Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika, Ručné zbrane a výstroj,

Strašnejšie ako HIMARS: Diabolsky presná „letecká čarodejnica“ GBU-39 / B na raketovej „metle“

Hovorca Pentagonu, nadporučík Tim Gorman , povedal, že Spojené štáty a ich spojenci “identifikujú a zvažujú najvhodnejšie systémy”, ktoré pomôžu Kyjevu výmenou za raketomety HIMARS končiace v zámorských skladoch. A zdá sa, že Spojené štáty sú blízko k vyriešeniu tohto problému. Podľa tlačovej agentúry Reuters je v Pentagone na stole návrh Boeingu dodať Ukrajine nový raketový systém GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), ktorý už niekoľko rokov vyvíja spolu so švédskou skupinou Saab AB.


 

Stručne povedané: základom nových zbraní je GBU-39 / B Small Diameter Bomb (SDB) 250 lb. malá riadená letecká bomba. Nosič na jej štart sa nedávno stal voliteľným. Po modernizácii je GBU-39 / B schopný ponáhľať sa k cieľu z kontajnera pozemného pásového alebo kolesového odpaľovacieho zariadenia – napríklad americký raketomet M142 HIMARS, ktorý sa neslávne preslávil počas špeciálnej operácie na Ukrajine, alebo M270, ktoré NATO tiež už dávno poslalo na Ukrajinu v dostatočnom množstve.

 

K zvolenému cieľu v hlbokom tyle ruských jednotiek môže letecká bomba GBU-39 / B, ukotvená v raketovom motore z rakety M26 (použité aj v už spomínaných raketových systémoch) ísť po balistickej dráhe. v najvyššej možnej výške. V najvyššom bode na pochodovej ploche odhaľuje „inteligentná“ munícia svoje vlastné malé skladacie krídla. S ich pomocou je schopná plánovať aj 100 kilometrov za nepriateľskými líniami. A v kombinácii s prvotným impulzom daným bombe raketovým motorom môže dostrel nového komplexu dosiahnuť 150 kilometrov.

 

Letecká bomba je navádzaná pomocou vstavaného plánovacieho a korekčného modulu pomocou globálneho satelitného polohovacieho systému GPS. Kruhová pravdepodobnostná odchýlka od stredu cieľa – je nie viac ako jeden meter. Aj jediný ruský tank alebo lietadlo stojace na letisku sa tak môže stať obeťou GBU-39/B.

 

Prečo sa zdá, že Washington aj Kyjev sa chopili tejto myšlienky? Je to všetko o relatívnej lacnosti a schopnosti takmer okamžite zaviesť masovú výrobu GBU.

 

Veď posúďte sami.
Po prvé, ako sa nedávno ukázalo, mnoho z raketových motorov M26, ktoré mal Pentagon k dispozícii, bolo naraz nečinných. Takmer sa stali obeťou medzinárodného dohovoru podpísaného v roku 2008 o zákaze kazetových zbraní, na ktorých dodávanie na ciele boli použité. Podľa tohto dokumentu mali signatári, medzi ktoré patrili Spojené štáty, do roku 2018 zničiť kazetové zbrane uznané za barbarské. Alebo mali byť aspoň rozobrané a odoslané do najvzdialenejších skladov.

 

Ale teraz, pre M26 možno začína nový život. Namiesto kazetovej munície sa navrhovalo pripojiť k nim riadené letecké bomby. Ktoré nepodliehajú žiadnemu zákazu. A veľmi pravdepodobne – vpred smer na Ukrajinu.

 

Pokiaľ ide o druhú zložku novej zbrane – bomby GBU-39 / B, ktoré americká armáda prijala v roku 2006, mnohé z nich boli nitované v zámorí. Asi 30 tisíc kusov. A čo je najdôležitejšie, vzhľadom na masovú výrobu, každá z týchto vecí stála Pentagon iba 40 tisíc dolárov. Čo je štyrikrát menej ako najjednoduchšia munícia M142 HIMARS, ktorou Američania doslova zaplavili Ukrajinu.

 

Zásoby HIMARS sa však v samotných Spojených štátoch skončili. A nie je možné rýchlo zvýšiť ich produkciu v závode v Arizone. Aj keď sa tempo zdvojnásobí, Yankees nebudú schopní vyrobiť viac ako 96 inštalácií ročne. Ako sa hovorí: “Sám pre seba nestačí.” Za túto osvedčenú zbraň teda musia hľadať náhradu na Ukrajine.

 

A o tom, že ide o potenciálne úplne novú a veľmi vážnu hrozbu pre Rusko, presviedčajú výsledky testovacieho raketového odpaľovania komplexu GLSDB, uskutočneného v septembri 2019 na nórskej strelnici raketového centra Anneja. Potom sa uskutočnil štart zo špeciálne navrhnutého odpaľovacieho zariadenia v plne autonómnom 20-stopovom kontajneri na cieľ ukotvený v mori vo vzdialenosti 130 kilometrov od štartovacej pozície. Ako sľúbili americkí konštruktéri, po priamom zásahu sa ukázalo, že diera po zásahu riadenou bombou nie je ďalej ako meter od stredu terča zobrazujúceho hladinovú loď.

 

Podľa zámorských expertov, ak padne politické rozhodnutie, prvú GLSDB pripravenú na boj s Rusmi môže mať Kyjev k dispozícii už na jar. Skúsme si predstaviť, čo to bude znamenať pre Rusko?

 

V prvom rade bude musieť premiestniť takmer celé frontové letectvo, ktoré v súčasnosti operuje pozdĺž prednej línie, hlboko do krajiny. Aspoň z Millerova v Rostovskej oblasti, kde sídli pluk viacúčelových stíhačiek Su-30SM. A z letiska Kalino (Kursk), kde sa nachádzajú relatívne nové MiGy-29SMT. Ak nebudú odtiaľ odstránené, potom s prijatím GLSDB môže Kyjev strieľať tieto lietadlá priamo na parkoviskách.

 

Nútené premiestnenie časti frontového letectva na zadné letiská však dramaticky predĺži čas jeho letu do prednej línie. Navyše, aj muničné sklady sa budú musieť prepravovať oveľa ďalej dozadu. A vôbec – všetko, čo front denne potrebuje. Ukazuje sa, že s logistikou v zadnej podpore ruských jednotiek to bude zložitejšie.

 

Takže niet úniku? Prečo nie? V Rusku (ministerstvo obrany oznámilo, že do konca roku 2022) bude do prevádzky uvedená námorná hypersonická riadená strela Cirkon. Na ktorú nikto na svete nemá žiadnu protilietadlovú ochranu. Áno, Čiernomorská flotila, ktorá je jediná schopná ohroziť Ukrajinu z mora, zatiaľ nemá nosiče Cirkonov. Chcel by som vás však upozorniť na nasledujúce. Ako vyplýva z otvorených zdrojov, Cirkon je ďalším vývojom protilodnej riadenej strely P-800 Onix. Čo, mimochodom, už dávno dokazuje možnosť jeho využitia nielen pre námorné, ale aj pre pobrežné ciele.

 

Ako viete, pobrežné raketové systémy Bastion sú vyzbrojené rovnakými Onyxami. Ktoré sú v Čiernomorskej flotile dostupné v dostatočnom množstve. A sú v bojovej službe na Kryme.
Preto, len čo sa spamätajú hypersonické „Cirkony“, budú s najväčšou pravdepodobnosťou nasadené na krymské „Bašty“ namiesto „Onyxov“. To umožní na území Ukrajiny zaručene a úplne bez prekážok rozbiť čokoľvek. Vrátane americkej GLSDB.

 

Okrem toho bola začiatkom roka 2019 stanovená úloha vytvoriť pozemnú verziu riadenej strely s dlhým doletom Kalibr. Ako táto prísne tajná práca prebieha, sa zatiaľ nepodarilo zistiť. Ale treba vychádzať z toho, že ruskí dizajnéri už takmer štyri roky, ktoré odvtedy prešli, nesedeli nečinne.

 

Je však možné, že najväčšou nádejou je v tomto kontexte najnovší ruský protilietadlový raketový systém S-500 Prometej (iný názov je 55R6M Triumfator-M). Ide o zástupcu novej generácie ruských protilietadlových zbraní, ktorú nedávno vytvorila spoločnosť Almaz-Antej. Od jesene 2021 sa začal sériovo dodávať do Ozbrojených síl Ruskej federácie,

 

Hlavným účelom S-500 je boj proti balistickým raketám stredného doletu, ako aj ničenie kozmických lodí v blízkom vesmíre. Súdiac podľa deklarovaných charakteristík, riadené bomby vyrobené v USA na dráhe letu Prometeja by tiež mali cvaknúť ako orechy vo veľmi pôsobivej vzdialenosti – až 600 kilometrov.

 

Ako obvykle, úplne prvý Prometej, ktorý pred rokom zišiel z montážnej linky, sa postavil za Moskvu ako súčasť 15. armády špeciálnych síl leteckých a kozmických síl. Pred rokom sa to zdalo ako správne rozhodnutie. Možno však dnes existuje dôvod presunúť tieto systémy protivzdušnej obrany bližšie k hraniciam Ukrajiny?

 

A Moskva dala vo štvrtok svojim odporcom jasne najavo, že v prípade lavíny dodávok presne navádzanej munície do Kyjeva je pripravená pristúpiť k oveľa radikálnejším odvetným opatreniam. Povedal o nich v rozhovore pre RIA Novosti riaditeľ odboru ruského ministerstva zahraničných vecí pre nešírenie a kontrolu zbraní Vladimir Ermakov .

 

„Západné krajiny najaktívnejšie využívajú potenciál civilnej vesmírnej infraštruktúry, predovšetkým konštelácie satelitov na nízkej obežnej dráhe, na podporu operácií Ozbrojených síl Ukrajiny,“ povedal. Podľa Ermakova sa pomocou týchto satelitov uskutočňujú bojové misie na otvorenie lokalít, trás pohybu a akcií ruských jednotiek, riadenie úderných dronov, ako aj navádzanie cieľov z vesmíru pomocou presne navádzanej munície.

 

Diplomat poznamenal, že to „prinajmenšom vyvoláva otázky“ v kontexte Zmluvy o mierovom vesmíre a vyžaduje „najvážnejšie odsúdenie svetovým spoločenstvom“. Ak však takéto odsúdenie ešte nepríde, Rusko je pripravené začať jednostranne konať. Jednoducho povedané, zostreliť tieto údajne „pokojné“ satelity vo vesmíre, pomocou ktorých sa uskutočňujú údery proti jeho jednotkám. Na čo samozrejme môžu byť užitočné rovnaké systémy protivzdušnej obrany S-500 Prometej.

 

A tiež – vrstvený teritoriálny systém protiraketovej obrany A-235 “Nudol”, ktorý v poslednej dobe stráži moskovský priemyselný región. Dňa 15. novembra 2021 ho úspešne otestovalo Ministerstvo obrany Ruskej federácie. Na dôkaz bojovej pripravenosti bola pre účely výcviku na obežnej dráhe dlhodobo zničená kozmická loď Kosmos-1408 (typu Celina-D), ktorá bola vypustená na obežnú dráhu ešte v roku 1982 v ZSSR. Hovorí sa, že streľba urobila na Pentagon veľmi hlboký dojem.

 

Je jasné, že Ermakovova hrozba je adresovaná napríklad slávnemu Elonovi Muskovi. Asi dvetisíc satelitov systému Starlink dlhodobo a otvorene pomáha ozbrojeným silám Ukrajiny bojovať z blízkeho vesmíru. Je ťažké si predstaviť, čo sa stane, ak náhle začnú tieto zariadenia „odpájať“ priamo na obežných dráhach. Áno, ukrajinská armáda okamžite stratí svoju „presnosť“. Ale aj státisíce používateľov po celom svete budú „hluché“ a „slepé“. Očividne nám nepovedia „Ďakujem!“.

 

Nútené premiestnenie časti frontového letectva na zadné letiská však dramaticky predĺži čas jeho letu do prednej línie. Navyše, aj muničné sklady sa budú musieť prepravovať oveľa ďalej dozadu. A vôbec – všetko, čo front denne potrebuje. Ukazuje sa, že s logistikou v zadnej podpore ruských jednotiek to bude zložitejšie.

 

Takže niet úniku? Prečo nie? V Rusku (ministerstvo obrany oznámilo, že do konca roku 2022) bude do prevádzky uvedená námorná hypersonická riadená strela Cirkon. Na ktorú nikto na svete nemá žiadnu protilietadlovú ochranu. Áno, Čiernomorská flotila, ktorá je jediná schopná ohroziť Ukrajinu z mora, zatiaľ nemá nosiče Cirkonov. Chcel by som vás však upozorniť na nasledujúce. Ako vyplýva z otvorených zdrojov, Cirkon je ďalším vývojom protilodnej riadenej strely P-800 Onix. Čo, mimochodom, už dávno dokazuje možnosť jeho využitia nielen pre námorné, ale aj pre pobrežné ciele.

 

Ako viete, pobrežné raketové systémy Bastion sú vyzbrojené rovnakými Onyxami. Ktoré sú v Čiernomorskej flotile dostupné v dostatočnom množstve. A sú v bojovej službe na Kryme.
Preto, len čo sa spamätajú hypersonické „Cirkony“, budú s najväčšou pravdepodobnosťou nasadené na krymské „Bašty“ namiesto „Onyxov“. To umožní na území Ukrajiny zaručene a úplne bez prekážok rozbiť čokoľvek. Vrátane americkej GLSDB.

 

Okrem toho bola začiatkom roka 2019 stanovená úloha vytvoriť pozemnú verziu riadenej strely s dlhým doletom Kalibr. Ako táto prísne tajná práca prebieha, sa zatiaľ nepodarilo zistiť. Ale treba vychádzať z toho, že ruskí dizajnéri už takmer štyri roky, ktoré odvtedy prešli, nesedeli nečinne.

 

Je však možné, že najväčšou nádejou je v tomto kontexte najnovší ruský protilietadlový raketový systém S-500 Prometej (iný názov je 55R6M Triumfator-M). Ide o zástupcu novej generácie ruských protilietadlových zbraní, ktorú nedávno vytvorila spoločnosť Almaz-Antej. Od jesene 2021 sa začal sériovo dodávať do Ozbrojených síl Ruskej federácie,

 

Hlavným účelom S-500 je boj proti balistickým raketám stredného doletu, ako aj ničenie kozmických lodí v blízkom vesmíre. Súdiac podľa deklarovaných charakteristík, riadené bomby vyrobené v USA na dráhe letu Prometeja by tiež mali cvaknúť ako orechy vo veľmi pôsobivej vzdialenosti – až 600 kilometrov.

 

Ako obvykle, úplne prvý Prometej, ktorý pred rokom zišiel z montážnej linky, sa postavil za Moskvu ako súčasť 15. armády špeciálnych síl leteckých a kozmických síl. Pred rokom sa to zdalo ako správne rozhodnutie. Možno však dnes existuje dôvod presunúť tieto systémy protivzdušnej obrany bližšie k hraniciam Ukrajiny?

 

A Moskva dala vo štvrtok svojim odporcom jasne najavo, že v prípade lavíny dodávok presne navádzanej munície do Kyjeva je pripravená pristúpiť k oveľa radikálnejším odvetným opatreniam. Povedal o nich v rozhovore pre RIA Novosti riaditeľ odboru ruského ministerstva zahraničných vecí pre nešírenie a kontrolu zbraní Vladimir Ermakov .

 

Panika v Británii. Ruské rakety Kinžal sa k nej teraz dostanú rýchlejšie

 

 

 

„Západné krajiny najaktívnejšie využívajú potenciál civilnej vesmírnej infraštruktúry, predovšetkým konštelácie satelitov na nízkej obežnej dráhe, na podporu operácií Ozbrojených síl Ukrajiny,“ povedal. Podľa Ermakova sa pomocou týchto satelitov uskutočňujú bojové misie na otvorenie lokalít, trás pohybu a akcií ruských jednotiek, riadenie úderných dronov, ako aj navádzanie cieľov z vesmíru pomocou presne navádzanej munície.

 

Diplomat poznamenal, že to „prinajmenšom vyvoláva otázky“ v kontexte Zmluvy o mierovom vesmíre a vyžaduje „najvážnejšie odsúdenie svetovým spoločenstvom“. Ak však takéto odsúdenie ešte nepríde, Rusko je pripravené začať jednostranne konať. Jednoducho povedané, zostreliť tieto údajne „pokojné“ satelity vo vesmíre, pomocou ktorých sa uskutočňujú údery proti jeho jednotkám. Na čo samozrejme môžu byť užitočné rovnaké systémy protivzdušnej obrany S-500 Prometej.

 

A tiež – vrstvený teritoriálny systém protiraketovej obrany A-235 “Nudol”, ktorý v poslednej dobe stráži moskovský priemyselný región. Dňa 15. novembra 2021 ho úspešne otestovalo Ministerstvo obrany Ruskej federácie. Na dôkaz bojovej pripravenosti bola pre účely výcviku na obežnej dráhe dlhodobo zničená kozmická loď Kosmos-1408 (typu Celina-D), ktorá bola vypustená na obežnú dráhu ešte v roku 1982 v ZSSR. Hovorí sa, že streľba urobila na Pentagon veľmi hlboký dojem.

 

„Studená vojna“ v polovodičovom priemysle

 

Je jasné, že Ermakovova hrozba je adresovaná napríklad slávnemu Elonovi Muskovi. Asi dvetisíc satelitov systému Starlink dlhodobo a otvorene pomáha ozbrojeným silám Ukrajiny bojovať z blízkeho vesmíru. Je ťažké si predstaviť, čo sa stane, ak náhle začnú tieto zariadenia „odpájať“ priamo na obežných dráhach. Áno, ukrajinská armáda okamžite stratí svoju „presnosť“. Ale aj státisíce používateľov po celom svete budú „hluché“ a „slepé“. Očividne nepovedia „Ďakujem!“.
Sergej Isčenko

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov