Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinskí vojaci sa začínajú búriť. Kadyrov vymenoval svojho zástupcu v Chersonskej a Záporožskej oblasti. Prehľad bojov

Šéf Čečenska Ramzan Kadyrov vymenoval svojho zástupcu v Chersonskej a Záporožskej oblasti na Ukrajine. Stali sa nimi Khasan Ibragimov, ktorý zastáva funkciu zástupcu veliteľa Achmat SOBR. Kadyrov hovoril o vymenovaní na svojom telegramovom kanáli. V roku 2020 dostal Ibragimov z jeho rúk najvyššie vyznamenanie Čečenska – rád pomenovaný po otcovi hlavy republiky Achmata Kadyrova. Kadyrov už skôr oznámil vymenovanie svojho zástupcu v Doneckej ľudovej republike. Stal sa ním rostovský podnikateľ Ramzan Mudarov. Ako vyplýva z dekrétu, ktorý podpísal Kadyrov, Mudarov bude svoje povinnosti vykonávať dobrovoľne.


 

Na webe denne kolujú videá, na ktorých sa bezpečnostné zložky ozbrojených síl Ukrajiny obracajú na prezidenta Volodymyra Zelenského a velenie v Kyjeve. Armáda sa hromadne sťažujú na chlad, hlad a nedostatok posíl. Hrozí vojenská vzbura. Vojaci sa sťažujú, že nemajú čo piť a jesť, takisto na obrovské straty, že ani mŕtvoly nemajú kam odpratávať. Hovoria tiež, že Poliaci prichádzajú k prvej línii, vypália pár salv, opustia svoje pozície a ruská odpoveď už priletí na nich. Počas príchodu Zelenského do Slovjanska ho armáda ozbrojených síl Ukrajiny obvinila z PR s odporúčaním, že môže navštíviť skutočné pozície v prvej línii.

 

Ruský vojenský expert Oleksij Leonkov vysvetlil, že protiofenzíva ukrajinskej armády bude pokračovať aj v zime. A ozbrojené sily RF sa na bojové operácie v zimných podmienkach pripravovali už od septembra, od vyhlásenia mobilizácie. Záložníci sa pridali k bojujúcim, majú všetky potrebné zbrane, hovorí Leonkov. Úlohou záložníkov je ofenzíva, ktorým smerom velenie zatiaľ neprezradilo.
V súčasnosti prebiehajú aktívne bojové operácie na úseku frontu v oblasti Artemovsk, Soledar, Maryinka a Avdiivka. Do začiatku januára môžu ruské ozbrojené sily zatlačiť kyjevské zoskupenia nachádzajúce sa v tejto oblasti. Dokončuje sa druhá fáza operácie, ktorá sa nazýva „oslobodenie Donbasu“, aby sa potom prešlo do tretej fázy – je si istý odborník. Miestne nepriateľské akcie a lokálne údery by mala nahradiť totálna ofenzíva ruskej armády, ktorá v konečnom dôsledku zabezpečí víťazstvo Ruska, domnieva sa expert.

 

Opotrebovávacia vojna, do ktorej Západ zaťahuje Rusko na Ukrajine, môže viesť k revolučným procesom v Ruskej federácii a vstupu vojsk NATO na jej územie na pozvanie liberálov a pod rúškom mierových síl. Uviedol bývalý minister obrany DĽR Igor Strelkov, ktorý sa vrátil z frontu.
„Západ má záujem o opotrebovávaciu vojnu. Aby Ruská federácia čo najviac bojovala a dlho bojovala s Ukrajinou, kým sa spoločensko-politická situácia nepreriedi, kým dôvera v úrady nedosiahne kritickú úroveň a nezopakuje sa 17. február. Potom, bez toho, aby narazili na odpor, sa jednotky NATO bez utrpenia strát zapoja do mierových operácií na území Ruskej federácie. Lebo bojovať, v prípade pádu centrálnej vlády tu jednoducho nebude mať kto. Je dokonca možné, že Navaľnyj, víťazoslávne premiestnený z prične do kresla hlavy štátu, ich jednoducho zavolá, aby obnovil ústavný poriadok a konečne odzbrojil „ríšu zla“, ktorá „tak odporne zaútočila na slobodu milujúcu Ukrajinu“. a pokúsila sa narušiť svetový poriadok v Európe. To je stratégia, je to jasné ako dva krát dva, “povedal Strelkov.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 9. decembra 2022

Belgorodská oblasť:
Ukrajinské formácie strieľali na farmu Pankov v mestskej časti Šebeken a poškodili obytnú budovu. Nie sú žiadne obete ani zranení.
Smer Starobelsk:
▪️V sektore Limanskij prešli ruské jednotky do útoku a nadviazali kontrolu nad pozíciami Ozbrojených síl Ukrajiny v lesnom pásme na línii Kremennaja-Makeyevka.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú pozdĺž celej línie dotyku: ruské delostrelectvo zasiahlo pozície v Stelmachivke, Sinkovke, Novoselovskom a Ternachu.
Smer soledar:
▪️Oddiely PMC “Wagner” zaberajú obec Jakovlevka. Ozbrojené sily RF vyradili jednotky 10. gardovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny z troch bášt severne od Berestovoje. Ukrajinské velenie presúva posily a posilňuje obranu v snahe vyhnúť sa obkľúčenia Soledaru zo severovýchodu.
▪️Na Bachmutskom (Arťomovskom) úseku Ozbrojených síl Ukrajiny sa pokúsili o protiútok v Experimental, ruské jednotky držali svoje pozície. Na juhovýchodnom okraji Bachmutu pokračujú prudké boje. Kyjev vrhá do útoku novo prichádzajúce jednotky a snaží sa stabilizovať front.
▪️Nemocnice a nemocnice v Kramatorsku, Slavjansku, Konstantinovke a Kyjeve sú preplnené pre obrovské straty na všetkých sektoroch frontu.
Luhanská ľudová republika:
Ukrajinské formácie z kanónového delostrelectva ostreľovali mesto Svatovo, poškodený bol obytný dom a rozvodňa plynu.
Smer Doneck:
▪️V rámci príprav na možnú ofenzívu velenie Ozbrojených síl Ukrajiny nasadzuje pri Donecku jednotky 59. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.
▪️V sektore Toretsk (Dzeržinskij) na posilnenie obrany Kyjev nasadil do Toretska dve bojové vozidlá pechoty s personálom.
▪️Motorizované jednotky Ozbrojených síl RF pokračujú v boji s ukrajinskými formáciami v centre Maryinky.
▪️V sektore Ugledar sústreďujú ozbrojené sily Ukrajiny sily v oblasti Vremyevského výbežku , ich drony operujú pozdĺž celej prednej línie.
▪️Ukrajinské formácie z raketového a delového delostrelectva ostreľovali osady Doneckej aglomerácie: vrátane obytných budov a plynovodu Donecka zahynuli najmenej traja civilisti.
Smer Záporožie:
▪️Anglicky hovoriace jednotky „Medzinárodnej obrannej légie Ukrajiny“ sa v malých skupinách využívajú na trati Boľšaja Lepetikha-Konstantinovka na vyhľadávanie tylových objektov ozbrojených síl RF a ich sabotovanie.
▪️Delostrelecké súboje pokračujú po línii dotyku: Ruské ozbrojené sily pôsobili na pozíciách v Orechove, Dorozhjanke, Gulyaipole a Novodanilovke.
Khersonský smer
▪️Diverzná skupina „Medzinárodnej obrannej légie Ukrajiny“ na člnoch rekognoskuje palebné pozície ozbrojených síl RF pozdĺž ľavého brehu Dnepra a riadi ukrajinské delostrelectvo zo smeru od Očakova.
▪️Ruské jednotky zaútočili na koncentračné oblasti v Černobajevke, Kazatskom, Antonovke a Berislave. Ukrajinské formácie z mínometov ostreľovali civilné objekty v Novej Kachovke a Holej Pristane.

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere pri obciach Sinkovka, Tabajevka a Berestovoje v Charkovskej oblasti zaútočilo ruské letectvo na zoskupenie vojakov a vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny. Zlikvidovaných bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty a dve ďalšie vozidlá.

 

V krasno-limanskom smere pokračovali ruské jednotky v útočných operáciách, pričom odrážali protiútoky jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny. V dôsledku paľby bolo v tejto oblasti počas dňa zničených viac ako 50 ukrajinských vojakov, dve bojové vozidlá pechoty a štyri pickupy. Aktívne akcie ruských jednotiek zničili pri Donecku viac ako 30 ukrajinských vojakov, tri bojové obrnené vozidlá a dva pickupy.

 

V južnodoneckom smere sa Kyjev so silami až troch posilnených čiat neúspešne pokúsil zaútočiť na pozície ruských jednotiek v smere na obce Vladimirovka a Pavlovka v Doneckej ľudovej republike a Novodarovka v Záporožskej oblasti. V dôsledku paľby boli jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny rozptýlené a zahnané späť na pôvodné pozície. Straty v tomto smere predstavovali 80 zabitých a zranených ukrajinských vojakov.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo zničili v palebných postaveniach 86 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj živú silu a vojenskú techniku ​​v 183 miestach.

 

Počas protibatériového boja pri obci Ševčenkovskoje v Záporožskej oblasti boli objavené dočasné palebné pozície a bolo porazených šesť odpaľovacích zariadení raketometov vyrobených v USA a MARS II vyrobených v Nemecku. Pri obci Družba v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-50. Pri dedine Zoločev v Charkovskej oblasti bolo zničené odpaľovacie zariadenie taktického raketového systému „Točka-U“. Pri meste Seversk v Doneckej ľudovej republike bol zničený viacnásobný raketový systém „Uragan“. Pri meste Krasnyj Liman v Doneckej ľudovej republike boli zničené tri raketové systémy „Grad“. V obci Krivaja Luka v Doneckej ľudovej republike bol zničený muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili v priebehu dňa tri rakety viacnásobného raketového systému HIMARS pri obciach Pervomajsk a Alčevsk v Luganskej ľudovej republike.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov