30SM by sa nemali považovať za nosiče (aspoň v tejto fáze).

 

Lukašenko tiež poznamenal, že raketový systém Iskander bol uvedený do pohotovosti, hoci tentoraz to nesúviselo s jadrovou otázkou. Navyše, prvýkrát a teraz sa zdôrazňuje, že sa nehovorí o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní na území Bieloruska na trvalé rozmiestnenie – to by bol príliš veľký dar pre „legalizáciu“ NATO programu Nuclear Sharing.

 

Samozrejme, priamy vojenský význam výcviku malého počtu bieloruských posádok v používaní špeciálnej munície je extrémne malý. Okrem toho majú byť použité zo zastaraných lietadiel a v podmienkach, keď nebudú (aspoň „zatiaľ“) nasadené na bieloruských leteckých základniach.

 

V jadrovej otázke však deklaratívna politika vždy nebola menej dôležitá ako potenciálne príležitosti (a príležitosti nie sú menej dôležité ako skutočné činy).

 

Slová o potenciálnom použití jadrových zbraní bieloruskou armádou v rámci obrany môžu už teraz brzdiť potenciálneho agresora s nižším prahom použitia. Zúfalá sebaobrana malej krajiny nie je priamym ruským úderom proti jednotkám NATO na území tretieho štátu (hoci podľa doktrinálnych dokumentov ruský „jadrový dáždnik“ siaha až po Bielorusko). Toto sú stále nepripravené scenáre, ale v tejto oblasti musia zainteresované strany zvážiť „stupeň nemožnosti“.

 

Ak bieloruský líder pociťuje pokračujúce zhoršovanie bezpečnostnej situácie a presviedča svojho ruského kolegu o užitočnosti takýchto opatrení, tak s určitou frekvenciou budeme počuť správy o realizácii programu spoločných jadrových misií štátu Únie. Môže dospieť do ďalších etáp, napríklad k vyjadreniam o výcviku strelcov, prezbrojovaní moderných lietadiel, spoločných cvičeniach atď.

 

Vojenský expert: Washington sa aktívne snaží o globálny konflikt. Ktoré bojiská nás čakajú?

 

Teoretické rozmiestnenie taktických jadrových zbraní na bieloruskom území je však opatrením pre inú úroveň eskalácie. Je to možné v reakcii napríklad na rozmiestnenie amerických jadrových bômb vo východnej Európe. V oboch prípadoch pôjde predovšetkým o politické gestá s pochybnou vojenskou užitočnosťou (vzhľadom na dolet moderných lietadiel, umiestňovanie leteckých základní s taktickými jadrovými zbraňami bližšie k potenciálnemu nepriateľovi, vystavujete útoku iba vlastné zbrane). Na druhej strane, ak sa situácia upokojí, je nepravdepodobné, že budeme počuť ďalšie správy o vývoji rusko-bieloruských plánov súvisiacich s jadrovými zbraňami.
Alexander Jermakov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov