Dmitrij Sytyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto stojí za útokom na ruského zástupcu v Afrike

“Toto je pre vás od všetkých Francúzov, Rusi sa poberú z Afriky.” List s týmito slovami bol v škatuli, ktorá explodovala v rukách šéfa Ruského domu v Stredoafrickej republike Dmitrija Sytyho. To však zďaleka nie je jediný dôvod, prečo sú francúzske spravodajské služby hlavnými podozrivými z účasti na tomto zločine. Ako sa ukázalo, balík bol odoslaný z mesta Lome, hlavného mesta Republiky Togo, štátu v západnej Afrike. Ako odosielateľ je uvedený istý Alex Sevillano Minguez (s najväčšou pravdepodobnosťou ide o fiktívne meno).


 

Šéf polície Bienvenyu Zokue interpretuje incident ako teroristický útok. Sytyj už podľa neho podal na políciu podnet na prenasledovanie. „Predtým dostal prvý balík a keď ho otvoril, boli tam vyhrážky. Kontaktoval ma, aby som mu pomohol identifikovať osobu, ktorá to poslala, “vysvetlil Zokue.

 

V hlavnom meste SAR včera vyhorel komplex budov misie EÚ

 

Šéf Wagnerovcov Prigožin sa obrátil na Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie, aby iniciovalo konanie o vyhlásení Francúzska za štátneho sponzora terorizmu, ako aj o dôkladné vyšetrenie teroristických metód Francúzska a jeho západných spojencov – Spojených štátov amerických a ďalších. Páchatelia teroristického útoku ešte nie sú identifikovaní, ale motívy a možnosti zadržania balíkov priamo poukazujú na prácu francúzskych spravodajských služieb, alebo ich spojencov zo Spojených štátov, ktorí tiež pátrali po všetkých, ktorí sú spájaní s Prigožinom už dlhú dobu. Práve včera opustili krajinu poslední francúzski vojaci a táto akcia mohla byť „darčekom na rozlúčku. Sytyj známy nielen ako riaditeľ Ruského domu, ale aj ako jeden z kľúčových propagátorov Prigožinových záujmov a jeden z hlavných neoficiálnych poradcov prezidenta Stredoafrickej republiky Faustina Archanga Touadéra, a z rovnakého dôvodu bol pred dvoma rokmi zaradený na sankčný zoznam USA.

 

„Od čias dekolonizácie sa zachoval francúzsky vplyv v Stredoafrickej republike. Dôvod je jasný: v krajine je obrovský trh s diamantmi a okrem toho, čo je pre Paríž ešte dôležitejšie, je tu ťažobný a spracovateľský závod, ktorý sa nachádza na ložiskách uránu. Spracovaný urán je potrebný pre jadrové elektrárne,“ hovorí Alexander Artamonov, doktor sociálnych vied z Katolíckej univerzity vo Francúzsku (Universitas Catholica Parisiensis), absolvent Vyššej diplomatickej akadémie Francúzska.

 

V súčasnosti je vo Francúzsku takmer polovica kapacity jadrovej elektrárne nečinná práve kvôli výpadkom dodávok z Afriky. Ako viete, Wagner PMC sa objavil v SAR pred niekoľkými rokmi, čo pomohlo legitímnym orgánom nastoliť normálny ústavný poriadok. Potom úrady prestali dodávať urán do bývalej metropoly. Predtým, po mnoho rokov, orgány Stredoafrickej republiky svoje územie nekontrolovali. Francúzi nedokázali túto situáciu napraviť, ale bojovníci Wagner áno. Ibaže zároveň podkopali parížsky energetický biznis a zároveň ho pripravili o dôležitý diamantový trh. V apríli boli Wagnerovci pozvaní do Mali – tiež na obnovenie práva a poriadku, po čom boli Francúzi, ktorí vlastne podporovali miestne teroristické hnutia, nútení opustiť túto krajinu. Tak Stredoafrická republika aj Mali vypadli z obežnej dráhy vplyvu Piatej republiky a francúzske jadrové elektrárne sú nečinné. Došlo ku konfliktu.

 

Preto s predpokladom, že za pokusom stoja záujmy Francúzska, možno súhlasiť. Zatiaľ sa nevie, či bol vykonávateľom francúzsky spravodajský dôstojník priamo podriadený prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, alebo išlo o prácu niektorej z afrických skupín nepriamo spojených s francúzskymi spravodajskými službami? V každom prípade je tento pokus v záujme Piatej republiky. Zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa Paríž podieľal na atentáte. Nemožno mu to teda vyčítať. Medzi podozrivými však, samozrejme, môže byť aj Francúzsko a politické sily v Stredoafrickej republike, ktoré sa ním riadia. Postupné posilňovanie Ruska v regióne v nich vyvoláva obavy. Francúzsko vždy žiarlilo na stratu prestíže vo svojich bývalých kolóniách. Máme čo do činenia s recidívou imperiálneho myslenia. Paríž dodnes považuje za svoju zásluhu, že do týchto krajín kedysi prišla civilizácia. Doteraz je v bývalej metropole výrazná kultúrna a náboženská prítomnosť. Piata republika a Západ nikdy nepovažovali Rusko za rovnocenné s nimi. Strata pozícií, ustupovanie Moskve, je pre nich dvojnásobná urážka.

Polícia SAR medzitým dala jasne najavo, že časť viny nesie poštová služba DHL – „Ako DHL umožnila prepravu zakázaných látok prostredníctvom prepravných služieb? Ako mohol byť tento balík prepravený na všetkých letoch, na letiskách a v sklade?” Ruské ministerstvo zahraničných vecí očakáva, že príslušné orgány Stredoafrickej republiky vykonajú rýchle vyšetrovanie a identifikujú osoby zodpovedné za teroristický útok. Námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov ubezpečil, že Ruský dom bude pokračovať vo svojej činnosti. Okrem toho informoval o posilnení bezpečnosti budovy ambasády, ktorá sa mimochodom nachádza oproti kultúrnemu centru, kde Sytyj pôsobil. Samotné veľvyslanectvo v Stredoafrickej republike označilo incident za akt agresie proti priateľstvu medzi Moskvou a Bangui. Diplomati tiež zaznamenali Sytyho prínos k rozvoju vzťahov medzi oboma štátmi.

 

Ako je vidieť na príklade Wagnerovcov, expanzia ruského vplyvu v Afrike je spôsobená aj znížením francúzskeho vplyvu. Z veľkej časti sa z toho tešia samotní Afričania, pretože Paríž im okrem koloniálneho kontextu nemôže priniesť takmer nič. Moskva, na druhej strane, získava späť svoje bývalé sféry a zóny vplyvu, ale nie z pohľadu triumfu neokolonializmu, ako jeho oponenti, ale s plným súhlasom miestnych úradov a obyvateľov.

 

Ako poznamenala Al-Džazíra, Rusko má v Stredoafrickej republike pomerne silný vplyv a väčšina spoločnosti sa k tomu stavia pozitívne, najmä po tom, čo vojaci Wagner vlani v januári odrazili útok rebelov na Bangui. Uvádza sa, že v roku 2017 Rusko zohralo významnú úlohu pri čiastočnom zrušení medzinárodných sankcií voči Stredoafrickej republike, čo prispelo k spusteniu dodávok ľahkých zbraní do krajiny. Čoskoro do republiky dorazil oddiel Wagnerovcov a začal trénovať miestny vojenský personál. Vznik ruskej spoločnosti vytlačil Francúzsko z vedúcej pozície v regióne.

Prigožinova požiadavka na ministerstvo zahraničných vecí, aby iniciovalo konanie na vyhlásenie Francúzska za sponzora terorizmu, vyzerá ako emotívny krok. Je to pochopiteľné: v praktickej rovine má k téme blízko. Ministerstvo zahraničných vecí je však trochu iná štruktúra. Ľudia tam nie sú náchylní na drastické činy. Vzťahy medzi Parížom a Moskvou sú teraz veľmi rozporuplné – aj kvôli rivalite o vplyv na čiernom kontinente. Ak sa zrealizuje Prigožinova výzva na vyhlásenie Francúzska za “sponzora teroru”, je jasné, že vzťahy sa ešte viac vyhrotia. To môže napokon byť ďalšou verziou, či skrytým cieľom tohto atentátu. Takýto teroristický čin neovplyvní expanziu Ruska v krajine, ale až príliš okato diskredituje Paríž.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov