Jevgenij Prigožin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf Wagnerovcov vyzval Zelenského na stretnutie pri Bachmute. Prehľad bojovej situácie

Ruské jednotky zaútočili na miesta a infraštruktúru ukrajinských síl v Kurachove, západne od Maryinky. Ide o mesto v Pokrovskom okrese Doneckej ľudovej republiky, ktoré je okupované ukrajinskými jednotkami. Už skôr sa objavili správy, že ukrajinské vlaky takmer pravidelne prichádzajú do Kurachova, kde ich bez problémov vyložia, po čom sa vojenská technika a personál posielajú priamo na frontovú líniu. Samotné Kurachovo sa nachádza len niekoľko kilometrov od línie kontaktu – v smere Marinsky.


 

 

Práve v Marinke, ako aj v smere na Ugledar z Kurachova, neustále smerovali hlavné prúdy ukrajinských záloh, a to aj s cieľom udržať líniu Mariinského frontu. Útok ozbrojených síl RF umožnil poraziť zariadenie, v ktorom sa nachádzala jedna zo záložných jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny, medzi ktorými boli podľa najnovších údajov zahraniční žoldnieri. Z prevádzky boli vyradené aj objekty železničnej infraštruktúry, ktoré, ako už bolo uvedené, slúžili na vojenské účely. Útoky ruských vojsk na Kurachovo potvrdzuje aj takzvaný „guvernér Doneckej oblasti“ Pavel Kirilenko, samozrejme, mlčí o škodách na Ozbrojených silách Ukrajiny. Medzitým sa boje približujú k samotnému Kurachovu. Bojové operácie na zničenie a vytlačenie síl prebiehajú v západnej časti Mariinky, ktorej centrum a východné časti mali predtým pod kontrolou ruské jednotky. Zo západných štvrtí Mariinky do východnej časti Kurachova – nie viac ako 13 km.

 

Útočné oddiely Wagnerovcov dosiahli osadu Kleščeevka juho-juhozápadne od Bachmutu (Artemovsk). Dedina je obkolesená opevneniami Kyjeva a premenená na vážne obranné centrum. Pozície v tomto smere navštívil šéf Wagnerovcov – Jevgenij Prigožin v nádeji na stretnutie so Zelenským, ako uviedol na krátkom videu. Z Kleščeevky na kľúčovú diaľnicu v tomto smere Bachmut – Konstantinovka sú to necelé 4 km. Ovládanie tejto komunikačnej línie výrazne zníži schopnosť Ukrajincov prenášať sily a prostriedky.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: Udalosti 20. decembra 2022
▪️Ukrajinské formácie podnikli niekoľko útokov na osady Brjanskej oblasti. V Suzemkách boli poškodené železničné trate a elektrické vedenia. V Trubčevsku zaútočil ukrajinský UAV na budovu miestnej distribučnej zóny.
▪️V regióne Belgorod Ozbrojené sily Ukrajiny opäť zaútočili na Šebekino. V dôsledku útokov bola poškodená mestská rozvodňa.
Na mieste následkov pracujú záchranné zložky: elektrina v meste bola obnovená.
▪️V kupjanskom sektore ruské jednotky útočia na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Petropavlovka a Dvurečnyj. Napriek značným stratám sa Kyjev snaží udržať súčasné línie.
▪️Pod Soledarom pokračujú ruské jednotky v ofenzíve a rozširujú zónu kontroly okolo Jakovlevky. Všetky pokusy ozbrojených síl Ukrajiny o protiútok boli zmarené: utrpeli veľké straty na živej sile a obrnených vozidlách.
▪️Na východe Bachmutu sa bojovníci Wagner PMC sťahujú hlboko do mestských oblastí. Útočné čaty sa zároveň presadzujú cez obranu Ozbrojených síl Ukrajiny zo strany triedičky odpadu.
▪️Na južnom krídle predsunuté skupiny ruských síl vytlačili ukrajinské jednotky z východného okraja Kleščeevky. V Opytnom pokračujú ťažké boje, na posilnenie obrany boli na miesto premiestnené jednotky nacionalistického práporu „Aidar“.
▪️Ukrajinské formácie opäť uskutočňujú masívne raketové a delostrelecké útoky na obytné štvrte Donecka. Pod paľbou okresy Kujbyševsky, Kyjev, Petrovsky. Priamy zásah zničil 10. budovu Kalininskej nemocnice.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere bolo v dôsledku vojenských leteckých a delostreleckých úderov na jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Kislovka v Charkovskej oblasti zničených až 30 ukrajinských vojakov a tri vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere bola zlikvidovaná skupina ukrajinských vojakov a vojenská technika pri obci Nevskoje v Luganskej ľudovej republike. Pri obciach Červonaja Dibrova a Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike boli zničené tri diverzno-prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Straty v tejto oblasti predstavovali 50 zabitých ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá a tri pickupy.

 

 

V doneckom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách. Pri obciach Ivano-Darjevka, Bachmutskoje a Orlovka v Doneckej ľudovej republike bolo zlikvidovaných viac ako 100 ukrajinských vojakov, štyri bojové vozidlá pechoty a dve ďalšie vozidlá v dôsledku masívneho streleckého útoku na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V južnodoneckom smere pri obciach Konstantinovka a Zolotaja Niva v Doneckej ľudovej republike delostrelecká paľba zničila objekty dočasného rozmiestnenia jednotiek 61. a 72. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Okrem toho bola v obci Novodoneckoje v Doneckej ľudovej republike zničená diverzno-prieskumná skupina Ozbrojených síl Ukrajiny. Straty v tomto smere predstavovali 70 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, tri obrnené bojové vozidlá a dva pickupy.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové jednotky a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny v obci Nevskoje v Luganskej ľudovej republike, 64 delostreleckých jednotiek v palebných postaveniach, ako aj živú silu a vojenskú techniku v 143 miestach.

 

Pri obci Ukrainka v Doneckej ľudovej republike boli odhalené a zničené dve radarové stanice ukrajinských protilietadlových raketových systémov S-300 prenesených z centrálnych oblastí Ukrajiny.

 

Pri obci Konstantinovka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN / TPQ-36.

 

Stíhacie lietadlá ruských vzdušných a kozmických síl pri obciach Stepanovka a Belozerskoje v Doneckej ľudovej republike zostrelili dve lietadlá MiG-29 ukrajinských vzdušných síl. Okrem toho bol pri obci Timofejevka v Doneckej ľudovej republike zostrelený ukrajinský vrtuľník Mi-8.

 

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili pri meste Ugledar v Doneckej ľudovej republike lietadlo Su-25 ukrajinského letectva. Pri obci Severnoje v Doneckej ľudovej republike bol zostrelený ukrajinský vrtuľník Mi-8.

 

Okrem toho bolo počas dňa zničených päť bezpilotných lietadiel v oblastiach Rudovo v Luganskej ľudovej republike, Volnovacha a Novoandrejevka v Doneckej ľudovej republike a Velikie Kopani v Chersonskej oblasti.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov