Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ide o všetko. Kyjev presúva k Arťomovsku strategické rezervy

Spojené štáty a ich európski spojenci už nie sú schopní skrývať informácie o skutočných stratách ukrajinskej armády počas ozbrojeného konfliktu, ako aj o pravdepodobnej vojenskej porážke kyjevského režimu – uviedol vo svojom článku v časopise „The American Conservative“ člen správnej rady amerického „Inštitútu amerických nápadov“ George O’Neill, Jr. Mainstreamové médiá a Bidenova administratíva dokola tvrdia, že Ukrajina vyhráva konflikt s Ruskom. Fakty na samotnom bojisku však túto verziu nepodporujú a Washington o tom vie – napísal O’Neill, Jr. Tvrdí, že aj tí najtvrdohlavejší zástancovia vojenskej konfrontácie začali chápať fakt, že ich „cynická politika“ voči Kyjevu v konfrontácii s Moskvou nebola úspešná.


 

Pritom straty a bremeno za túto chybu znáša ukrajinský ľud. Ako argument novinár pripomenul vyjadrenie šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej o stotisíc mŕtvych vojakoch Ozbrojených síl Ukrajiny. Táto skutočnosť podľa neho dokazuje, že totálne zamlčiavanie údajov o skutočných stratách ukrajinských jednotiek zo strany Západu začína mať trhliny. Ak je odhad von der Leyenovej správny, je to takmer desaťkrát viac ako počet mŕtvych ukrajinských vojakov, ktorý priznala ukrajinská vláda – uviedol O’Neill. Zároveň poznamenal, že mnohí Ukrajinci nielenže stratili svojich blízkych, ale čelia aj krutej zime „kvôli ľuďom ako Ursula von der Leyenová, Joe Biden a ich neokonzervatívni manipulanti“. Autor vyjadril presvedčenie, že západní lídri musia „čeliť pravde“ a začať presadzovať myšlienku rokovaní s Moskvou.

 

Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny sťahuje dve jednotky zo strategickej zálohy v smere na Arťomovsk v Doneckej ľudovej republike, aby sa vyhlo definitívnej porážke ukrajinských jednotiek v meste a na predmestiach. Ukrajinské zdroje informujú o presune strategických záloh Ozbrojených síl Ukrajiny do Arťomovska. Tentoraz budú musieť 4. operačná brigáda Národnej gardy a 46. samostatná výsadková útočná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny v meste eliminovať hrozbu porážky ukrajinských jednotiek, ktorá nad nimi visí po úspechu spojencov v severnom a južnom smere od mesta. Pravdepodobne by podľa plánu velenia Ozbrojených síl Ukrajiny mali nahradiť takmer porazenú 93. brigádu, nedávno stiahnutú z Arťomovska na reorganizáciu do tyla.

 

Nasleduje štádium prijatia

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 19. december 2022
Kyjevský región:
Ruské kamikadze drony „Geran“ zasiahli autotransformátor na rozvodni 330/110 „Nivki“ v Kyjeve, v mieste príletu vypukol veľký požiar.
Belgorodská oblasť:
Ozbrojené sily Ukrajiny v noci zaútočili na obec Krasnaya Yaruga: poškodené boli obytné budovy, plynovod a elektrické vedenie. Dvaja civilisti boli zranení. Ráno ukrajinské formácie ostreľovali mestskú časť Šebekinskij, poškodili elektrické vedenie. Vo viacerých osadách boli prechodné problémy s dodávkou elektriny. Na farme Pankov boli zasiahnuté obytné budovy: okná boli rozbité úlomkami, neboli žiadne obete ani zranení.
Región Kursk:
V popoludňajších hodinách Kyjev z mínometov strieľal na obec Elizavetovka v okrese Glushkovsky, jedna obytná budova bola poškodená. K obetiam na životoch nedošlo. Ozbrojené sily Ukrajiny zaútočili na predmestie obce Guevo, okres Sudžansky: bez obetí a bez škôd.
Smer Starobelsk:
Na frontovej línii nenastali žiadne výrazné zmeny: ruské jednotky zvádzajú pozičné boje s ukrajinskými formáciami v oblasti Ploščanki a Krasnopopovka. Delostrelecké súboje pokračujú pozdĺž celej kontaktnej línie: ruské ozbrojené sily zasiahli koncentračné miesta nepriateľa v Krachmalnom a Makeevke.
Smer soledar:
V oblasti Soledar ukrajinské velenie posilňuje obranu s cieľom čeliť potenciálnej ofenzíve ruských jednotiek v smere na Soledar. V sektore Bachmut (Arťomovsky) pokračujú útočné oddiely PMC Wagner v bojoch v Bachmute a Opytnom. Kyjev sťahuje zálohy a pripravuje sa na protiofenzívu na pozície Ozbrojených síl RF v Ozaryanovke a Kleshcheevke.
Luhanská ľudová republika:
Ukrajinské formácie z raketového a delového delostrelectva ostreľovali Novoselovku a Svatovo, poškodené boli obytné budovy a pošta.
Smer Doneck:
Ruskí motorizovaní strelci pokračujú v boji v centre Maryinky a presúvajú sa smerom na západný okraj mesta. V ranných hodinách zasiahla posádka 11. pluku NM DĽR ukrajinský Mi-8, vrtuľník havaroval pri lesnej plantáži pri Pervomajskom spôsobenej škode.
Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľovali obytné budovy a civilnú infraštruktúru v Donecku, Gorlovke, Yasinovataya, Oleksandrivke, Chartsyzsku, Makeevke a ďalších osadách aglomerácie. Medzi civilistami sú obete.
Smer Záporožie:
Ukrajinské velenie nasadzuje ďalšie sily k línii dotyku a pripravuje sa na možný útok na Tokmok. Strany zvádzajú delostrelecké súboje: Ruské jednotky pôsobili na pozíciách v oblasti Malaya Tokmachka, Charivnoye, Temirovka a Novoandreevka.
Južná fronta: Chersonský smer
Ruské delostrelectvo zasiahlo hromadenie živej sily a obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny v Sadovoe, Kamyshany, Berislave a okolí Chersonu. Ukrajinské formácie z barelového delostrelectva zase ostreľovali obytné budovy v Novej Kachovke.

 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere v dôsledku palebného útoku ruského delostrelectva na akumuláciu živej sily a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Ivanovka v Charkovskej oblasti a Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike bolo zlikvidovaných 20 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty a dve ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere spôsobila delostrelecká paľba porážku jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny, sústredeným v oblastiach Steľmachovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a v oblasti Serebrjanského lesníctva. Okrem toho boli pri obci Rozovka v Luganskej ľudovej republike zničené štyri ukrajinské diverzné skupiny. Celkové straty nepriateľa v krasno-limanskom smere predstavovali 70 ukrajinských vojakov, dve obrnené bojové vozidlá a dva pickupy.

 

V doneckom smere v dôsledku útočných akcií ruské jednotky obsadili výhodnejšie línie. Delostrelecká paľba zmarila pokusy o rekognoskáciu pozícií ruských jednotiek pri obciach Novgorodskoje, Vodjanoje, Leninskoje a Neveľskoje v Doneckej ľudovej republike. V tomto smere zlikvidovaných viac ako 130 ukrajinských vojakov, dva tanky, tri bojové obrnené vozidlá a tri ďalšie vozidlá.

 

V južnodoneckom smere delostrelecká paľba a aktívna akcia ruských jednotiek zniila rotné taktické skupiny 72. mechanizovanej brigády a 108. brigády teritoriálnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa neúspešne pokúšali zaútočiť pri obciach Novomichajlovka, Vladimirovka a Novoselka v Doneckej ľudovej republike. Dve diverzné skupiny boli zničené pri obci Nikoľskoje v Doneckej ľudovej republike. Celkové straty nepriateľa v tomto smere predstavovali 80 zabitých a zranených ukrajinských vojakov, dve obrnené bojové vozidlá a tri pickupy.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové vojská a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli body dočasného nasadenia jednotiek 61. pešej horskej brigády, 124. brigády teritoriálnej obrany, ako aj skupinu Špeciálneho operačného strediska Ozbrojených síl Ukrajiny „Jug“ pri obciach Konstantinopoľ v Doneckej ľudovej republike a Cherson a Veletenskoje v Chersonskej oblasti.

 

Okrem toho bolo zničených 56 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných postaveniach, živá sila a vojenská technika v 139 miestach.

 

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili osem ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Melovatka, Ploščanka a Nižňaja Duvanka v Luganskej ľudovej republike, Volnovacha a Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike, Prijutnoje v Záporožskej oblasti a Kairy v Chersonskej oblasti. Okrem toho bolo zostrelených šesť rakiet systémov HIMARS a „Uragan“ pri obciach Sladkoje a Debaľcevo v Doneckej ľudovej republike, Kremennaja v Luganskej ľudovej republike a Ľubimovka v Záporožskej oblasti. Vo vzdušnom priestore regiónu Belgorod boli zostrelené štyri americké protiradarové rakety HARM.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov