Boeing Laser Joint Direct Attack Munition (Laser JDAM)
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagon chce upravovať ukrajinské neriadené “hlúpe bomby” na “inteligentné”

Ukrajine začína chýbať munícia – náboje, rakety a strely odlietajú ako „do pece“. Neexistuje žiadna vlastná výroba, staré sovietske zásoby sú prakticky vyčerpané a Západ uvádza, že Spojené štáty a európske krajiny „čelia výzve v dôsledku vyčerpania zásob zbraní, ktoré sa majú poslať na Ukrajinu“. Koľko munície je potrebnej na vedenie plnohodnotných bojových operácií?


 

Delá zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny stále strieľajú, lietajú rakety – väčšinou NATO kalibru 155 mm alebo rakety amerických HIMARS. Náboje do guľometov a samopalov kalibru 5,45 mm a 7,62 mm používa ukrajinská armáda zo starých zásob s úprimným nedostatkom NATO a americká automatická puška M-16 s nábojmi 5,56 mm sa vôbec nepoužíva. The Washington Post s odvolaním sa na zdroje z NATO zároveň píše, že západné krajiny „musia siahnuť hlbšie do svojich zásob“, aby mohli poskytnúť muníciu pre ukrajinskú armádu. Aj v Kyjeve vyhlasujú „vyčerpanie zbraní a munície pre Ukrajinu v krajinách Západu. V skutočnosti existuje taký trend. Krajiny NATO vykonávajú audit a revíziu všetkých dostupných zbraní a munície s cieľom “nájsť pozostatky v skladoch, ktoré môžu byť prevezené na Ukrajinu”.

 

Americké médiá informovali, že Washington zvažuje možnosť presunu súprav spoločnej munície na priamy útok (JDAM) na Ukrajinu. Joint Direct Attack Munition (JDAM) je navádzacia súprava, ktorá mení neriadené bomby alebo “hlúpe bomby” na “inteligentné” bomby pre každé počasie.

 

Bomby vybavené JDAM sa navádzajú pomocou inerciálneho navádzacieho systému napojeného na prijímač globálneho polohového systému (GPS). Vďaka tomu majú dosah až 15 námorných míľ (28 km). Bomby vybavené JDAM majú hmotnosť od 500 libier (227 kg) do 2 000 libier (907 kg). Pri inštalácii na bombu dostáva súprava JDAM pomenovanie GBU (Guided Bomb Unit), ktoré nahrádza bežné pomenovanie “tupá bomba”, ku ktorej je pripojená. Súpravy JDAM sú zariadenia inštalované v strede a na chvoste bomby a zvyšujú jej presnosť a dostrel vďaka kormidlám a použitiu technológie GPS. Existujú aj pokročilejšie možnosti, ktoré zahŕňajú inštaláciu sklopných krídel a dokonca aj prúdového motora, ktorý výrazne zvyšuje dosah pádu. JDAM je spoločný projekt vzdušných síl Spojených štátov a námorníctva Spojených štátov.

 

 

Podrobnosti o možnom presune nie sú uvedené, preto nie je známe, či sa uvažuje o inštalácii súprav JDAM na sovietske FAB na Ukrajine, alebo o dodávke amerických leteckých bômb s už nainštalovanými súpravami. V druhom prípade budú musieť Spojené štáty vyriešiť problém integrácie leteckých bômb do zastaraných ukrajinských stíhačiek vyrábaných ZSSR.

 

Okrem integrácie je tu ešte jeden problém, ktorý bude stáť v ceste ukrajinskému letectvu v používaní „múdrejších“ leteckých bômb. Ukrajinské letectvo je momentálne nútené operovať výlučne z malých výšok, aby nebolo vystavené dostatočne početnej ruskej protivzdušnej obrane a stíhaciemu krytiu. Ak bude potrebné použiť JDAM z krátkeho dosahu, ukrajinskí piloti sa budú musieť zdvihnúť nad zem, čím sa vystavia smrteľnému riziku odhalenia a zničenia.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov